Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Διεθνής Τύπος: Στοίχημα υψηλού ρίσκου το δημοψήφισμα

Η αιφνιδιαστική αναγγελία διενέργειας δημοψηφίσματος από τον 'Ελληνα πρωθυπουργό για την έγκριση, ή μη, της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης για την απομείωση κατά το 50% του ελληνικού χρέους, προκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ενίσχυσε τις ανησυχίες για τη συνολικότερη διαχείριση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, δημιουργώντας απειλή νέας κρίσης στη νομισματική ένωση, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Υπό τον τίτλο "Οι Ελληνες θα εκφρασθούν με δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό σχέδιο βοήθειας", η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le Monde αναφέρει ότι, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να προσφύγει στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού, ο 'Ελληνας πρωθυπουργός "δημιούργησε την έκπληξη". Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση συγκλόνισε τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Επικαλούμενη δημοσίευμα των Financial Times, η εφημερίδα αναφέρεται σε δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος είχε διαπιστώσει τον περιορισμένο ενθουσιασμό του Έλληνα πρωθυπουργού απέναντι στους όρους της συμφωνίας των Βρυξελλών. "Ομως, κανείς δεν περίμενε ένα δημοψήφισμα", είπε, κάνοντας ωστόσο την υπόθεση , ο Γιώργος Παπανδρέου θα έχει κάνει την εκτίμηση ότι θα εξασφαλίσει την υποστήριξη των Ελλήνων".

Στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, το περιβάλλον του Νικολά Σαρκοζί εκφράζει αγανάκτηση. "Η κίνηση της Ελλάδας είναι παράλογη και επικίνδυνη", δηλώνει στενός συνεργάτης του προέδρου της Γαλλίας σύμφωνα με το blog "L' Elysee: cote jardin".

Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα υψηλού ρίσκου για τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος θα προβάλει το επιχείρημα ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας η υποστήριξη της συμφωνίας των Βρυξελλών, σύμφωνα με τον Γκάβιν Χιούιτ του BBC, ο οποίος επισημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα δηλώνουν ότι προτιμούν το χάος της χρεοκοπίας από την πολυετή κακουχία.

"Σε νέα αναταραχή οδήγησε την ευρωζώνη η Ελλάδα, χθες το βράδυ, ανακοινώνοντας ότι θα δώσει στους ψηφοφόρους μία ευκαιρία να απορρίψουν το επείγον πακέτο διάσωσης που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, αναφέρεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας The Times, που κάνει λόγο για τον αιφνιδιασμό που προκάλεσε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία δίνεται η ευκαιρία στους έλληνες ψηφοφόρους να προβάλουν βέτο στη συμφωνία και υψώνει το φάσμα χρηματοπιστωτικού χάους σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε περίπτωση απόρριψής της" .

"Εάν είναι να γίνει δημοψήφισμα, μπορούμε ευλόγως να συμπεράνουμε ότι δεν θα δεχθούν τα μέτρα λιτότητας. Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι (το δημοψήφισμα) θα αναποδογυρίσει την τράπουλα", δήλωσε ο Χάουαρντ Γουίλντον του BGC Partners του Λονδίνου.

"Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί στην Ελλάδα εάν απορρίψουν (την ευρωπαϊκή συμφωνία). Η εξέλιξη αυτή θα είναι αρκετά αρνητική για την Ευρωπαϊκή Ενωση και ιδιαίτερα για την ευρωζώνη, αλλά θα είναι πολύ χειρότερη για την Ελλάδα", δήλωσε ο βραβευμένος με το Νόμπελ Οικονομίας Κρίστοφερ Πισαρίδης. "Σύμφωνα με το σενάριο της επικράτησης του "όχι", η Ελλάδα θα κηρύξει αμέσως πτώχευση, θα χρεοκοπήσουν αμέσως. Δεν τους βλέπω να παραμένουν στο ευρώ", πρόσθεσε.

"Στους Έλληνες αρέσει να προκαλούν αναταραχή και αυτό θα έχει συνέπειες στο ευρώ και στη διάθεση ανάληψης ρίσκων. Θα μπορούσαν να έχουν πάρει τα χρήματα, αλλά αντίθετα αποφάσισαν να οργανώσουν το πρώτο δημοψήφισμα από το 1974...Αυτό θα επαναφέρει την αστάθεια στις αγορές και ουσιαστικά θα σβήσει όλες τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από την ΕΕ για την επίτευξη της συμφωνίας", δήλωσε η Κάθι Λάιεν, διευθύντρια του Currency Research at GFT FOREX του Νιου Τζέρσι.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου