Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Επιστρέφουν οι "Αγανακτισμένοι" στις πλατείες της Ισπανίας

Επιστρέφουν από σήμερα οι Ισπανοί "Αγανακτισμένοι", για να διαμαρτυρηθούν για τις
περικοπές δαπανών, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και την οικονομική ανισότητα. Οργανώνουν συγκεντρώσεις σε τουλάχιστον 80 πόλεις – ανάμεσά τους Βαρκελώνη και Μαδρίτη.

Οι διαδηλώσεις έχει προγραμματιστεί να διαρκέσουν έως τις 15 Μαΐου, ημέρα που συμπληρώνεται ο ένας χρόνος από την γέννηση του Κινήματος.

Το κίνημα των "Αγανακτισμένων" ξεκίνησε από την Ισπανία και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, από τις ΗΠΑ μέχρι το Ισραήλ και την Ελλάδα.

Σκοπός τους να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές δαπανών, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και την οικονομική ανισότητα. Η ανεργία στην Ισπανία έχει φτάσει το 24,4% (52% ανάμεσα στους νέους) και μέχρι στιγμής η ισπανική κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα ύψους 30 δισ. ευρώ.

Πάντως όπως σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο, οι "Αγανακτισμένοι" αναμένεται να αντιμετωπίσουν στη Μαδρίτη την ισχυρή αντίσταση της αστυνομίας, η οποία είναι αποφασισμένη να μην τους επιτρέψει να καταλάβουν, όπως πέρυσι, την πλατεία.

Οι αρχές τους έχουν δώσει την άδεια να χρησιμοποιήσουν την Πουέρτα δελ Σολ για να πραγματοποιήσουν εκεί μία πεντάωρη συνέλευση το Σάββατο και δεκάωρες συνελεύσεις τις υπόλοιπες τρεις ημέρες.

Σύμφωνα με τις αρχές θα πρέπει να έχουν εγκαταλείψει την πλατεία μέχρι τις 10 το βράδυ του Σαββάτου. Ωστόσο, οι "Αγανακτισμένοι" σκοπεύουν να μείνουν εκεί μέχρι τα μεσάνυχτα, οπότε θα κρατήσουν ενός λεπτού σιγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου