Παρασκευή, 25 Μαΐου 2012

Η ΕΕ προσφεύγει στον ΠΟΕ κατά της απαγόρευσης εισαγωγών που επιβάλλει το Μπουένος Άιρες

Οι διαξιφισμοί ανάμεσα στην ΕΕ και την Αργεντινή όχι απλώς συνεχίζονται, αλλά
σήμερα κλιμακώθηκαν ακόμη περισσότερο μετά την προσφυγή των Βρυξελλών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (OMC), από τον οποίον ζητεί την άρση των περιορισμών που έχει επιβάλλει στις εισαγωγές το Μπουένος 'Αιρες και οι οποίες «βλάπτουν το εμπόριο και τις επενδύσεις της ΕΕ».

Ο ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Κάρελ Ντε Χουχτ είχε δεσμευθεί στις αρχές του μηνός πως θα έσπευδε να διαμαρτυρηθεί επισήμως για την μονομερή απόφαση της κυβέρνησης της Αργεντινής να κρατικοποιήσει το μερίδιο της ισπανικής πετρελαϊκής εταιρείας Repsol στην θυγατρική της στην Αργεντινή και έκτοτε έχει στηλιτεύσει «την αύξουσα τάση προστατευτισμού στην Αργεντινή».
«Οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί από την Αργεντινή παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες εμπορίου και θα πρέπει να αρθούν», τόνισε σήμερα ο Ντε Χουχτ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο ίδιος κατήγγειλε «ένα καθεστώς προστατευτισμού στις εισαγωγές», που «επιδεινώνεται».
«Δεν πρόκειται για μία διαφωνία ανάμεσα στην Ευρώπη κι έναν από τους εμπορικούς εταίρους της», σημείωσε ο Ντε Χουχτ, τονίζοντας πως «η Ευρώπη δεν είναι μία φωνή βοώντος εν τη ερήμω» και πως άλλα 19 μέλη του OMC έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους.
«Οι εταίροι μας είναι καλοδεχούμενοι εάν θέλουν να στοιχηθούν με την δράση μας τις επόμενες ημέρες, ή τις ερχόμενες εβδομάδες», πρόσθεσε.
Σε πρώτο στάδιο, η ΕΕ ζητεί να προγραμματισθούν διαβουλεύσεις με την Αργεντινή, αλλά εάν δεν βρεθεί καμία λύση εντός 60 ημερών, θα έχει τότε τη δυνατότητα να αιτηθεί από τον Οργανισμό να ορίσει μία ειδική ομάδα που θα αναλάβει τη διαιτησία, τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αυτού του είδους η προσφυγή στον OMC μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια.

Οι εμπορικοί περιορισμοί που εφαρμόζει η Αργεντινή αφορούν προϊόντα κάθε τύπου, «από αυτοκίνητα, και υπολογιστές έως οικιακές συσκευές», τόνισε ο Ντε Χουχτ και πρόσθεσε πως αυτοί έχουν γίνει αυστηρότεροι από τον Φεβρουάριο, οπότε το Μπουένος 'Αιρες έχει επιβάλλει σε όλα τα εισαγόμενα είδη την προαπαιτούμενη πιστοποίησή τους στις αρχές της χώρας και την έγκρισή τους από αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου