Σάββατο, 26 Μαΐου 2012

O «διμέτωπος» αγώνας του Τσίπρα

«Καθαρή νίκη» ή αλλιώς την πρωτιά στις εκλογές της 17ης Ιουνίου διεκδικεί πλέον ανοιχτά
ο Αλέξης Τσίπρας, μια νίκη που, όπως είπε, θα είναι η νίκη όχι μόνο του ελληνικού λαού, αλλά «όλων των λαών της Ευρώπης ενάντια στη λιτότητα, ενάντια στη διεθνή τραπεζοκρατία και στις παρασιτικές και επι­κίνδυνες αγορές».

Στην πορεία προς τη νίκη αυτή, ο Τσίπρας επιχειρεί να αναζητήσει ή να ενισχύσει συμμαχίες και στο ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου παίζεται το ευρύτερο πολιτικό παιχνίδι, με δεδομένη άλλωστε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ευρω­παϊκό και άρα πρέπει ευρωπαϊκή να είναι και η λύση του.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ευρισκόμενος τις τελευταίες μέρες στο επίκεντρο της προσοχής των διεθνών ΜΜΕ, αξιωματούχων και ηγετών της Ε.Ε., πραγματοποίησε διήμερη περιοδεία σε Παρίσι και Βερολίνο σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει ο ίδιος τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και να μετρήσει το κλίμα, τους συμμάχους και τους εχθρούς που θα έχει στην περίπτωση που τελικά λάβει στις εκλογές εντολή να είναι αυτός που θα διαπραγματευτεί με τους εταίρους της Ε.Ε.

Ταυτόχρονα επιχειρεί να αντιστρέψει τις κατηγορίες που του προσάπτουν όσοι το τελευταίο διάστημα εντός κι εκτός της χώρας του επιτίθενται επιχειρώντας την απομόνωσή του και την ταύτιση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ με την έξοδο από το ευρώ και την καταστροφή.

Έμειναν μόνοι

Μέρος αυτής της τακτικής αποτελεί και η προσπάθεια να απομονώσει κι εκείνος με τη σειρά του στο μπλοκ τού καταρρέοντος πολιτικού συστήματος της διαπλοκής το πολιτικό προσωπικό που επί δύο χρόνια υπηρέτησε τα μνημόνια: τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και τους λοιπούς μνημονιακούς «πρόθυμους».

Σύμφωνα μάλιστα με τη ρητορική των τελευταίων ημερών από την πλευρά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, Σα­μαράς και Βενιζέλος πλέον έχουν μείνει μόνοι να υπερασπίζονται την πολιτική της κλονιζόμενης πολιτικά Μέρκελ, όταν σε όλη την Ευρώπη έχει ανοίξει συζήτηση κατά της λιτότητας και υπέρ της ανάπτυξης, ακόμη και με προτάσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει από το 2009, όπως η πρόταση Ολάντ για απευθείας χρηματοδότηση των χωρών από την ΕΚΤ. Αναφέρθηκε δε εκτενώς σε δηλώσεις ή αναλύσεις του διεθνούς Τύπου που πιστοποιούν, κατά τον ίδιο, ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για επαναδιαπραγμάτευση είναι πιο λογική από τη συνέχιση του καθεστώτος λιτότητας, χωρίς να οδηγεί απαραίτητα εκτός ευρωζώνης.

Εν ολίγοις, ο Τσίπρας προσπαθεί να εγγράψει στο ίδιο στρατόπεδο της Μέρκελ και των λοιπών νεοφιλελεύ­θερων δυνάμεων τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας επαναλαμβανόμενα ότι είναι το δικό τους σχέδιο - αυτό που τους υπέβαλε η τρόικα και οι ίδιοι προσυπέγραψαν - που οδηγεί, μέσα από την καταστροφή της οικονομίας και της κοινωνίας, στην έξοδο από το ευρώ.

Είναι ενδεικτικές οι αναφορές του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ στη συνεδρίαση της ΚΠΕ: Μίλησε για «τοποτηρητές» της τρόικας και της Μέρκελ, «ακούραστους καταστροφολόγους» κι «εκβιαστές», που «στήνουν την επιχείρηση ‘‘συκοφαντήστε τον ΣΥΡΙΖΑ, τρομοκρατήστε τον λαό’’». Απέναντι στο «πλαστό δίλημμα» ευρώ ή δραχμή, είπε, «τους απαντάμε μέσα στο δικό τους γήπεδο: Το μνημόνιο 1 έγινε για να κερδίσουν χρόνο οι αγορές και να μην χάσουν ούτε μισό ευρώ οι δανειστές μας. Το μνημόνιο 2 έγινε για να εξυπηρετηθούν όλα τα μεγάλα συμφέροντα εντός και εκτός Ελλάδας, διαλύοντας το κράτος δικαίου, το εργατικό δίκαιο και το κράτος πρόνοιας.

Στο τέρμα των μνημονίων, αν συνεχιστούν απρόσκοπτα, βρίσκεται η χρεοκοπία και η επιστροφή στη δραχμή».

Κι ακόμη, αναφερόμενος στις προσπάθειες του συστήματος - στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών - να ενσωματωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια κυβέρνηση με Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ άφησε… δηλητηριώδεις αιχμές: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση με την ατζέντα του μνημονίου και με τα πρόσωπα που αναγράφονται στην ατζέντα του Χριστοφοράκου δεν στηρίζει».

Τι πέτυχε

Το ταξίδι του Τσίπρα στο Παρίσι και το Βερολίνο προκειμένου να πραγματοποιήσει διμερείς επαφές με τις ηγεσίες των αδελφών αριστερών κομμάτων σε Γαλλία και Γερμανία (Μέτωπο της Αριστεράς και Die Linke αντιστοίχως), καθώς και με θεσμικούς παράγοντες των χωρών αυτών, αν μη τι άλλο πέτυχε τα εξής:

♦ Να αξιοποιήσει το μεγάλο ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ (τα οποία τον αντιμετωπίζουν ως πιθανό πρω­θυπουργό) και πολιτικών παραγόντων για τις θέσεις του κόμματος που αναδείχθηκε «νικητής» των ελληνικών εκλογών, παρουσιάζοντας ο ίδιος τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς τις διαμεσολαβήσεις και συχνά τη συκοφάντηση των μεγάλων ομίλων, όπως το Bloomberg, το οποίο τον χαρακτήρισε «επικίνδυνο και κυνικό».

♦ Να διασκεδάσει την εικόνα του «ακραίου» που θέλει να διαλύσει την ευρωζώνη ή να εκβιάσει για δανει­σμό άνευ όρων.

♦ Να αναδείξει το αίτημα επανίδρυσης της Ευρώπης με βασικά της «συστατικά» τη Δημοκρατία και την Αλληλεγγύη.

♦ Να αναδείξει, επίσης, κομβικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ενώπιον του ευρωπαϊκού κοινού, θέσεις οι οποίες επί της ουσίας αποτελούν δυνάμει διαπραγματευτικά χαρτιά. Όπως το ότι οι Ευρωπαίοι φορο­λογούμενοι διά των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα επί της ουσίας ρίχνουν τα χρήματά τους σε ένα «βαρέλι δίχως πάτο», κατά τη συνήθη έκφραση του Τσίπρα, αφού αυτά κατευθύνονται στις τράπεζες, ενώ ο λαός αντιμετωπίζει πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση. Κι ακόμη, ότι είναι το πρόγραμμα της λιτότητας που εφαρμόζει η Ελλάδα που οδηγεί σε χρεοκοπία απειλώντας έτσι να συμπαρασύρει όλη την ευρωζώνη. Αν συνεχιστεί με την Ελλάδα στη θέση του «πειραματόζωου», θα αποτελέσει μοντέλο για όλους τους λαούς της Ευρώπης.

Από την άλλη, η επίσκεψη ειδικά στο Βερολίνο ανέδειξε τα εμπόδια που συναντούν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των Γαλλογερμανών ομολόγων του στο βασικό κέντρο λήψης αποφάσεων, τη Γερμανία, όπου κάθε σκέψη για περιορισμό της λιτότητας και ανάπτυξη «βασισμένη στον δανεισμό» είναι εκτός συζήτησης, ακόμη και στις τάξεις των σοσιαλδημοκρατών (SPD), όπου δημιουργήθηκε ζήτημα για τον αν ο αρχηγός του κόμματος Σ. Γκαμπριέλ θα συναντηθεί με τον Τσίπρα, ύστερα από την αντίδραση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, εξαιτίας των δηλώσεων περί «Ολαντρέου» αλλά και των θέσεων του Τσίπρα ότι θα ακυρώσει το μνημόνιο.

Ανάλογα μηνύματα άλλωστε εξέπεμψε τις προηγούμενες μέρες και ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος στην επίσκεψή του στην Ελλάδα εξέπεμψε ανάλογα μηνύματα. Με αυτές τις θέ­σεις συντονίστηκε και ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος, παρά τις προσδοκίες ότι η εκλογή Ολάντ θα σηματοδοτήσει αλλαγή πλεύσης για τη Γαλλία, δήλωσε ότι «οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό που διακυβεύεται στις εκλογές είναι το αν θα παραμείνει η Ελλάδα ή όχι στο ευρώ. Δεν μπορούμε να θέλουμε να μείνουμε στο ευρώ και να μην κάνουμε καμία προσπάθεια»

Όσον αφορά το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ:

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι το σχήμα αποτελεί πλέον «πρωταγωνιστική δύναμη», αναπτύσσει δυναμική εξουσίας, η δε αυξημένη επιρροή του «τον έχει μετατρέψει σε ένα μαζικό λαϊκό κίνημα». Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ ως εκλογικός στόχος τέθηκε να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ την πρώτη θέση «με σημαντική αύξηση ποσοστού και εδρών που θα του επιτρέψει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με επίκεντρο τις δυνάμεις της Αριστεράς, στηριγμένης στους αγώνες του λαού». Σε αυτόν τον σχεδιασμό εξακολουθούν να εντάσσουν το ΚΚΕ και τη ΔΗΜΑΡ, παρά τις βολές που ανταλλάσσονται μεταξύ τους.

Ενιαίο κόμμα

Στο μεταξύ, ήδη κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο η ιδρυτική δήλωση με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε ενιαίο πολιτικό κόμμα, ώστε να μπορεί να διεκδικήσει το μπόνους των 50 εδρών, αν στις εκλογές της 17ης Ιουνίου αναδειχθεί σε πρώτο κόμμα. Μετά τις εκλογές, πάντως, αναμένεται να συζητηθούν οι διαδικασίες συνολικής και ουσιαστικής ανασυγκρότησης του σχήματος, όπως προανήγγειλε και ο Αλέξης Τσίπρας.

Αν και υπάρχουν εύλογοι προβληματισμοί, είναι ενδεικτικό ότι οι όποιες εσωτερικές πολιτικές ή ιδεολογι­κές διαφωνίες έχουν εν πολλοίς παραμεριστεί, όπως υποδηλώνει η στάση τόσο του Αριστερού Ρεύματος του ΣΥΝ όσο και συνιστωσών, όπως η ΚΟΕ. Η τελευταία, με ανακοίνωσή της, παρά τη μέχρι σήμερα θέση της κατά της Ε.Ε., δηλώνει ότι «δεν συντάσσεται και αντιτίθεται αποφασιστικά στο σχέδιο της ‘‘κατοχικής δραχμής’’» και πως «εδώ και αρκετό καιρό το σύνθημα για έξοδο από την ευρωζώνη δεν είναι πλέον στις προτεραιότητες και τις άμεσες διεκδικήσεις της».

Εκστρατεία συκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ

Έχουν χάσει κάθε ψυχραιμία ορισμένοι μπροστά στη δυναμική που αναπτύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον αν ευσταθεί η καταγγελία που έκανε χθες το γραφείο Τύπου του σχήματος. Σύμφωνα με αυτή, η διοίκηση της Eurobank ούτε λίγο ούτε πολύ έχει αναλάβει εκστρατεία συκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «σε οργανωμένες συναντήσεις στελεχών της τράπεζας μεταφέρεται η άμεση απειλή στους εργαζόμενους ότι αν ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ θα κλείσει η τράπεζα και θα χάσουν τη δουλειά τους». Ταυτόχρονα, «τους καλούν, δε, να ενημερώνουν τους πελάτες για τον κίνδυνο να χαθούν οι καταθέσεις τους από την εφαρμογή της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, αν τον ψηφίσουν και σχηματισθεί κυβέρνηση της Αριστεράς».

Στην ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου σημειώνει ότι «δεν πρόκειται για ζήτημα πολιτικής διαφοράς, πρόκειται για πρωτοφανή και ποινικά κολάσιμη ενέργεια της διοίκησης της τράπεζας» και καλεί άμεσα «τους αρμόδιους υπηρεσιακούς υπουργούς να παρέμβουν, ώστε να εξασφαλισθεί η ελεύθερη βούληση των πολιτών».


Δημοσιεύτηκε στο "Ποντίκι" στις 24-05-12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου