Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Καταγγελία για θάνατο ανασφάλιστου βρέφους λόγω καθυστέρησης εγχείρισης

Τον θάνατο ενός βρέφους 19 μηνών λόγω καθυστέρησης της εγχείρισης του καταγγέλουν η εκπρόσωπος των
γονέων Χρ. Κοκολάκη και ο Πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δ. Βαρνάβας.

Όπως καταγγέλουν το βρέφος εγχειρίστηκε στο Ωνάσειο, λόγω του κλεισίματος του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Τμήματος του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία», μετά από επιπλέον καθυστέρηση 18 ημερών επειδή ήταν ανασφάλιστο αλλά λόγω ήδη πολύ επιβαρυμένης κατάστασής του, δεν τα κατάφερε.

Συγκεκριμένα την 1η Ιουνίου 2012, προσκομίσθηκε από τους γονείς του στο «Αγία Σοφία» το βρέφος Ζέλα Αρμάντο,ηλικίας 19 μηνών, με βαρειά κυάνωση και πυρετό. Εξετάσθηκε από τους γιατρούς και έκανε εισαγωγή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου. Το βρέφος έπασχε από σύνδρομο Down και συγγενή καρδιοπάθεια (τετραλογία του Fallot). Για την καρδιοπάθειά του επρόκειτο να χειρουργηθεί στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Όμως, επειδή το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του «Αγία Σοφία» έκλεισε τον περασμένο Οκτώβριο,το παιδί παραπέμφθηκε για χειρουργείο καρδιάς στο Ωνάσειο. Εκεί, εξετάστηκε και το Νοέμβριο 2011 αλλά και το Φεβρουάριο 2012, οπότε του δόθηκε ιατρική γνωμάτευση (με ημερομηνία 28 Φεβρουαρίου 2012), που αναφέρει ανάμεσα στα άλλα, ότι: «… πάσχει από σοβαρή σύμπλοκη συγγενή καρδιοπάθεια, τετραλογία τουFallot… Ο ασθενής παρουσιάζει σοβαρότατη κυάνωση και πιθανές υπερκυανωτικές κρίσεις… Λόγω της σοβαρότητας και επικινδυνότητας της κατάστασης από τη σοβαρότατη κυάνωση συνιστάται επείγουσα αιμοδυναμική και αγγειογραφική μελέτη και πιθανότατα επείγουσα χειρουργική παρέμβαση».

Όμως, ούτε αιμοδυναμική και αγγειογραφική μελέτη ούτε χειρουργική επέμβαση είχαν γίνει μέχρι τον Ιούνιο στο παιδί, διότι δεν είχε ασφαλιστική κάλυψη.

Η δικηγόρος του Συλλόγου έκανε άμεσα εξώδικο στο Ωνάσειο (1η Ιουνίου) και ειδοποιήθηκαν και οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι επικοινώνησαν με το Ωνάσειο. Η απάντηση του νοσκομείου ήταν ότι δεν υπήρχε αίτημααπό το "Αγία Σοφία" για να χειρουργηθεί το παιδί, αν και ήταν σε λίστα αναμονής του. "Αλλά ακόμη κι αν δεν ήταν, ο κ. Λοβέρδος δεν είχε διαβεβαιώσει ότι κάθε περιστατικό, ακόμα και χωρίς ασφάλιση, θα αντιμετωπίζεται αυτό το διάστημα “δωρεάν” από το Ωνάσειο;" αναρωτούνται οι γονείς. Το αποτέλεσμα της παρέμβασήςτους ήταν το Ωνάσειο να κάνει την ανάγκη φιλοτιμία και να πάρει εσπευσμένα το βράδυ της ίδιας μέρας το παιδί εκεί. Μετά από πολλές αλλαγές στην πιθανή ημερομηνία επέμβασης , τελικά, με μεγάλη καθυστέρηση, αποφασίστηκε η 18η Ιουνίου.

Όπως όμως ενημέρωσε τον Σύλλογο γονέων καρδιοπαθών παιδιών συντετριμμένος ο πατέρας, το παιδί, ήδη πολύ ταλαιπωρημένο, κατέληξε πάνω στην εγχείρηση.

"Πόσα ακόμη παιδιά πρέπει να πεθάνουν για να ανοίξει το κέντρο; Αν οι άξιοι γιατροί μας ήταν στις θέσεις τους και προσέφεραν πάλι τις πολύτιμες υπηρεσίες τους , αυτοί οι θάνατοι (και δεν είναι πλέον λίγοι!) θα είχαν αποφευχθεί. Τι θα πουν στους γονείς αυτών των παιδιών ο κ. Παπασάββας κι ο κ. Μουσιώνης, που εδώ και τόσους μήνες μας κρατούν όλους: γιατρούς, παιδιά, οικογένειες, ομήρους τους;" αναφέρουν.




alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου