Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται αενάως

Του  Κλέαρχου Τσαουσίδη


Θεσσαλονίκη: τέλη Ιουλίου 1965, στον θερινό κινηματογράφο
“Ηλύσια”.

Είμαστε εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες, μέσα κι έξω από το σινεμά, που βρισκόταν στο κάτω μέρος της πλατείας Αριστοτέλους, κατεβαίνοντας δεξιά. Έχει προηγηθεί η καθαίρεση του Γεώργιου Παπανδρέου (με πρόσφατο το 53% του λαού υπέρ του) από τον Γλίξμπουργκ τον νεότερο και η προσπάθεια να συγκροτηθεί ανακτορική κυβέρνηση από την ΕΡΕ, τον Μαρκεζίνη και αποστάτες της Ένωσης Κέντρου.

Κεντρικός ομιλητής ο Ηλίας Τσιριμώκος, ο διάδοχος του πρόωρα χαμένου σοσιαλιστή Αλέξανδρου Σβώλου. Είμαστε εκεί όλοι μαζί: λαμπράκηδες, εδηνίτες (νεολαίοι της Ένωσης Κέντρου) και αριστεριστές. Και σηκώνουμε τον κόσμο στο ποδάρι όταν ο σκληροτράχηλος υπουργός του Βουνού, το κορυφαίο στέλεχος του ΕΑΜ, ο συνεργαζόμενος με την ΕΔΑ το '58 και υπουργός αλλά και πρόεδρος Βουλής ως εκλεκτός της Ενωσης Κέντρου, διαβεβαιώνει:

«(…) δεν υπάρχουν στις αποθήκες των Ανακτόρων άλλοι κατεψυγμένοι πρωθυπουργοί, δεν υπάρχουν πρωθυπουργοί 'Ευρυδίκης'*».

Σε λίγες μέρες, όταν κι ο Τσιριμώκος ανέλαβε να συγκροτήσει ανακτορική κυβέρνηση και πίεζε τους όσους σοσιαλιστές είχαν απομείνει στην Ένωση Κέντρου να συμπράξουν με την ακροδεξιά ΕΡΕ και τους μαρκεζινικούς, το τραγούδι που κυριαρχούσε στις διαδηλώσεις ήταν - στο μοτίβο του «γιούπι για για»:

(…)

άλλοτε είσαι στα βουνά,
άλλοτε στη Δεξιά,
Τσιριμώκο, Τσιριμώκο,
μασκαρά.

Η αντιστοίχηση που μετά βδελυγμίας αποκηρύσσουν κάποιοι, που δοκιμάζουν ήδη υπουργικά κοστούμια ή καθεστωτικά με φερετζέ και με γαρίφαλο στο πέτο, είναι αμείλικτη κι ας μη συμφωνούν ο Πρετεντέρης κι όλος ο ΔΟΨ:

«(…) ο κ. Σαμαράς έχει τη συγκεκριμένη δέσμευση με την υπογραφή του στη δανειακή σύμβαση. Δεν έχει επί της ουσίας καμία προγραμματική θέση αναφορικά με την αντιμετώπιση των ζητημάτων της οικονομίας και προφανέστατα με την αντανάκλαση αυτών των ζητημάτων στην ελληνική κοινωνία.

»Εγώ δεν μένω άναυδος από όσα λέει ο κ. Βενιζέλος, διότι ο κ. Βενιζέλος ουσιαστικά προωθεί τη συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. και τον κ. Σαμαρά. Ο κ Βενιζέλος αλλά και ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να σταματήσουν να απειλούν, κουνώντας το δάχτυλο στον ελληνικό λαό, ότι εάν δεν πάρουν τις ψήφους που θέλουν, η χώρα θα οδηγηθεί στο χάος. Αυτοί ξέρουν από χάος γιατί υπήρξαν αρχιτέκτονες του χάους στη βάση της συγκεκριμένης πολιτικής που βύθισε τη χώρα και τεμάχισε την κοινωνία».

Ποιος τα είπε αυτά, μόλις λίγες μέρες πριν;

Μα ο Φώτης Κουβέλης.

Τι '43, τι '58, τι '65, τι '89, τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα…

Εταιρεία κατεψυγμένων ψαριών



avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου