Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Ανέτοιμοι στα δύσκολα

Του  Σταύρου Χριστακόπουλου

«Θέλουµε χώρο ν’ανασάνουµε και όχι άλλα χρήματα» λέει ο Σαμαράς σε συνέντευξή του

στην «Bild» εν όψει της αυριανής συνάντησής του με τη Μέρκελ. «Δεν υπάρχουν περιθώρια για ουσιαστικές μεταβολές στα συμφωνηθέντα» είναι η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο.

«Ο Έλληνας ζητιάνος περιοδεύει για μία ακόμη φορά στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ζητάει περισσότερο χρόνο για την υλοποίηση του Μνημονίου» λέει η βρετανική εφημερίδα «Independent», χαρακτηρίζοντας ζητιάνους τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τη χώρα. Ο ίδιος χαρα­κτηρισμός έχει χρησιμοποιηθεί προσφάτως και σε άρθρο των επίσης βρετανικών «Financial Times».

Δεν µπορεί να κερδίσει τίποτε αυτός που δεν διεκδικεί τίποτε, έλεγε προ ημερών ο ΣΥΡΙΖΑ, ψέγοντας τον πρωθυπουργό για εγκατάλειψη της «επαναδιαπραγμάτευσης» και πλήρη σύμπλευση με τα γερμανικά συμφέροντα. Και παραμένει σταθερή η αξιωματική αντιπολίτευση στην άποψή της για διαγραφόμενη πορεία της χώρας προς τη χρεοκοπία και τη δραχμή.

Μέχρι στιγµής, η κυβέρνηση, παρά το δυσμενές κλίμα σε ευρωπαϊκό και εσωτερικό επίπεδο, δεν αντιμετωπίζει προβλήματα συνοχής. Πότε με την επίκληση της απειλής χρεοκοπίας, πότε με το βάπτισμα της επιμήκυνσης σε «διαπραγμάτευση» αλλά και της εργασιακής «εφεδρείας» σε «προσυνταξιοδοτικό καθεστώς», καταφέρνει να διαχειρίζεται τις αντιρρήσεις που εμφανίζονται από στελέχη των συγκυβερνώντων κομμάτων.

Οι επιµέρους φωνές για διάρρηξη της κυβερνητικής συμφωνίας παραμένουν ασυγκρότητες και χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση, με συνέπεια να μειώνεται η έντασή τους υπό το βάρος της «μεγάλης» κυβερνητικής ατζέντας.

Όµως η κυβέρνηση προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει έκρυθμες καταστάσεις από το φθινόπωρο. Πολλοί και διαφορετικοί οι παράγοντες που αποτελούν την εύφλεκτη κοινωνική ύλη, αλλά ενιαίο το έδαφος πάνω στο οποίο καλλιεργούνται: ο συνεχής βομβαρδισμός του ελληνικού λαού με εξοντωτικά μέτρα και αποφάσεις που παίρνουν χαρακτήρα οικονομικής δολοφονίας.

Τα κυβερνητικά επιτελεία ωστόσο εμφανίζονται ανέτοιμα να διαχειριστούν την κοινωνική έκρηξη που τόσο φοβούνται, ενώ εμφανίζονται ανέτοιμα, χωρίς εναλλακτικά πλάνα διαχείρισης του ενδεχομένου μιας χρεοκοπί­ας. Τρεις μνημονιακές κυβερνήσεις μέχρι στιγμής έχουν επιφέρει μόνο τη διάλυση, χωρίς η παρούσα να δείχνει ετοιμότητα στην αντιμετώπιση των συνεπειών. Ο επερχόμενος χειμώνας θα είναι καυτός...



topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου