Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Πλήρης περιφρόνηση

Η εξαθλίωση των ασφαλισμένων, αλλά και των ηλικιωμένων συνταξιούχων ασθενών δεν έχει ορατό τέλος...

Σε δεκατέσσερις νομούς της χώρας πληρώνουν από την τσέπη τους πλέον τα φάρμακά τους οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ, ενώ επικρέμαται η απειλή ότι στο τέλος του μήνα οι φαρμακοποιοί θα αναστείλουν τις πιστώσεις σε όλη τη χώρα.

Καρκινοπαθείς, ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας ή με ρευματοειδή αρθρίτιδα, νεφροπαθείς, μεταγγιζόμενοι και άλλοι πολλοί - ων ουκ έστιν αριθμός -, οι οποίοι έχουν άμεση ανάγκη από φάρμακα που δεν υπάρχουν στον ΕΟΠΥΥ, ζουν για τα καλά στο πετσί τους την πλήρη περιφρόνηση του κράτους. Την ίδια στιγμή, ο φορέας αργοπεθαίνει καθημερινά, ενώ οι όποιες πληρωμές γίνονται είτε με δανεικά από άλλους τομείς είτε μέσω... ζητιανιάς! Τι ανησυχεί γιατρούς, φαρμακοποιούς και εργαζόμενους;

Οι ασφαλισμένοι βρίσκονται σε αναμονή για τα φάρμακά τους περίπου 30 ημέρες, ενώ από τον ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει ενημέρωση για το πότε τελικά θα καλυφθούν οι ανάγκες τους. Για παράδειγμα, η ερυθροποιητίνη, ένεση για τον αιματοκρίτη, είναι από τα φάρμακα τα οποία έχουν ανάγκη πολλοί ασφαλισμένοι και ιδιαίτερα οι νεφροπαθείς.

Για να προμηθευτεί κάποιος ασφαλισμένος, αφού ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να τους εξυπηρετήσει, την ερυθροποιητίνη, πρέπει να την αγοράσει από κάποιο φαρμακείο τη στιγμή που το κόστος της ξεπερνά τα 500 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελευταία φορά που ο ΕΟΠΥΥ έδωσε φάρμακα ήταν η 19η Ιουλίου. Κατά πόσον ισχύει όμως αυτό που λέει ο ΕΟΠΥΥ ότι σε τριάντα εργάσιμες ημέρες θα δίνονται φάρμακα; Σε πολλές περιπτώσεις οι 30 ημέρες γίνονται 40 και, όπως είναι η κατάσταση στην Υγεία, ακόμη και αυτό το όριο αμφισβητείται...


Γενικό μπλακ άουτ

Η όποια καταβολή οφειλομένων χρημάτων από τον ΕΟΠΥΥ κρίνεται από τους φαρμακοποιούς ανεπαρκής, ενώ δεν διστάζουν να εκφράσουν φόβους για πιθανή κήρυξη στάσης πληρωμών από τον Οργανισμό ακό­μη και τον Σεπτέμβριο.

Οι φαρμακοποιοί σε Εύβοια, Φλώρινα, Γρεβενά, Κυκλάδες, Κρήτη (Λασίθι, Χανιά, Ηράκλειο, Ρέθυμνο), Μαγνησία, Κορινθία, Αργολίδα, Κέρκυρα και Κοζάνη έχουν ήδη διακόψει την πίστωση προς τους ασφαλι­σμένους και δέχονται μόνο μετρητά, ενώ από χθες στον χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν τα φαρμακεία της Ροδόπης και της Θεσπρωτίας, ενώ ίδια απόφαση έχουν πάρει και στον Έβρο.

Το Σάββατο αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως η γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), με προοπτική να ανασταλεί σε πανελλαδικό πλέον επίπεδο η επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων.

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στους φαρμακοποιούς 117 εκατ. ευρώ για τον Μάιο και 145 εκατ. ευρώ για τον Ιούνιο. Αρκετοί σύλλογοι προσανατολίζονται να προτείνουν στη γενική συνέλευση πανελλαδικές κινητοποιήσεις από τις 27 Αυγούστου ή από την 1η Σεπτεμβρίου.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν τις επόμενες ημέρες να μη φτάσουμε σε τέτοια αποτελέσματα» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, προσθέτοντας, ωστόσο, πως οι διαθέσιμοι πόροι του ΕΟΠΥΥ είναι συγκεκριμένοι και ότι «κάνει λάθος όποιος νομίζει πως αυτή την εποχή μπορεί να ασκεί τον οποι­ονδήποτε εκβιασμό για να επιβάλει τις επιδιώξεις του».


Και οι γιατροί

Στον χορό των κινητοποιήσεων πάντως μπαίνουν από αρχές Σεπτέμβρη και οι γιατροί. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών συνεδριάζει την ερχόμενη Πέμπτη για να αποφασίσει ενδεχόμενες κινητοποιήσεις από 1ης Σεπτεμβρίου, «εάν δεν υπάρξει έως τότε σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή των παλαιοτέρων χρωστούμενων και τη διαδικασία αποπληρωμής κάθε μήνα λειτουργίας των συμβεβλημένων ιατρών». Μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου έχει δώσει χρόνο στο υπουργείο Υγείας και η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ), ώστε να αποπληρωθούν όλες οι οφειλές που είχαν δημιουργηθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2012, προκειμένου να μην κατέλθει σε κινητοποιήσεις.

Τέλος, από σήμερα κλειστά θα μείνουν τα φαρμακεία του Πειραιά, για να πάρουν μέρος οι φαρμακοποιοί στη γενική τους συνέλευση.

Αν θέλουμε να κάνουμε τους... προφήτες εκ του ασφαλούς, μία μόνο επισήμανση έχει αξία: σε ελάχιστους μήνες η κατάσταση θα είναι πάρα πολύ χειρότερη. Και τότε Κύριος οίδε τι θα συμβεί...

Δημοσιεύτηκε στο "Ποντίκι" στις 23-08-12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου