Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

"Κοροϊδία και εμπαιγμός της δημοτικής αρχής και της «αντιπολίτευσης» του δήμου Ωρωπού απέναντι στους ανέργους της περιοχής"

Ανακοίνωση Τύπου εκδόθηκε από την Λαϊκή Συσπείρωση Ωρωπού, σχετικά για τα
Τοπικά Σχέδια Απασχόλησης στο δήμο Ωρωπού, στην οποία αναφέρονται τα εξής:


"Ύστερα από την πρόσληψη πενταμηνίτων εργαζόμενων των 500,00 € στο δήμο Ωρωπού μέσω Μ.Κ.Ο., η δημοτική αρχή επιδίδεται σε εμπόριο ελπίδας εκατοντάδων ανέργων μέσω των Τοπικών Σχεδίων Απασχόλησης. Με την απόφαση του 203/2012 του Δ.Σ. Ωρωπού, ο δήμος Ωρωπού συμμετέχει στην αναπτυξιακή σύμπραξη «Τετράπολις» μαζί με τον Δήμο Διονύσου, τον Δήμο Μαραθώνα, την Δημοτική Επιχείρηση Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Δήμου Ραφήνας Πικερμίου ΑΕ (ΔΕΑΑΠΑΕ), την Optimum Value AE , την Asset Τεχνολογική και άλλους φορείς. Η σύμπραξη αυτή αναφέρεται ως «παρέμβαση» στις τοπικές κοινωνίες για την καταπολέμηση της ανεργίας και την στήριξη της τοπικής οικονομίας. 

Μέσω της σύμπραξης οι εμπλεκόμενοι δήμοι διεκδικούν από το ΕΣΠΑ κονδύλι μέχρι και 800.000,00 € εκ των οποίων (όπως προβλέπεται από το ίδιο το πρόγραμμα) πάνω από το 80 % θα χρησιμοποιηθεί για σκοπούς διαχείρισης και λειτουργίας της σύμπραξης (υπεργολαβίες, μελέτες, επιλογή, συντονισμός, διαφήμιση, κόστος κατάρτισης κ.α.) και μόνο ψίχουλα θα δοθούν στους ανέργους που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα (5,00 €/ώρα κατάρτισης συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών). Με απλά λόγια οι δήμοι με τους εμπλεκόμενους υπεργολάβους θα ροκανίσουν το μεγαλύτερο κομμάτι της χρηματοδότησης πετώντας κυριολεκτικά ένα ξεροκόμματο στους ανέργους της περιοχής μας.

Επιπλέον, είναι εμπαιγμός απέναντι στο λαό της περιοχής η δημοτική αρχή να μιλάει για καταπολέμηση της ανεργίας όταν έχει ήδη απολύσει δεκάδες εργαζόμενους του δήμου. Είναι κοροϊδία να μιλάει για καταπολέμηση της φτώχειας όταν η ίδια αυξάνοντας φόρους-τέλη-τροφεία στους παιδικούς σταθμούς είναι αυτή που δημιουργεί συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης του λαού της περιοχής.

Ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Ωρωπού Χασιώτης Μιχάλης απουσίαζε από την εν λόγω συνεδρίαση του Δ.Σ. καθώς αυτή πραγματοποιήθηκε στις 3.30 το μεσημέρι. Αυτή η ώρα συνεδρίασης είναι απαγορευτική για τους εργαζόμενους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα δημοτικούς συμβούλους έτσι ώστε να παραβρεθούν. Γεγονός όπου η Λαϊκή Συσπείρωση Ωρωπού το έχει καταγγείλει επανειλημμένα και έχει ζητήσει τα δημοτικά συμβούλια να πραγματοποιούνται τις απογευματινές ώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι παρόντες στην συνεδρίαση δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης και της κας Στεργίου του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, συμφώνησαν με τη δημιουργία της σύμπραξης. Δηλαδή, απέναντι στην ανάγκη και το καθολικό αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα στη σύνταξη και την ασφάλιση, η δημοτική αρχή και η «αντιπολίτευση» απάντησαν εντελώς υποκριτικά με προγράμματα φτώχειας και εξευτελιστικούς μισθούς - επιδόματα των 300 έως το πολύ 500 ευρώ. Συμβάλλουν έτσι στην κεντρική κατεύθυνση που λέει την κρίση να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι και όχι το μεγάλο κεφάλαιο. Συμβάλουν στην «ανάπτυξη» που θέλει στρατιές ανέργων αλλά και εργαζόμενων εξαθλιωμένων για να ικανοποιούν τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας, δηλαδή τις ανάγκες των βιομηχανιών και των μεγάλων επιχειρήσεων της περιοχής για φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό.

H Λαϊκή Συσπείρωση Ωρωπού απέναντι στην υποκρισία όλων (δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης) για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων διεκδικούμε:

- Άμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων του δήμου χωρίς όρους και προϋποθέσεις με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

- Πλήρη απαλλαγή όλων των ανέργων και των οικονομικά ασθενέστερων από τους δημοτικούς φόρους και τέλη με παράλληλη αύξηση της φορολόγησης στις τράπεζες, στις μεγάλες αποθήκες-βιομηχανίες-επιχειρήσεις και στα μεγάλα σουπερ-μάρκετ της περιοχής.

- Εγγραφή των παιδιών των ανέργων του δήμου στους παιδικούς σταθμούς, χωρίς οικονομική επιβάρυνση τους. Δωρεάν παιδικοί σταθμοί για τους εργαζόμενους της περιοχής. Καμία εμπλοκή εργολάβων στην λειτουργία των παιδικών σταθμών. Μόνιμο προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών μας."

1 σχόλιο: