Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης!

Aπό το "Ποντίκι"
Επικοινωνιακό πόκερ με την επιμήκυνση ξεκίνησε ξαφνικά ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, όχι βέβαια με τη χάρη της Παναγιάς!
Σύμφωνα με διαρροή από την Αθήνα στους “Financial Times”, ο κύριος Σαμαράς στην ευρωπαϊκή περιοδεία του την ερχόμενη εβδομάδα σχεδιάζει να ζητήσει επιμήκυνση του Μνημονίου για δύο χρόνια, επικαλούμενος την έκρηξη της ύφεσης στο 7%.


Η επιμήκυνση ισοδυναμεί με εφαρμογή του Μνημονίου, δηλαδή παράταση της ύφεσης για τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια. Η κυβέρνηση, αντί να συζητεί τα περί “επαναδιαπραγμάτευσης” ή περί “απαγκίστρωσης”, όπως προεκλογικά υπόσχονταν οι συγκυβερνώντες πολιτικοί αρχηγοί, εμφανίζει ως θρίαμβο την παραμονή της χώρας για άλλα δύο χρόνια στον γύψο της τρόικας.

Η επιμήκυνση, όπως και το φημολογούμενο νέο κούρεμα του χρέους, διαφημίζονται ως μπόνους για τα σκληρά μέτρα τελικού ύψους 16 δισ. ευρώ, που λαμβάνει αυτές τις μέρες η τρόικα εσωτερικού. Δηλαδή επιμήκυνση δεν γίνεται αντιληπτή με κάποια, έστω μικρή, χαλάρωση των μέτρων.

Ωστόσο το μέτρο της επιμήκυνσης προϋποθέτει πρόσθετη εξωτερική χρηματοδότηση 20 δισ. ευρώ, όμως τα μεγάλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια δεν είναι διατεθειμένα να την παράσχουν. Η "πατέντα Στουρνάρα" είναι ότι τα χρήματα μπορούν να βρεθούν: 8 δισ. ευρώ από την πρόβλεψη του ΔΝΤ για χρηματοδότηση έως το 2016, 7 δισ. ευρώ από 11 γραμμάτια και 6 δισ. ευρώ από την καθυστέρηση της εξόφλησης των δανείων της τρόικας έως το 2020, εφόσον αυτό γίνει αποδεκτό.

Έστω και με μισόλογα, οι κυβερνητικοί χειρισμοί επιβεβαιώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προ εβδομάδων είχε αποκαλύψει την απόφαση του ΔΝΤ σύμφωνα με την οποία οι όροι εξόφλησης του ελληνικού δανείου εναρμονίζονταν με αυτούς της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Επίσης προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει να διεκδικήσει η Ελλάδα moratorium στην καταβολή τοκοχρεωλυσίων μέχρις ότου η οικονομία επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης. Τότε οι εργολάβοι του Μνημονίου θεώρησαν την πρόταση καταστροφική. Όπως και η πρόταση για πάγωμα της εξόφλησης έως το 2020 συνιστά καταστροφή;

Τίποτα το ουσιαστικό δεν μπορεί να πετύχει η κυβέρνηση, διότι δεν εννοεί καμιά διαπραγμάτευση. Πιστεύει ότι οι όποιες "ελαφρύνσεις" θα γίνουν ως μπόνους για την εφαρμογή των σκληρών μέτρων. Αδιέξοδη πολιτική, που μπορεί να την έχουν ανάγκη οι τρεις συγκυβερνώντες αρχηγοί για να δικαιολογήσουν την εγκατάλειψη του στόχου της επαναδιαπραγμάτευσης, όχι όμως και η κοινωνία που στενάζει.

Μέσα σε ένα τέτοιο νέφος παραπλάνησης των πολιτών μπορεί να εξηγηθεί και η περί “χρεωκοπίας” άσφαιρη επίθεση της Ν.Δ. προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης!

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου