Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Ανακοίνωση για τον εμπρησμό και την μεγάλη πυρκαγιά στις Αφίδνες

Ανακοίνωση Τύπου εκδόθηκε από την Λαϊκή Συσπείρωση Ωρωπού, σχετικά για τον
εμπρησμό και την μεγάλη πυρκαγιά στις Αφίδνες:

"Ο εμπρησμός και η καταστροφή μεγάλης δασικής έκτασης και περιουσιών κατοίκων των Αφιδνών είναι ένα ακόμα επεισόδιο του έργου των πυρκαγιών από τις οποίες έχει πληγεί η περιοχή μας τα τελευταία χρόνια.

Και αυτή η καταστροφή επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι οι δασοκτόνοι νόμοι 1734/87 και 3208/2003 του ΠΑΣΟΚ (τους οποίους εφάρμοσε η Ν.Δ.), με τους οποίο επιχειρήθηκε να χαρακτηριστούν ως «βοσκότοποι» 45 εκατ. στρέμματα δασών και επιχειρείται μέχρι και σήμερα να αποχαρακτηριστούν 40 εκατ. στρέμματα δασών, μαζί με μια σειρά αντιδασικών διατάξεων και ρυθμίσεων που διαχρονικά έχουν θεσπίσει οι εκάστοτε κυβερνήσεις, είναι αυτοί που οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών έτσι ώστε να κατακάψουν ότι δάσος έχει απομείνει.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι είκοσι ημέρες μετά στην απόφαση του Σ.τ.Ε. να ακυρώσει την εγκατάσταση της Βιομηχανική και Επιχειρηματική Περιοχή (ΒΕΠΕ) «Τεχνόπολη-Ακρόπολις» σε περιοχή κοντά στις Αφίδναι, εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της 25/08/2012 πυρκαγιά στην περιοχή όπου έχει οριστεί και η χωροθέτηση για την δημιουργία της ΒΕΠΕ  «Τεχνόπολη-Ακρόπολις».


Η πραγματική αυτοθυσία των πυροσβεστών και των εθελοντών κατοίκων για τον περιορισμό της πυρκαγιάς ήτανε αυτή που τελικά απέτρεψε την εξάπλωση της πυρκαγιάς στον κύριο όγκο της Πάρνηθας, γλιτώνοντας χιλιάδες στρέμματα δάσους αλλά και περιουσιών από την καταστροφή. 

Από την πρώτη στιγμή κλιμάκιο του Κ.Κ.Ε. με επικεφαλή τον βουλευτή Σπύρο Χαλβατζή βρέθηκε στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές.


Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι τα δάση της Βορειοανατολικής και της Δυτικής Αττικής βρέθηκαν και θα βρίσκονται στο στόχαστρο. Κάθε λογής καταπατητές, τουριστικά και άλλα
μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα βολιδοσκοπούν τον δασικό πλούτο της περιοχής μας.


Τα εγκληματικά - σε βάρος του λαού και των αναγκών του - συμφέροντα αναπτύσσονται και θεριεύουν διαχρονικά πάνω στο έδαφος μιας πολιτικής που εμπορευματοποιεί και ιδιωτικοποιεί τα δάση και τους ορεινούς όγκους της χώρας. Αυτή την κατεύθυνση υπηρετεί το ρυθμιστικό  σχέδιο για την Αθήνα, τα ειδικά χωροταξικά για τον Τουρισμό, την βιομηχανία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο νόμος για την επιτάχυνση "των στρατηγικών επενδύσεων" (fast track). 
Αυτή την κατεύθυνση υπηρετεί και η προωθούμενη στρατηγική της ΕΕ για την λεγόμενη πράσινηανάπτυξη.


Το Δασικό Οικοσύστημα είναι κοινωνικό αγαθό και λαϊκή περιουσία. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Καλούμε τον λαό της περιοχής, άφοβα να ανοίξει μαζί με όλους τους εργαζόμενους το δρόμο της ρήξης και της ανατροπής της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στη γη, να οργανώσει
την πάλη του χωρίς αναμονή και νέες αυταπάτες για:


- Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες της πυρκαγιάς στις Αφίδναι.

- Να κηρυχθεί αναδασωτέα η περιοχή που πλήγηκε και να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο αναδάσωσης των καμένων από τις πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων στην περιοχή μας.
Να διατεθούν για αυτό τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό.


- Άμεση χρηματοδότηση των φορέων δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης.

- Να ακυρωθούν οι αντιδασικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που αποχαρακτηρίζουν δασικές εκτάσεις.

- Να θεωρείται παράνομη η οικοπεδοποίηση των δασικών εκτάσεων με τα κτίσματα που περιέχουν. Απαλλοτρίωση των γεωργικών εκτάσεων που είναι μέσα στα δάση.

- Να συγκροτηθεί άμεσα ενιαίος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας, με προτεραιότητα την συγκρότηση και στο επίπεδο της Αττικής συντονιστικού οργάνου για
άμεση αποψίλωση, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, άμεση χρηματοδότηση και ενίσχυση της υποδομής της Δασικής και Πυροσβεστικής υπηρεσίας, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.


- Ενιαίος αντιπυρικός σχεδιασμός για κάθε ορεινό όγκο με την ευθύνη των δασικών υπηρεσιών και την επικουρική στήριξη της τοπικής διοίκησης.

- Το βάρος της προετοιμασίας για την καταστολή των πυρκαγιών να πέσει στις επίγειες δυνάμεις με την άμεση ενίσχυση του πυροσβεστικού σώματος και πλήρωση των χιλιάδων κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό.

- Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων και των εκτάσεων της εκκλησίας στα βουνά και τα δάση της Αττικής."

1 σχόλιο:

  1. Πες τα. Είναι που δεν ξερουν αυτους που εχουν καψει την Ελλαδα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή