Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Δραματική η κατάσταση των Δήμων - Ξεκινούν αγώνες διαρκείας

Στις 29/8 θα πραγματοποιηθεί παναττικό συλλαλητήριο των εκλεγμένων δημοτικών αρχών, των εργαζομένων στους
δήμους και των δημοτών ( φορείς γονέων κλπ) και στις 30/8 θα συνεδριάσει η ΚΕΔΕ ( Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) αφού έχουν ολοκληρωθεί οι συνελεύσεις των ΠΕΔ στις 13 περιφέρειες της χώρας.

Την απόφαση υπερψήφισαν όλες οι πολιτικές τάσεις που εκπροσωπούνται στην ΠΕΔΑ, πλην των προσκείμενων στην ΝΔ. Σύμφωνα με την απόφαση, η κινητοποίηση στις 29 και 30 Αυγούστου αποτελεί το πρώτο βήμα του αγώνα και, εφόσον δεν γίνουν δεκτά τα ομόφωνα διατυπωμένα για πολλοστή φορά αιτήματα επιβίωσής τους, θα αναστείλουν τη λειτουργία τους.


Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Η κυβέρνηση οδηγεί τους δήμους σε χρεοκοπία, που σημαίνει ότι με τις παλιές και νέες περικοπές δεν μπορούν πλέον να πληρώνουν τους εργαζόμενους, να καλύπτουν τις στοιχειώδεις λειτουργικές τους ανάγκες και να πραγματοποιούν τα ελάχιστα απαραίτητα έργα συντήρησης της πόλης. Ο κυβερνητικός ισχυρισμός: περισσότερο μνημόνιο για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία αντιστρέφεται στην περίπτωση του αποκεντρωμένου κράτους των δήμων.

Η μνημονιακή πολιτική χρεοκοπεί τους δήμους και κατʼ επέκταση την κοινωνία, αφού το κοινωνικό κράτος των δήμων: σχολεία, μεταφορές μαθητών, βρεφονηπιακοί σταθμοί, δημοτικά ιατρεία, ΚΑΠΗ, πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι, προνοιακές παροχές, καθαριότητα, δημοτικά έργα, περιβάλλον, πολιτισμός, αθλητισμός, καθώς και οι απολύτως αναγκαίοι σήμερα θεσμοί κοινωνικής αλληλεγγύης παύουν να λειτουργούν.


Οι πόροι της αυτοδιοίκησης παρακρατούνται από την κυβέρνηση καταχρηστικά, κατά παράβαση του νόμου 259/ 3852 που τους θεσμοθετεί. Οι νέες περικοπές πόρων ανέρχονται σε 29% , ενώ τα τρία μνημονιακά χρόνια οι ΚΑΠ έχουν μειωθεί κατά 60% και η ΣΑΤΑ κατά 50%.


Τα αιτήματα των δήμων είναι


Να αποδοθούν οι παρακάτω θεσμοθετημένοι πόροι:
οφειλόμενες δόσεις των ΚΑΠ μέχρι το τέλος του χρόνου, με βάση τα 2,7 δις ευρώ.
οφειλόμενη, ήδη από τον Ιανουάριο, 4η δόση των παρακρατηθέντων πόρων (214 εκ. ευρώ)
οφειλόμενη δόση της ΣΑΤΑ για την οποία έχει υπογραφεί η σχετική απόφαση από τον Φεβρουάριο (299 εκ. ευρώ) ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σε προμηθευτές (περίπου 1 δις ευρώ για την αυτοδιοίκηση)


Να μη γίνει καμιά απόλυση εργαζομένων και να μην εφαρμοστεί ο θεσμός της εφεδρείας.

Η Ανοιχτή Πόλη καλεί τα μέλη της και τους δημότες της Αθήνας να πάρουν ενεργά μέρος στο παναττικό συλλαλητήριο στις 28/8 (η ώρα θα ανακοινωθεί) και σε όλες τις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν, με στόχο να ανατραπεί η κυβερνητική πολιτική.

Καλεί τους εργαζόμενους του δήμου, τους κοινωνικούς φορείς και κάθε πολίτη να λειτουργήσουν πρωτοβουλιακά και συμμετοχικά ώστε η αγανάκτηση και η οργή μας να γίνουν δύναμη αλλαγής.

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου