Σάββατο, 25 Αυγούστου 2012

Τυχαία (?) στο χώρο της"Τεχνόπολης" που πρόσφατα απαγόρευσε το ΣτΕ?

Λάβαμε και δημοσιεύουμε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Δημοτική Σύμβουλος Ωρωπού και Υπ. Βουλευτής του
ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής Ιωάννας Στεργίου:

"Δεν πέρασαν 20 ημέρες από την ανακοίνωση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για εγκατάσταση της βιομηχανικής επιχειρηματικής περιοχής (ΒΕΠΕ) «Τεχνόπολη- Ακρόπολις» σε περιοχή πλησίον στις Αφίδνες και σήμερα 25/8 τα ξημερώματα στις 4 π.μ. η επίμαχη περιοχή κοντά στη Δροσοπηγή Αφιδνών, που με απόφαση του κ.Σουφλιά είχε εξαιρεθεί από το Π.Δ.Προστασίας της Πάρνηθας του 2007, παραδόθηκε στις φλόγες.

Μαρτυρίες των κατοίκων μιλούν για εμπρησμό με γκαζάκια και σε συνδυασμό με το βόρειο άνεμο που φυσούσε, έγιναν στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους στους πρόποδες της Πάρνηθας, καταστράφηκαν σπίτια και περιουσίες και κυρίως ένας ακόμη πνεύμονας της Αττικής στο μυχό του Λεκανοπεδίου που φέρνει ανάσα στην Αθήνα.

Η πραγματικά άμεση κινητοποίηση της πυροσβεστικής και η αυτοθυσία των ανδρών της, των εθελοντών και κατοίκων από όλη την περιοχή απέτρεψε την εξάπλωση της φωτιάς προς τον κύριο κορμό της Πάρνηθας.

Κατά σύμπτωση, τα καμένα σημεία περιλαμβάνουν την περιοχή χωροθέτησης της ως άνω δραστηριότητας για την οποία η Νομαρχία Ανατολ.Αττικής, η τότε Κοινότητα Κρυονερίου, Δημοτικοί, κοινοτικοί Σύμβουλοι και κάτοικοι της περιοχής είχαν καταθέσει προσφυγές στο ΣΤΕ, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του Υπουργού και ακύρωση της εγκατάστασης μέσα στο δάσος σε προστατευόμενη περιοχή μιας τέτοιας "επένδυσης"

Είναι Τυχαίο τελικά?

Ζητάμε άμεσα να κηρυχθεί η περιοχή που κάηκε αναδασωτέα και να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣΤΕ 

Να αποζημιωθούν οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές τα σπίτια τους και οι περιουσίες τους."Επιπλέον πληροφορίες επί της απόφασης του ΣτΕ:

ΟΧΙ ΤΟΥ ΣΤΕ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣ

Το ΣτΕ , με την υπ. αριθ. 2880/2012 ακύρωσε το Π.Δ. του 2007 κατά το σκέλος που επέτρεπε να εγκατασταθεί σε συγκεκριμένη ζώνη του βουνού η βιομηχανική επιχειρηματική περιοχή (ΒΕΠΕ) «Τεχνόπολη- Ακρόπολις». Το ΣτΕ ακύρωσε τις διατάξεις του Π.Δ. που εξαιρούσαν από την προστασία του ορεινού όγκου της Πάρνηθας περίπου 500 στρ. , τα οποία προορίζονταν για την εγκατάσταση πάρκου υψηλής τεχνολογίας και έρευνας και απέρριψε τις παρεμβάσεις της Α.Ε. «Πάρκο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογία και Έρευνας Ακρόπολις Α.Ε.» και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων « Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος». 

Κατά της δημιουργία του Τεχνολογικού Πάρκου είχαν προσφύγει πολίτες από το Παναττικό Δίκτυο και τη Θεματική ΣΥΡΙΖΑ Περιβάλλον καθώς και ο Δήμος Αγίου Στεφάνου (νυν δήμος Διονύσου) .

Ομόφωνο ψήφισμα από το Ν.Σ. για αναστολή προώθησης του ΒΕΠΕ «Τεχνόπολη-Ακρόπολις» στις Αφίδνες


8/4/2010 

Συζητήθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής, μετά από ερώτημα της Νομαρχιακής Συμβούλου Ι. Στεργίου, το θέμα της προώθησης του Τεχνολογικού Πάρκου ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ-ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ στις υπώρειες της Πάρνηθας στο ύψος του 26ου χιλιομέτρου της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας που διοικητικά ανήκει στην Κοινότητα Αφιδνών.
Ενημερώνοντας το Νομαρχιακό Συμβούλιο ο Νομάρχης Λ. Κουρής αναφέρθηκε στην αναζήτηση στοιχείων σχετικά με την επένδυσα αυτή σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.
“Ως γνωστόν” τόνισε ο Νομάρχης Λ. Κουρής “το θέμα έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψη τα τελευταία χρόνια το Νομαρχιακό Συμβούλιο, το οποίο με ομόφωνη απόφασή του έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η εκδίκαση της προσφυγής έχει οριστεί για την 6η Οκτωβρίου του 2010”. Στη συνέχεια τόνισε ότι η προωθούμενη επένδυση πρόκειται να οικοδομήσει 108.000 τετρ. μέτρα σε έκταση 216 στρεμμάτων, σε ένα κομβικό σημείο της Πάρνηθας αφού εκεί εντοπίζεται, σύμφωνα με τον Οργανισμό Αθήνας, το μοναδικό σημείο σύνδεσης με την ζώνη προστασίας του ορεινού όγκου Πεντέλης, οπότε αν οικοδομηθεί θα διακόψει κάθε σύνδεση των δύο ορεινών όγκων.
Τα λεπτομερή στοιχεία που συγκεντρώθηκαν ανάλυσε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο ο αρμόδιος Aντινομάρχης Χ. Δαμάσκος, ο οποίος επεσήμανε ότι το ΥΠΕΚΑ χορήγησε παράταση των περιβαλλοντικών όρων που είχαν εγκριθεί των Δεκέμβριο του 2004, ενώ γίνεται προσπάθεια μέσω του ΣΧΟΠ της Περιφέρειας Αττικής να αυξηθεί ο συντελεστής και επομένως η δόμηση να ξεπεράσει τα 108.000 τετρ. μέτρα.


“Οι ενέργειες αυτές δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά” τόνισε ο Αντινομάρχης Χ. Δαμάσκος “διότι δεν λαmβάνουν υπόψη τις σημαντικές περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις που έχουν δημιουργήσει στην ευρύτερη περιοχή η μεγάλη φωτιά της Πάρνηθας το 2007, η περσινή φωτιά στην ΒΑ Αττική και η πρόσφατη φωτιά στα κατάντη της Πάρνηθας.”
Στη συνέχεια πήραν τον λόγο πολλοί νομαρχιακοί σύμβουλοι και μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής ομόφωνα αποφάσισε να ζητήσει από τα συναρμόδια Υπουργεία (ΠΕΚΑ, Οικονομίας-Ανταγωνιστικότητας-Ναυτιλίας), τον Οργανισμό Αθήνας και την Περιφέρεια Αττικής να αναστείλουν οποιαδήποτε ενέργεια προώθησης και δημιουργίας Β.Ε.Π.Ε στη συγκεκριμένη περιοχή πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επανεξέτασης των περιβαλλοντικών όρων που είχαν χορηγηθεί πριν τις μεγάλες πυρκαγιές των ετών 2007,2009 και 2010.

Επίσης, υπάρχει έγγραφη δήλωση υποστήριξης του Γ. Παπανδρέου ως προς το έργο, πριν ακόμα αυτός χριστεί πρωθυπουργός.

Τέλος, για τα συμφέροντα που διακυβεύονται, ενδεικτική είναι η σύνθεση του Δ.Σ. της "Τεχνόπολη-Ακρόπολις", όπως τη διαβάζουμε σήμερα (25/8/12) στο site της:

http://www.acropolisictpark.gr/61.htm


1. Παπανδρέου Νικόλαος, Πρόεδρος
2. Πενθερουδάκης Νικόλαος, Διευθύνων Σύμβουλος
3. Γεράρδος Γεώργιος, Αντιπρόεδρος
4. Εφραίμογλου Σοφία, Αντιπρόεδρος

5. Άννινος Αριστοτέλης, Μέλος
6. Άβλιχος Στυλιανός, Μέλος
7. Ιωακείμ Διονύσιος, Μέλος
8. Gauthier Patrick, Μέλος
9. Παπαθάνος Χρήστος, Μέλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου