Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Οικολόγοι Πράσινοι: "Πυρηνική Ενέργεια; Όχι, ευχαριστώ"

Aνακοίνωση Τύπου εξέδωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι με αφορμή τα 67 χρόνια μετά τη
Χιροσίμα, τονίζοντας πως η πυρηνική ενέργεια είναι ακόμα μια τεράστια απειλή:



"Δύο βασικά χαρακτηριστικά αξίζουν να επισημανθούν με τη σημερινή 67η επέτειο από τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα. Από τη μια συμβολίζεται η βαρβαρότητα του πολέμου, από τον οποίο μόνο ηττημένοι υπάρχουν, με μια επίδειξη μαζικής καταστροφής και εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς. Από την άλλη, φανερώνεται η επικινδυνότητα της πυρηνικής ενέργειας. Η χρήση της απειλεί: ανθρώπινες ζωές, κρίσιμους περιβαλλοντικούς όρους και τροφική αλυσίδα οργανισμών εφόσον η ραδιενέργεια δεν έχει σύνορα.

Η ρίψη των δυο πρώτων ατομικών βομβών αποτέλεσε ήττα του Πολιτισμού, αφού προκάλεσαν τις πιο μαζικές ανθρωποκτονίες που έχουν καταγραφεί στην Ιστορία. Αποτέλεσε ήττα των Θεσμών και της Δημοκρατίας, αφού η τύχη της ανθρωπότητας και του πλανήτη αφήνεται στα χέρια, στις διαθέσεις και στις σκοπιμότητες ελάχιστων, που εντελώς ανέλεγκτα μπορούν να μας οδηγήσουν στον όλεθρο. 
Δυστυχώς, σε παγκόσμια κλίμακα εξακολουθούμε να είμαστε έρμαιοι της πυρηνικής ενέργειας. Πολλές εκατοντάδες πυρηνικά εργοστάσια αποτελούν βόμβες για την ύπαρξη του ίδιου του πλανήτη. Με συνέπειες που δεν μπορούν να προβλεφθούν, τόσο χωρικά, όσο και χρονικά. Ασφαλής πυρηνικός αντιδραστήρας, όπως έδειξαν τα ατυχήματα στο Τσέρνομπιλ και στη Φουκουσίμα, δεν μπορεί να υπάρξει. Εξ ίσου επικίνδυνη είναι και η απόθεση ή διάθεση των πυρηνικών αποβλήτων.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, το παγκόσμιο Πράσινο και Ειρηνιστικό Κίνημα, οι διεθνείς Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, ενώνουμε τη φωνή μας για τη σταδιακή, αλλά με σαφές χρονοδιάγραμμα, απεμπλοκή της ανθρωπότητας και του πλανήτη από την πυρηνική ενέργεια, ανεξαρτήτως σκοπών και χρήσης. Δίνουμε έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας, στις ανανεώσιμες πηγές, στο διεθνή έλεγχο φονικών πρώτων υλών. 
Πυρηνική Ενέργεια; Όχι, ευχαριστώ."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου