Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

"Η λύση είναι να πετάξουμε από πάνω μας τα Μνημόνια και την τρόικα"

Η λύση είναι να πετάξουμε από πάνω μας τα Μνημόνια και την τρόικα και να διαπραγματευτούμε σε ισότιμη
βάση με τους εταίρους μας, τονίζει σε συνέντευξή του στη εφημερίδα το "Βήμα της Κυριακής", ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας:


"• Εδώ και δυόμισι χρόνια κάθε φορά που είναι να περάσουν μέτρα λιτότητας, όλο φεύγουμε από το ευρώ. Κρύβουν τη μνημονιακή εμμονή, πίσω από το κοινό νόμισμα. Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό, δεν έχει να κάνει με τους τεμπέληδες του Νότου, αλλά με την ίδια την αρχιτεκτονική του ευρώ. Αν αυτή δεν αλλάξει και ταυτόχρονα οι ελληνικές κυβερνήσεις συνεχίσουν την εθελόδουλη παράδοση στα εξοντωτικά μνημόνια, τότε δε θα κινδυνεύσει μόνο η Ελλάδα αλλά ολόκληρη η ευρωζώνη με κατάρρευση.

 • Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αποτραπεί η χρεοκοπία. Και για να αποτραπεί, πρέπει να αποτραπεί η εφαρμογή των νέων μέτρων. Η χώρα χρειάζεται ένα εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση

• H Ελλάδα δεν βρίσκεται εκεί που βρίσκεται εξ αιτίας των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας της, αλλά κυρίως εξ αιτίας της τρομακτικής ύφεσης που προκλήθηκε τα δυόμισι τελευταία χρόνια. Η λύση λοιπόν είναι να πετάξουμε από πάνω μας τα Μνημόνια και την τρόικα και να διαπραγματευτούμε σε ισότιμη βάση με τους εταίρους μας.

• Αντιπροτείναμε το ευρωομόλογο, τον απευθείας δανεισμό των κρατών από την ΕΚΤ, μια συνολική ευρωπαϊκή ρύθμιση του δημόσιου χρέους των χωρών του Νότου, το μορατόριουμ στην αποπληρωμή του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης, την ενίσχυση της παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας επενδύσεων. Καμία από αυτές τις ιδέες δεν υιοθέτησαν, ούτε καν ως πεδίο διεκδίκησης οι ελληνικές κυβερνήσεις, παρά μονάχα παραδόθηκαν στα καταστροφικά μνημόνια.

• Η λαϊκή απαίτηση, επιβάλει να δοθούν πειστικές απαντήσεις στο πως και το γιατί μια διαχειρίσιμη κρίση χρέους, όπως η ίδια η έκθεση του ΔΝΤ έλεγε το 2009, μετετράπη σε εθνική τραγωδία.

• Αυτό που πρωτίστως μας ενδιαφέρει είναι να αποτραπεί η εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου. Και θα δώσουμε γι αυτό όλες μας τις δυνάμεις, και στην Βουλή και έξω από αυτήν, μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία.

• Η συγκρότηση του ενιαίου φορέα θα είναι μια εξωστρεφής και ανοιχτή διαδικασία, στενά συνδεδεμένη με αυτά που συμβαίνουν στην κοινωνία.

• Αν η κυβέρνηση συναινέσει στη επιχειρούμενη αναθεώρηση του Δουβλίνου 2, που αφήνει τη χώρα μας αβοήθητη, αποθήκη ανθρώπινων ψυχών, θα έχει ακέραια την ευθύνη για τις θύελλες που θα μας βρουν.

• Όσο περισσότερος κόσμος καταλαβαίνει ότι απάντηση στην κρίση είναι η ενότητα, η αλληλεγγύη και ο αγώνας, τόσο ο νεοναζιστικός χώρος θα επιστρέφει στην απομόνωση.

• Το δικαίωμά της χώρας μας σε καθορισμό ΑΟΖ, απορρέει από το Δίκαιο της θάλασσας και είναι αδιαμφισβήτητο. Πρέπει να λυθεί στην βάση σχέσεων αμοιβαίας συνεργασίας, καλών γειτονικών σχέσεων και εμπιστοσύνης, με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου