Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα με τα προεδρεία της ΔΟΕ και της ΟΙΕΛΕ

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα
με τα προεδρεία της ΔΟΕ και της ΟΙΕΛΕ.

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν οι παρακάτω δηλώσεις:

Αλέξης Τσίπρας: Αύριο ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά και η κατάσταση στη δημόσια εκπαίδευση στη χώρα μας είναι χειρότερη από κάθε άλλη φορά. Δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι γυρνάμε πίσω πολλά χρόνια. Και ίσως στις δύσκολες δεκαετίες του ΄50 και του ΄60. Ο εκπαιδευτικός, απαξιωμένος επαγγελματικά κα επιστημονικά, οι τάξεις πολλές φορές χωρίς δασκάλους, με τεράστια προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής. Φέτος το Υπουργείο πανηγυρίζει γιατί θα έχουμε βιβλία. Όμως αυτό είναι το αυτονόητο. Το χειρότερο είναι ότι πολύ σύντομα οι γονείς και ιδιαίτερα οι λαϊκές οικογένειες θα κληθούν να πληρώσουν από την τσέπη τους, από το υστέρημά τους όμως, τις τεράστιες ελλείψεις, καθώς οι σχολικές επιτροπές δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν το πετρέλαιο, τα σπασμένα τζάμια, να πληρώσουν για την καθαριότητα και τη σίτιση στα σχολεία.

Ακόμα περισσότερο πρέπει να υπολογίσουμε ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της UNICEF πάνω από 460 χιλιάδες παιδιά βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Που σημαίνει ότι θα πηγαίνουν στα σχολειά πολλές φορές δίχως επαρκή σίτιση, δίχως επαρκή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη,, πράγμα που σημαίνει ότι και η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ πρέπει να επιληφθούν της ανάγκης να υπάρξουν, μαζί με τους τοπικούς φορείς, και τα απαραίτητα εκείνα δίκτυα αλληλεγγύης απέναντι στις οικογένειες και τα παιδιά που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Πάνω απ΄ όλα όμως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η εκπαίδευση και η παρεχόμενη ποιότητα εκπαίδευσης είναι ο καθρέφτης του μέλλοντος για μια κοινωνία.

Θέλουν να υποβαθμίσουν την Ελλάδα σε μια χώρα που δεν θα έχει μέλλον, σε μια χώρα που δεν θα έχει προοπτική. Κι αυτό, ανεξάρτητα από την πολιτική εκτίμηση του καθενός, οφείλουμε όλοι μας να ενωθούμε προκειμένου να μην αφήσουμε αυτή την εξέλιξη να περάσει έτσι. Χρειάζεται ένα ευρύ πανεκπαιδευτικό μέτωπο. Δεν έχουν σήμερα να χωρίσουν τίποτα οι δάσκαλοι της δημόσιας από την ιδιωτική εκπαίδευση. Οι γονείς που βλέπουν τα παιδιά τους να πηγαίνουν σ’ ένα υποβαθμισμένο δημόσιο σχολειό. Χρειάζεται και ένα ευρύ πανεκπαιδευτικό μέτωπο και ταυτόχρονα ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο αντίστασης στη φτωχοποίηση της πατρίδας μας.


Μαντάς Κομνηνός (Πρόεδρος της ΔΟΕ): Συναντηθήκαμε σήμερα με τον πρόεδρο της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ στην προσπάθειά μας να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη για τη χειρότερη χρονιά που αυτή τη στιγμή περιμένει τα σχολειά μας που ανοίγουν αύριο, με χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών, με χιλιάδες διδακτικές ώρες που θα χαθούν από την πρώτη μέρα από τα παιδιά μας, με τους εκπαιδευτικούς με μισθούς πείνας να καλούνται να υπηρετήσουν την εκπαίδευση και με τα σχολεία να μην έχουν χρήματα ούτε να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες σε πετρέλαιο, σε κοινωνικά δίκτυα, σε ΔΕΗ, σε ΟΤΕ, σε κιμωλίες, σε χαρτί.

Κάνουμε έκκληση σε όλη την ελληνική κοινωνία να συμπαρασταθεί στον αγώνα των δασκάλων για μια καλύτερη παιδεία γιατί δεν αφορά μόνο εμάς, αφορά το μέλλον συνολικά τόπου. Σε αυτή την κινητοποίηση καλούμε όλη την κοινωνία, στα συλλαλητήρια την Τετάρτη το μεσημέρι στα Προπύλαια στην Αθήνα και στο Άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου