Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Σε Ελλάδα και Ευρώπη παίζονται πολλά

Μπορεί να συνεδριάζει το Eurogroup, να βγάζει φιρμάνια η Eurostat, να καθησυχάζουν ή να κινδυνολογούν ο Στουρνάρας ή ο Προβόπουλος, να υπόσχεται ο Σαμαράς στους ένστολους και να τάζει στον Λάτση, να ευημερούν ή να δυστυχούν οι αριθμοί -για τους ανθρώπους ούτε λόγος-, μπορεί να δοθεί τμήμα ή το σύνολο της δόσης, να αναγνωριστεί τελικά πρωτογενές
πλεόνασμα ή να μην αναγνωριστεί, να ενσωματωθεί εν μέρει ή εν όλω η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Σίγουρα όμως είναι δύο πράγματα:

Πρώτον: Η διάλυση της κοινωνίας και των δομών της, η εξαθλίωση των ανθρώπων και η ακύρωση της προοπτικής τους, η ζοφερή καθημερινότητα θα συνεχιστούν κανονικά όσο συνεχίζεται με οποιοδήποτε όνομα ή εποπτεύουσα αρχή η σημερινή πολιτική.

Δεύτερον: Στις 25 Μαΐου, τη δεύτερη Κυριακή των διπλών εκλογών, θα κριθεί εάν θα υποστούμε ένα τρίτο Μνημόνιο (όπως και αν ονομαστεί), το οποίο θα συνοδεύει το νέο δάνειο. Είναι στο χέρι των πολιτών, πρώτα και κύρια στην Ελλάδα, να βάλουν ένα τέρμα καταψηφίζοντας και απορρίπτοντας τα κυβερνητικά κόμματα και τους υποψηφίους τους και δίνοντας αποφασιστικά στον ΣΥΡΙΖΑ αέρα νίκης.

Η πολιτική του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ηγείται η καγκελάριος Μέρκελ και μετέχει η Ν.Δ. του Αντ. Σαμαρά, και του συνεργαζόμενου Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος του Μ. Σουλτς, στο οποίο μετέχει το ΠΑΣΟΚ - Ελιά Βενιζέλου, είναι απολύτως δεδομένη. Τα δύο κόμματα άλλωστε συγκυβερνούν και στη Γερμανία και στην Ελλάδα.

Δίπλα σ' αυτή την πολιτική προβάλλει ο ακροδεξιός ευρωσκεπτικισμός, καλλιεργημένος από τη λιτότητα και τη ματαίωση των προσδοκιών των πολιτών και "ντοπαρισμένος" με τα γνωστά λαϊκιστικά και εθνικιστικά στερεότυπα.

Απέναντι σε αυτές τις δύο ζοφερές πολιτικές προοπτικές, που συγκλίνουν στη μονιμοποίηση της λιτότητας με ευρωπαϊκό ή με εθνικό μανδύα και προοπτικά οδηγούν στη διάλυση της Ε.Ε. και της ιδέας της Ευρώπης των λαών, στέκεται η Ευρωπαϊκή Αριστερά, όπως σχηματοποιείται σε αυτές τις εκλογές με την υποψηφιότητα Τσίπρα. Μια υποψηφιότητα που συσπειρώνει ευρύτερες δυνάμεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, κάτι το οποίο καταγράφεται με εντυπωσιακά δημοσκοπικά άλματα όσο προχωράει η προεκλογική εκστρατεία στις χώρες της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα βγει από τις ευρωεκλογές ίδια. Ούτε η Ελλάδα. Είναι στο χέρι των πολιτών να αποφασίσουν ποια Ελλάδα θέλουν και σε ποια Ευρώπη.



avgi.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου