Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Επαίτες στην πόρτα της κολάσεως

Η σύνοδος κορυφής που άρχισε χθες στις Βρυξέλλες σηματοδοτεί το βάθεμα της κρίσης στην Ε.Ε.
Ο γαλλογερμανικός άξονας, που είχε εγγυηθεί την εμπέδωση της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης της Συνθήκης του Μάαστριχτ επί 30 χρόνια, έχει υποστεί βαθύ ρήγμα. Οι νέες ισορροπίες δεν έχουν διαφανεί και το πιθανότερο είναι η κρίση να απλωθεί, με επίκεντρο την Ε.Ε., στην παγκόσμια οικονομία.

Η Μέρκελ επιμένει στη λιτότητα ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε ρύθμιση και απορρίπτει την αντιμετώπιση του χρέους ως ευρωπαϊκού και όχι εθνικού προβλήματος. Δογματικά προσηλωμένη στον νεοφιλελευθερισμό, ισχυρίζεται ότι η κρίση οφείλεται στη μη εφαρμογή των σκληρών κανόνων, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι γενικεύεται η παραβίασή τους, επειδή είναι αυτοί οι κανόνες που οδηγούν σε βαθύτερη κρίση. Δεν πείθεται ούτε από την εμπειρία της πολιτικής Ομπάμα, που αντιμετωπίζει την κρίση αποτελεσματικότερα με την εφαρμογή επεκτατικής πολιτικής.

Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν τη Μέρκελ να ξεπεράσει την ταξική μονομέρειά της και τη μεγαλογερμανική εμμονή της. Κάθε μέρα που περνάει, η Ευρωζώνη οδηγείται πιο κοντά στο χείλος του γκρεμού. Οι ευρωπαϊκοί λαοί έχουν υποστεί θυσίες για την ένταξή τους στο ευρώ και, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο συγκροτήθηκε το ενιαίο νόμισμα, η διάλυσή του θα προκαλέσει ανεξέλεγκτα κύματα παγκόσμιας ύφεσης και θα επιδεινώσει τη ζωή των Ευρωπαίων.

Ενώ η Ε.Ε. πορεύεται τον εφιαλτικό της δρόμο, η ελληνική συμμετοχή στη σύνοδο κορυφής μοιάζει με τον επαίτη στην πόρτα της κολάσεως. Ο πρωθυπουργός, καθηλωμένος στο σπίτι του, εκπροσωπεί τη χώρα δι' αλληλογραφίας. Και το γραπτό μήνυμά του αποπνέει παραίτηση από τις, έστω ασαφείς, προεκλογικές δεσμεύσεις του περί "επαναδιαπραγμάτευσης", καθώς και διάθεση υποταγής. Χωρίς συμμαχίες, χωρίς αξιοποίηση των δυνατοτήτων από την ένταση της κρίσης στον ευρωπαϊκό Νότο. Τόση προετοιμασία, τόση αποφασιστικότητα, τόση ευρωπαϊκή αντίληψη!

Η κυβερνητική τρόικα επιμένει αναχρονιστικά στις μνημονιακές δεσμεύσεις της, που αντιστοιχούν στην εποχή πριν ξεσπάσει η ευρωπαϊκή κρίση, τότε που η Ελλάδα είχε επιλεγεί ως πειραματόζωο. Τώρα η διάχυση της κρίσης στην Ευρωζώνη μετατρέπει την ιδιαιτερότητα του πειραματόζωου - Ελλάς σε ευρωπαϊκό κανόνα.

Ποτέ άλλοτε το πολιτικό πρόβλημα δεν βάραινε τόσο απελπιστικά στη διεθνή θέση και το μέλλον της χώρας.




avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου