Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Κρίσιμα 24ωρα στις διαπραγματεύσεις για εργασιακό, ΔΕΚΟ, κλειστά επαγγέλματα

Η τύχη του εργασιακού κρίνεται τις επόμενες ώρες στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Βασικό διακύβευμα είναι αν η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων σε μία εταιρεία θα γίνεται με ή χωρίς μηχανισμό εποπτείας και αν θα ισχύσουν ως ελάχιστη εξασφάλιση τα 740 ευρώ της γενικής συλλογικής σύμβασης.


Διάσταση απόψεων υπάρχει επίσης στα μέτρα εξυγίανσης των ΔΕΚΟ, στα κλειστά επαγγέλματα αλλά και σε έναν κρίσιμο όρο που θεσπίζει την αξιολόγηση του νέου προϋπολογισμού ανά μήνα.

Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώνονται σήμερα με στόχο τη 2η αναθεώρηση του μνημονίου. Αύριο οι εκπρόσωποι της τρόικας Σερβάς Ντερούζ, Πόουλ Τόμσεν και Κλάους Μαζούχ προβαίνουν σε ανακοινώσεις. Ενδεχομένως να μείνουν λίγο ακόμα στην Αθήνα για συναντήσεις με φορείς του Δημοσίου.

*Εργασιακό. Η τρόικα παραμένει αμετακίνητη στην πλήρη άρση των κλαδικών συμβάσεων. «Αφού το υπογράψατε τον Αύγουστο, γιατί δεν τις υλοποιείτε; Αλλη φορά να ξέρετε τι υπογράφετε», φέρεται να απάντησε μέλος της αποστολής στην αρμόδια υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη.

Πλέον η τελική πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει μεν δικαίωμα γενικής άρσης των κλαδικών συμβάσεων, αλλά με προϋποθέσεις. Κατώτατο όριο στο μισθό ίσο με αυτόν που αναφέρεται στη συλλογική σύμβαση, αλλά και συγκεκριμένη διαδικασία άρσης της κλαδικής που θα περνά από συλλογικά όργανα και εργαζόμενους. Πρέπει υποχρεωτικά να ενημερωθεί το κεντρικό όργανο της Επιθεώρησης Εργασίας και οι κοινωνικοί εταίροι.

*ΔΕΚΟ. Αναζητούνται οι προϋποθέσεις και οι όροι περιστολής των ελλειμμάτων στις δημόσιες επιχειρήσεις με μεγάλα ελλείμματα, στο πρότυπο του ΟΣΕ. Η ελληνική πλευρά επιθυμεί να δοθεί το περιθώριο για άμεση μεν αλλά επιμέρους προσέγγιση σε κάθε ΔΕΚΟ, ανάλογα με τα ειδικά της χαρακτηριστικά, σε συνεργασία με διοίκηση και εργαζομένους.

Η πλευρά των επιτηρητών, σύμφωνα με πληροφορίες, επιμένει στον καθορισμό συγκεκριμένων σχεδίων, ει δυνατόν οριζόντιων, για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις...

*Κλειστά επαγγέλματα. Αρμόδιοι υπουργοί φέρεται να επιθυμούσαν «ελαστικοποίηση» των όρων που έχουν ήδη τεθεί (κατάργηση ελάχιστων αμοιβών, γεωγραφικών και άλλων εμποδίων, περιθωρίου κέρδους) στα επαγγέλματα των φαρμακοποιών, νομικών, συμβολαιογράφων, λογιστών κ.λπ. που πρέπει να απελευθερωθούν έως το τέλος Δεκεμβρίου. Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι οι πιέσεις εκπορεύονται από πολλούς βουλευτές που ανήκουν σε αυτούς τους κλάδους προκαλώντας έντονους τριγμούς στη συνοχή της κυβέρνησης, αλλά οι αντιδράσεις της τρόικας είναι σθεναρές.

*Τράπεζες. Η πρόταση της κυβέρνησης για ισχυρό κρατικό πυλώνα, έχει μεν καμφθεί, αλλά συνεχίζει να επιθυμεί την παρουσία της στο Τ.Τ., την Αττικής και το Ταμείο Παρακαταθηκών, ενώ ανθίσταται στην πώληση με ανοικτή προσφορά της ΑΤΕ, προκαλώντας ένα ακόμη σημείο αντιπαράθεσης.

*Μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της οικονομίας και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Εντονη δυσαρέσκεια εκφράστηκε από τους εκπροσώπους της τρόικας για τις πολύμηνες καθυστερήσεις στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στον εισπρακτικό μηχανισμό, τον αναπτυξιακό νόμο, αλλά και την απλοποίηση της σύστασης νέων υπηρεσιών.

*Προϋπολογισμός «μορίων». Τις πιο ισχυρές ενστάσεις έχει η τρόικα για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να πετύχει τους στόχους. Δηλαδή να μην αυξηθεί και άλλο το έλλειμμα του 2010 (πάνω από τα 21,9 δισ. ευρώ) και να περιοριστεί βάσει προϋπολογισμού στα 17 δισ. ευρώ το 2011. Στελέχη της αμφισβητούν ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να τα καταφέρει.

Ετσι, επιστρατεύει τον προϋπολογισμό των «δωδεκατημορίων». Ουσιαστικά το 2010 η κυβέρνηση θα υλοποιήσει 12 προϋπολογισμούς, έναν κάθε μήνα. Κάθε απόκλιση, ακόμα και στα τέλη Ιανουαρίου, θα συνεπάγεται «τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου