Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός λιτότητας από το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας

Με την κεντροδεξιά αντιπολίτευση να απέχει από την ψηφοφορία υπερψηφίστηκε σήμερα ο προϋπολογισμός λιτότητας, από το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας. Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.


Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση απείχε ύστερα από συμφωνία με την κυβέρνηση μειοψηφίας, ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει με τις ψήφους των βουλευτών της να εγκρίνει το προϋπολογισμό. Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν τον προϋπολογισμό.

«Από σήμερα ο προϋπολογισμός έχει εγκριθεί. Πρέπει από αυτή τη στιγμή να κάνουμε τα πάντα για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για την εκτέλεσή του», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Τεσέιρα ντος Σάντος.

Ο προϋπολογισμός του 2011 προβλέπει μέτρα λιτότητας και έχει στόχο να μειώσει το έλλειμμα από το 7,3% του ΑΕΠ, που είναι φέτος, στο 4,6% το 2011. Μεταξύ άλλων, προβλέπει μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα, αύξηση κατά δύο μονάδες του ΦΠΑ στο 23%, πάγωμα των συντάξεων και κατάργηση ή επιβολή ανωτάτων ορίων σε κοινωνικές παροχές.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται τα δημοσιεύματα περί πιέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσο και των περισσότερων χωρών της ευρωζώνης, ώστε να προσφύγει η Πορτογαλία στο «μηχανισμό στήριξης». Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Ζοζέ Σόκρατες, τόνισε ότι «η χώρα δεν έχει ανάγκη από καμία βοήθεια». Για "σεναριολογία" κάνει λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου