Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή στη συζήτηση για την υπόθεση του Βατοπαιδίου

Με κατηγορίες περί «σκευωρίας στην οποία δεν πρόκειται να συμπράξει η αξιωματική αντιπολίτευση» και ενστάσεις ακυρότητας της διαδικασίας, απαντά η Νέα Δημοκρατία στην Ολομέλεια της Βουλής, στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για παραπομπή πέντε πρώην υπουργών της στο ειδικό Δικαστικό Συμβούλιο, σχετικά με την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου και της λίμνης Βισθωνίδας.

Κατά την έναρξη της συζήτησης του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής (που εκφράζει τις θέσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ), ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, με σύντομη επιστολή του, ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να παρευρεθεί στην συνεδρίαση για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αναφέροντας πως επί δύο χρόνια, στις δύο Εξεταστικές Επιτροπές και την Προανακριτική που ακολούθησε, «αποτύπωσε τα γεγονότα που τον αφορούν και δεν περιμένει τίποτα απ’ τη διαδικασία».

Σε μείζον ζήτημα επιχείρησε να αναδείξει η Νέα Δημοκρατία, την απόφαση του Προέδρου της Βουλής να αποδεχθεί ως έγκυρες, τις ψήφους δι’ επιστολής, τόσο του Πρωθυπουργού, όσο και βουλευτών που λείπουν στο εξωτερικό σε επίσημη αποστολή.

Παρότι αρχικώς η Ολομέλεια είχε δεχθεί ομόφωνα την πρόταση του κου Πετσάλνικου, στην συνέχεια ο Προκόπης Παυλόπουλος ζήτησε να απορριφθεί η εκδοχή αυτή, επί τη βάσει πως η Βουλή, «σήμερα επέχει θέση δικαστικού λειτουργού και καταλήγει εάν ασκείται ποινική δίωξη ή όχι. Είναι νοητό, απόντες άνθρωποι, που δεν έχουν ακούσει, ούτε τους εισηγητές, ούτε τους απολογούμενους, να ψηφίζουν; Δεν καταλαβαίνουμε πως αν ψηφίζουμε τίθεται θέμα ακυρότητας της διαδικασίας;»

«Εισάγουμε καινά δαιμόνια για το μέλλον» προειδοποίησε ο κ. Παυλόπουλος - και αντίστοιχη παρέμβαση, πραγματοποίησε αργότερα και ο Δ.Σιούφας. Με την άποψη του κου Παυλόπουλου συντάχθηκε επίσης ο Μάκης Βορίδης (ΛΑΟΣ), κατηγορώντας την πλειοψηφία πως «θεμελιώνει τις ενστάσεις ακυρότητας της διαδικασίας, γιατί παραβιάζει βασικό δικαίωμα των κατηγορουμένων να ακουστούν». Άλλο τόσο και η Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου, (ΣΥΡΙΖΑ) υποστήριξε πως πρέπει να υπάρξει συζήτηση και «αναθεώρηση της διαδικασίας».

«Παρών» δήλωσε για λογαριασμό του ΚΚΕ, ο Σ.Χαλβατζής, αναγνωρίζοντας την ουσία των ενστάσεων, αλλά παρατηρώντας από την άλλη, πως «στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι βουλευτές χωρίς καν να ακούσουν τίποτα, έρχονται και ψηφίζουν και τοποθετούνται για πολύ σοβαρά ζητήματα». Όσο για τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, Μ.Μπεντενιώτη, εκείνος σχολίασε λέγοντας, πως «συζητάμε σήμερα για το πώς θα φύγει η Νέα Δημοκρατία από τη Βουλή, απομακρυνόμενη από την ευθύνη να αποφασίσει».

«Αντιλαμβάνομαι το δεοντολογικό θέμα που θέτει ο κ. Παυλόπουλος και ο κ. Σιούφας» παρενέβη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ.Καστανίδης. «Αλλά τότε όμως, θα πρέπει στο τέλος της ψηφοφορίας, να έχουμε μετρήσει και ποιοι απουσιάζουν, ώστε να μην καταστεί άκυρη η διαδικασία. Γιατί μπορεί κάποιος να βρίσκεται εκτός αίθουσας και να έρθει μόνον για να ψηφίσει».

Ο προβληματισμός, έκλεισε με την τοποθέτηση του Προέδρου της Βουλής, ο οποίος απέρριψε τις τυπικές επί της διαδικασίας ενστάσεις και υπενθύμισε πως και κατά την συζήτηση για την παραπομπή του Αριστοτέλη Παυλίδη το 2009, η Βουλή είχε δεχθεί επιστολικές ψήφους δύο υπουργών και δύο βουλευτών.

«Ισότητα στην παρανομία και την παρατυπία δεν υπάρχει. Αν δεν ετέθη τότε το ζήτημα και ετέθη τώρα, δεν σημαίνει ότι ήταν σωστή η τότε στάση» επέμεινε ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης (ΝΔ).

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Πετσάλνικος έθεσε το θέμα σε ψηφοφορία, όπου επικυρώθηκε η δυνατότητα αποδοχής των επιστολικών ψήφων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου