Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Συνεδριάζουν για το σχέδιο στήριξης της Ιρλανδίας


Με τους Ιρλανδούς πολίτες να διαδηλώνουν τις τελευταίες μέρες μαζικά κατά της επικείμενης νέας λιτότητας, το ευρώ να βρίσκεται στη χαμηλότερη ισοτιμία των δύο τελευταίων μηνών έναντι του δολαρίου και τις αγορές να καραδοκούν, οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ και της ΕΕ συνέρχονται εκτάκτως σήμερα στις Βρυξέλλες με στόχο να υιοθετήσουν το ταχύτερο δυνατόν το πρόγραμμα οικονομικής αρωγής προς την Ιρλανδία, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 85 δισ. ευρώ.

Διπλωματικές πηγές βεβαίωναν ότι σε μεγάλο βαθμό οι λεπτομέρειες του προγράμματος έχουν συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια των αδιάκοπων διαπραγματεύσεων που διεξάγονται τις τελευταίες μέρες ανάμεσα στην ιρλανδική κυβέρνηση και την τρόικα, δηλαδή τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από τα 85 δισ. ευρώ του προγράμματος τα 35 δισ. ευρώ θα προσανατολιστούν στη διάσωση των ιρλανδικών τραπεζών.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασε σήμερα την ευχή η απόφαση που θα ληφθεί να είναι ομόφωνη διευκρινίζοντας ότι στην περίπτωση που σημειωθούν και άλλες κρίσεις υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα αναγκαία εργαλεία για την υπέρβασή τους.

Σύμφωνα με την κρατική ραδιοτηλεόραση της Ιρλανδίας, το επιτόκιο δανεισμού θα ανέλθει στο 6,7%, δηλαδή σαφώς μεγαλύτερο από το 5,2% που κατά μέσο όρο ισχύει για την Ελλάδα.

Ωστόσο, η ιρλανδική κυβέρνηση διέψευσε αυτή την πληροφορία δηλώνοντας ότι ούτως ή άλλως μια τέτοια πρόταση δεν θα ήταν αποδεκτή.

Η συνεδρίαση ξεκινά στις 2 μετά το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας. Σε πρώτη φάση συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου και στη συνέχεια η συνεδρίαση θα διευρυνθεί σε επίπεδο ECOFIN.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου