Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Σχολιασμός του εκλογικού αποτελέσματος από τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Σταύρου

Στις Δημοτικές Εκλογές για το Δήμο Ωρωπού θριάμβευσε η ανυπαρξία της προγραμματικής αντιπαράθεσης. Παρακολουθήσαμε εμπνευσμένες ομιλίες υποψηφίων Δημάρχων, αντιπαραθέσεις δηλώσεων σε τοπικά μπλογκς, ανώνυμα σχόλια, αλλά οι σχολιογράφοι δεν ασχολήθηκαν καθόλου με τα προγράμματα των αντιπάλων. Και πώς να ασχοληθούν, όταν τα προγράμματα των υποψηφίων ήταν λίγο – πολύ τα ίδια. Και πώς να μην είναι τα ίδια όταν κανένας από τους 5 μεγαλύτερους δεν κατέβηκε με ξεκάθαρη ιδεολογία. Κανένας από τους 5 δεν είχε και δεν έχει ξεκάθαρο ιδεολογικό-πολιτικό στίγμα, ούτε καν ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ, Ανδρέας Τσάκωνας, αφού η ΝΔ είναι από μόνη της ιδεολογικά μπερδεμένη. Επομένως, ο κόσμος που απορρίπτει τους 2 συνδυασμούς της Αριστεράς, δε βρίσκει εύκολα ιδεολογική στέγη στον Ωρωπό.

Ο Γιώργος Γιασημάκης επωμίστηκε για πρώτη του φορά ένα πολύ δύσκολο έργο και ίσως έτσι εξηγείται και η κάπως καθυστερημένη απόφασή του να κατέβει ως υποψήφιος Δήμαρχος. Είχε αντιπάλους έναν εν ενεργεία βουλευτή, έναν πρώην αντινομάρχη, έναν έμπειρο κοινοτάρχη με ισχυρές συνεργασίες και τη σημαντική δυναμική του Γιάννη Οικονομάκου. Τα πήγε αρκετά καλά, η τρίτη θέση δεν είναι άσχημη. Με καλή παρουσία στις ομιλίες, με ταλέντο στην άρθρωση του προεκλογικού λόγου, με αθόρυβη αποτελεσματικότητα και πάντα σεμνός και σοβαρός, ο Γιώργος έκανε ό,τι μπορούσε.

Στα Νέα Παλάτια, η «Δυναμική Πολιτεία» πήρε τους μισούς ψήφους από αυτούς που στόχευε. Πολλές εκδοχές υπάρχουν για τις αιτίες αυτού του γεγονότος: Αμέλεια, επειδή θεωρούσαν σίγουρη τη στήριξη λόγω και της καταγωγής του υποψηφίου Δημάρχου ; Τιμωρία των Παλατιανών σε συγκεκριμένα πρόσωπα και ίσως και στον ίδιο το Γιασημάκη για τη Δημοτική Αρχή 2003-2006; Ίσως και τα δύο. Πάντως, η «Δυναμική Πολιτεία» τα είχε όλα : Δυναμισμό, νέους, έμπειρους, φθαρμένους, άφθαρτους, μεγάλα και μικρά ονόματα. Εκεί ακριβώς είναι το σημείο που δεν επετεύχθη η επικοινωνιακή επιτυχία: Κατάφεραν οι αντίπαλοί μας να μας παρουσιάσουν ως το συνδυασμό των «φθαρμένων», ενώ μια επιτυχημένη επικοινωνιακή πολιτική θα πρόβαλλε καλύτερα τα έμπειρα στελέχη μας σε συνδυασμό με τα νέα. Εξάλλου και ο συνδυασμός του Κώστα Λίτσα έχει αρκετούς παλαιούς, αλλά ήρθε πρώτος.

Για την προσωπική μου συμμετοχή έχω να πω ότι η εμπειρία ήταν δημιουργική και επιμορφωτική. Γνώρισα σημαντικούς ανθρώπους σε όλα τα χωριά του Δήμου μας. Περπάτησα στα δρομάκια αυτών των χωριών και μπήκα στα σπίτια τους, πράγμα που δεν το είχα κάνει ποτέ. Ακόμα θυμάμαι έντονα τη μυρωδιά του καπνού από τα τζάκια στις Αφίδναις να αναμειγνύεται με το χειμωνιάτικο κρύο και όλα αυτά με θέα το αλπικό τοπίο της Πάρνηθας και με την αγωνία για τη διατύπωση πειστικών επιχειρημάτων στους ντόπιους κατοίκους ώστε να μας δώσουν την ψήφο τους…
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δε γνωρίζουμε ακόμα τον τελικό νικητή. Όμως, θέλω να σημειώσω κάτι και για τους δύο πρώτους. Για τον Κώστα Λίτσα, αν και δε με ενένπνεε στην αρχή, μπορώ να πω ότι αρχίζω να εκτιμώ το πολιτικό πάθος του και το δημιουργικό του άγχος για την ενασχόληση με τα κοινά. Αν αυτό το πάθος διοχετευτεί σε δημιουργική προσφορά για τον τόπο, τότε ίσως δούμε σημαντικό έργο από τον Κώστα. Η παρουσία δίπλα του του Θωμά Ρούσση είναι μια ακόμα εγγύηση ότι, αν εκλεγούν, ο Δήμος θα βρεθεί σε σοβαρά και έμπειρα χέρια. Διαφωνώ κάθετα με τη δαιμονοποίηση οποιουδήποτε επαγγέλματος και δεν θεωρώ επικίνδυνους ούτε τους «μαντράδες», ούτε τους «καφετεριούχους», ούτε τους «χωροφύλακες». Κάθε συντεχνία μπορεί να είναι και καλή και κακή, αλλά γίνεται επικίνδυνη μόνο όταν παύει η Ισονομία. Ελεύθεροι είναι οι άνθρωποι να συνασπίζονται, να διαλύουν τους συνασπισμούς τους, να διεκδικούν το συμφέρον τους με νόμιμα μέσα. Όταν ξεπερνούν το νόμο, απαιτώ τη στιβαρή παρουσία του Κράτους. Επομένως, αν όντως ισχύει η απόφαση του κ. Γαζβινιάν (όπως διάβασα στο μπλογκ του Στέφανου Ζαφείρη) για επιβολή προστίμων σε παρανομούντες της παραλίας, θέλω να τον συγχαρώ δημοσίως για την τόλμη του. Ή θέλουμε τον υγιή ανταγωνισμό με ίδιους κανόνες για όλους, ή όχι.

Συγχαρητήρια αξίζουν και στο γιατρό , το Γιάννη Οικονομάκο. Επίσης παθιασμένος, γνώστης των προβλημάτων, υπόδειγμα ευγενικού πολιτικού ηγέτη, ο Γιάννης είναι μεγάλη υπόθεση για τον τόπο μας. Κρατώ μια επιφύλαξη για το ξεκάθαρο πολιτικό του στίγμα και για την ακρίβεια της πολιτικής του πρότασης, διότι δεν την έχω μελετήσει τόσο καλά. Και να μη νικήσει, ο κόσμος επιβράβευσε με το παραπάνω το Γιάννη και η εκτίμηση που απολαμβάνει είναι το μεγάλο κέρδος του.

Πολλοί φίλοι της κίνησης πολιτών «Ωρωπός-Πόλη του Μέλλοντος» έρχονται τώρα και μας ρωτούν γιατί δεν κατεβήκαμε στις εκλογές μόνοι μας. Απαντώ σε όλους ότι η ομάδα αυτή ήταν πολύ μικρή για να προχωρήσει μόνοι της, αλλά περισσότερες λεπτομέρειες θα δημοσιευθούν με ανακοίνωσή της ομάδας την επόμενη εβδομάδα.

Δίνω ένα μεγάλο "ευχαριστώ" στους 214 συμπολίτες που με ψήφισαν, στους φίλους και συγγενείς που με βοήθησαν, στους τοπικούς δημοσιογράφους και διαχειριστές ιστοσελίδων που δημοσίευσαν τις απόψεις μου, στους συνοδοιπόρους μου στη «Δυναμική Πολιτεία» για τον ωραίο αγώνα και φυσικά στο Γιώργο Γιασημάκη για την εμπιστοσύνη του και την τιμή που μου έκανε να με συμπεριλάβει στις τάξεις του συνδυασμού του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου