Με σκηνικό τις συζητήσεις για την πιθανότητα προσφυγής της Ιρλανδίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης να εντείνονται και το άγχος για τα δημοσιονομικά της Πορτογαλίας να ενισχύεται συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αύριο και μεθαύριο, προσπαθώντας να καθησυχάσουν τις αγορές και να αποτρέψουν την εξάπλωση της κρίσης.
Στην ατζέντα των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν και τα αναθεωρημένα στοιχεία του ελληνικού ελλείμματος για πέρυσι, για τα οποία θα ενημερώσει του ομολόγους του ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
«Διαχέονται ανησυχίες για τη σταθερότητα στην ευρωζώνη» παραδέχθηκε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, παραδεχόμενος ότι ένταση προκαλεί ιδιαίτερα το Δουβλίνο. «Ασφαλώς θα πρέπει να καθησυχαστούν επαρκώς οι αγορές, που έτσι κι αλλιώς δυσφορούν με τα παρατεταμένα υψηλά spread στην περιφέρεια της Eυρωζώνης» ανέφερε ανώνυμη πηγή από τις Βρυξέλλες εν όψει των Eurogroup και Ecofin.
Η κατάσταση στην Ιρλανδία έχει προκαλέσει ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στο σύνολο της ζώνης του ευρώ και αρκετοί κάνουν λόγο για ανοικτές πιέσεις στο Δουβλίνο από την Πορτογαλία και την Ισπανία υπέρ της προσφυγής στο μηχανισμό. Οι δύο χώρες, σημειώνει ο βρετανικός Guardian, ελπίζουν ότι θα μειωθεί η πίεση στις ίδιες εάν η Ιρλανδία καταφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Θέλω να πιστεύω ότι η ιρλανδική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι καταλληλότερο και για την Ιρλανδία και για το ευρώ, θέλω να πιστεύω πως έχει το όραμα να πάρει τη σωστή απόφαση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Τειζέρα ντος Σάντος.
Τους τόνους προσπάθησε να χαμηλώσει η Κομισιόν, αλλά η ανησυχία δεν υποχωρεί: «Υπάρχουν ανησυχίες αναφορικά με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της, όμως είναι υπερβολικό να πει κανείς ότι υφίστανται πιέσεις για να ωθηθεί η Ιρλανδία προς την κατεύθυνση κάποιου μηχανισμού» ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής βοήθειας, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Η Ιρλανδία επιχειρεί να εξυγιάνει τα προβληματικά δημόσια οικονομικά της, την στιγμή όμως που τα spread των ομολόγων της κοντεύουν να φτάσουν τα ελληνικά επίπεδα και η κερδοσκοπία στις αγορές ανατροφοδοτείται με τα σενάρια περί καταφυγής στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
Από την άλλη πλευρά, οι Βρυξέλλες φοβούνται την εξάπλωση και στις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης που πιέζονται. Το Δουβλίνο από την πλευρά του επαναλαμβάνει πως δεν βρίσκεται σε απευθείας συνομιλίες με την ΕΕ για τη διάσωση της οικονομίας, ομολογώντας όμως ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συνεχείς συνομιλίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου