Από κοινού με την παρουσίαση του τετραετούς προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα ή αμέσως μετά, αναμένεται να ανακοινωθεί το σχέδιο στήριξης της Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανέφεραν κοινοτικές πηγές την Παρασκευή, σύμφωνα με το Reuters.
«Θα είναι κοντά από χρονικής πλευράς», δήλωσε κοινοτική πηγή που γνωρίζει καλά το θέμα.
Σήμερα, Παρασκευή, ο αρμόδιος επί ευρωπαϊκών ζητημάτων, Ιρλανδός υπουργός, Πατ Κάρεϊ, δήλωσε ότι το τετραετές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, βάσει του οποίου θα εξοικονομηθούν 15 δισ. ευρώ από το 2011 έως και το 2014 θα δημοσιευθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Το ύψος του πακέτου στήριξης που συζητεί η ιρλανδική κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ, κυρίως για τη στήριξη του, θαανέλθει σε δεκάδες δισ. ευρώ, όπως δήλωσε πρόσφατα και ο διοικητής της ιρλανδικής κεντρικής τράπεζας.
Άλλη ανώτερη πηγή της Ευρωζώνης χαρακτήρισε εύστοχο το συμπέρασμα ότι η ανακοίνωση της παροχής αυτής της στήριξης θα συμπέσει ή θα σημειωθεί αμέσως μετά με την ανακοίνωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Οι ιρλανδικές τράπεζες ουσιαστικά έχουν τεθεί εκτός της διατραπεζικής αγοράςμ υπό το φως των ανησυχιών σχετικά με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας τους.
Στηρίζονται σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα στην ΕΚΤ για τη χρηματοδότησή τους, η οποία στο
τέλος Οκτωβρίου είχε ανέλθει σε 130 δισ. ευρώ, καθώς και στην ιρλανδική κεντρική τράπεζα, η οποία τους έχει προσφέρει ακόμη 35 δισ. ευρώ.
Κοινοτικές πηγές έχουν αναφέρει ότι η Ιρλανδία μπορεί να χρειαστεί βοήθεια μεταξύ 45 και 90 δισ. ευρώ. Το ύψος του ποσού θα εξαρτηθεί από το αν η βοήθεια κατευθυνθεί μόνο για την εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου ή και για τα δημόσια οικονομικά.
Η ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης μπορεί να γίνει μόνο με «αποτρεπτικό κόστος» και «υπό δραστικούς όρους», δήλωσε ο πρόεδρος του Ταμείου, Κλάους Ρέγκλινγκ, στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, διαβεβαιώνοντας ότι ως εκ τούτου κατανοεί τις επιφυλάξεις της Ιρλανδίας στην προοπτική να χάσει εν μέρει τον έλεγχο της εθνικής της κυριαρχίας.
«Η ιρλανδική κυβέρνηση δεν είναι θιασώτης της ιδέας να ζητήσει βοήθεια. Αυτό είναι κατανοητό, καθώς όταν δημιουργήθηκε το FESF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), συμφωνήθηκε να ενεργοποιείται μόνον με αποτρεπτικό κόστος και με αντάλλαγμα δραστικούς όρους», είπε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στη γαλλική εφημερίδα.
«Δεν είναι λοιπόν εύκολο για τις κυβερνήσεις να αποδεχθούν ότι ο έλεγχος της πολιτικής τούς διαφεύγει και πως (η πολιτική τους) ελέγχεται εν μέρει από τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον», την έδρα του ΔΝΤ, προσθέτει.
Σύμφωνα με τον Ρέγκλινγκ, η αποστολή της τρόικας θα παραμείνει «περίπου δύο εβδομάδες» στην
Ιρλανδία. Στη συνέχεια, αν το Δουβλίνο υποβάλλει επισήμως σχετικό αίτημα, ο μηχανισμός θα δραστηριοποιηθεί μόνο «στη βάση μιας εντολής που θα δοθεί ομόφωνα από το Eurogroup».
«Θα χρειαστούμε τότε πέντε με οκτώ ημέρες για να συγκεντρώσουμε τα κεφάλαια», διευκρίνισε ο πρόεδρος του FESF, προσθέτοντας ότι η βοήθεια, υπό τη μορφή δανείων μέσης διάρκειας πέντε ετών, θα αποδεσμεύεται σε δόσεις, στο πλαίσιο ενός προγράμματος δύο ως τριών ετών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου