Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Το Path υπόσχεται «αποκλειστική» και «προσωπική» δικτύωση


Ένα νέο κοινωνικό δίκτυο που υποστηρίζει ότι μας φέρνει πιο κοντά στους αληθινούς μας φίλους, φιλοδοξεί να προσελκύσει μέλη από τη «δεξαμενή» χρηστών ιστότοπων όπως το Facebook.

Το Path, όπως ονομάζεται, αυτό-συστήνεται ως το «αποκλειστικό» και «προσωπικό» δίκτυο του Ίντερνετ, επιτρέποντας στους χρήστες του να κάνουν «φίλους» το ανώτερο μέχρι 50 ανθρώπους.

Και για να αιτιολογήσει αυτόν τον περιορισμό, επικαλείται μια διάσημη θεωρία της επιστήμης της ανθρωπολογίας, σύμφωνα με την οποία ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να επικοινωνήσει πραγματικά μόνο με περιορισμένο αριθμό ατόμων.


Προς το παρόν το Path επιτρέπει στους χρήστες του να μοιράζονται μεταξύ τους μόνο φωτογραφίες. Λειτουργεί ως δωρεάν εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα – αρχικά στο iPhone και προσεχώς σε όλα τα υπόλοιπα smartphones.

Δημιουργός του είναι ο Ντέιβ Μόριν, ο άνθρωπος που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του Facebook, το οποίο εγκατέλειψε τον περασμένο Ιανουάριο. Μεταξύ των συνιδρυτών του είναι και ο δημιουργός του Napster, Σον Φάνινγκ.

Σε αντίθεση με το Facebook, που ενθαρρύνει τους χρήστες να επεκτείνουν τον κύκλο «γνωριμιών» τους, το Path επιτρέπει τη δικτύωση μόνο με τους πιο στενούς φίλους των μελών του – δηλαδή με τους φίλους που έχουν στην «πραγματική» τους ζωή.

Στόχος του είναι να μπορούν να μοιράζονται τις φωτογραφίες που έχουν αποθηκευμένες στο κινητό τους με τα άτομα που εμπιστεύονται περισσότερο. Όπως λέει ο εμπνευστής του, είναι ένα δίκτυο «μεταξύ φίλων».

Για να εγγραφεί κάποιος πρέπει να καταχωρίσει το email και τον αριθμό τηλεφώνου του, προκειμένου οι άνθρωποι που τον γνωρίζουν να μπορούν να τον εντοπίσουν και να τον προσθέσουν ως «φίλο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου