Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Απελευθέρωση με εγγύηση ζητάει ο ιδρυτής του WikiLeaks

Οι δικηγόροι του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ θα επιχειρήσουν εκ νέου σήμερα Τρίτη να αφεθεί προσωρινά ελεύθερος με εγγύηση. Ο ίδιος δηλώνει ότι θα συνεχίσει να φέρνει στο φως της δημοσιότητας απόρρητα αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα.


Ο ιδρυτής του WikiLeaks, που κρατείται σε φυλακή στο Λονδίνο, δήλωσε σήμερα αποφασισμένος να εξακολουθήσει να δημοσιοποιεί απόρρητα έγγραφα, παρά τις αντιδράσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών.

"Οι πεποιθήσεις μου παραμένουν ακλόνητες. Μένω πιστός στα ιδανικά μου, όπως τα έχω εκφράσει. Οι περιστάσεις δεν με επηρεάζουν. Αντίθετα, εντείνουν την αποφασιστικότητά μου", δήλωσε σε επικοινωνία που είχε με τη μητέρα του Κριστίν, η οποία παρέδωσε γραπτά τις δηλώσεις του στο Channel 7 της αυστραλιανής τηλεόρασης, το οποίο και τις μετέδωσε.

Ο Ασάνζ ήταν επικριτικός απέναντι στις εταιρείες Visa, Mastercard και Paypal, κατηγορώντας τες ότι ανέστειλαν τις πληρωμές προς τον ιστότοπο Wikileaks.

"Γνωρίζουμε ότι οι Visa, Mastercard και Paypal και άλλες εταιρίες, είναι όργανα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Δεν είναι κάτι που γνωρίζαμε προηγουμένως. Κάνω έκκληση στον κόσμο να προστατεύσει το έργο μου και τους ανθρώπους μου από αυτές τις παράνομες και ανήθικες επιθέσεις", είπε ο Ασάνζ.

Ακτιβιστές του Ίντερνετ ξεκίνησαν την επιχείρηση "Payback" ως αντίποινα προς εκείνους που εμπόδισαν τη λειτουργία του WikiLeaks. Προσωρινά έπληξαν τους ιστότοπους των εταιριών Visa και MasterCard, καθώς κι εκείνον της σουηδικής κυβέρνησης, την περασμένη εβδομάδα.

Η Κριστίν Ασάνζ είπε στο γιο της ότι απολαμβάνει παγκόσμιας υποστήριξης. "Του είπα πως άνθρωποι από όλο τον κόσμο, όλες τις χώρες, κρατώντας πλακάτ φωνάζουν για την απελευθέρωσή του και για απονομή δικαιοσύνης και πήρε πολύ κουράγιο από αυτό", είπε η μητέρα του.

Ο Ασάνζ προσήλθε στο δικαστήριο του Γουέστμινστερ, στο κέντρο του Λονδίνου, σήμερα Τρίτη, στις 09:00 (GMT).

Ο Ασάνζ τελεί υπό κράτηση στη Βρετανία κατηγορούμενος για σεξουαλική επίθεση στη Σουηδία. Οι δικηγόροι του έχουν εκφράσει ανησυχία ότι οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές μπορεί να προετοιμάζουν την παραπομπή του με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου