Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Κυπριακό: νέα έρευνα


Ως "λύση συμβιβασμού " αποδέχονται Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι την ομοσπονδία, την οποία όμως φαίνεται να προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο. Αυτό προκύπτει από έρευνα της κοινής γνώμης και στις δύο κοινότητες της Κύπρου, η οποία έγινε τον Σεπτέμβριο από το πρόγραμμα "Κύπρος 2015".
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα οι Ελληνοκύπριοι προτιμούν το ενιαίο κράτος και οι Τουρκοκύπριοι τα δύο κράτη.

Το πρόγραμμα 'Κύπρος 2015' διεκπεραιώνεται σε συνεργασία με την Interpeace - International Peace-building Alliance, ένα διεθνή Μη Κυβερνητικό Οργανισμό που εδρεύει στη Γενεύη και στηρίζεται από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών -Δράση για Συνεργασία και Εμπιστοσύνη (UNDP - ACT) στην Κύπρο και από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

Το Συνολικό Πλαίσιο Διευθέτησης:

" Οι Ελληνοκύπριοι προτιμούν ένα ενιαίο κράτος έναντι άλλων επιλογών (92%). Η ομοσπονδία είναι η δεύτερη επιλογή, αλλά είναι αποδεκτή από μια πλειοψηφία του πληθυσμού (79%). Οι Τουρκοκύπριοι προτιμούν δύο κράτη (90%), αλλά είναι έτοιμοι να αποδεχτούν την ομοσπονδία ως συμβιβαστική λύση (76%).

" Οι Ελληνοκύπριοι υποστηρίζουν έντονα τη δική τους εκδοχή της ομοσπονδίας - χωρίς περιορισμούς στα δικαιώματα διαμονής και χωρίς εγγυήσεις - (87%), αλλά θεωρούν την Τουρκοκυπριακή εκδοχή της ομοσπονδίας (28%) ως χειρότερη και από το στάτους κβο (38%).

" Αντίθετα, οι Τουρκοκύπριοι υποστηρίζουν έντονα τη δική τους εκδοχή της ομοσπονδίας - με περιορισμούς και εγγυήσεις - (69%), ενώ θεωρούν την Ελληνοκυπριακή εκδοχή της ομοσπονδίας (53%) ως χειρότερη από το στάτους κβο (64%).

" Σενάρια λύσης συμφωνημένου διαχωρισμού, ενώ είναι απαράδεκτα για μια πλειοψηφία Ελληνοκυπρίων, είναι οριακά προτιμότερα από τη συνέχιση του στάτους κβο.

" Για τους Τουρκοκύπριους, ένας συμφωνημένος διαχωρισμός όπου και τα δύο κράτη θα είναι εντός ΕΕ είναι το ιδανικό σενάριο (79%), που τυγχάνει περισσότερης αποδοχής ακόμη και από την Τουρκοκυπριακή εκδοχή της ομοσπονδίας (69%), ενώ μεταβατικές λύσεις όπως "Ταϊβανοποίηση" ή "Κοσοβοποίηση" απορρίπτονται ως ημίμετρα (υποστηρίζονται από 50% και 46% αντίστοιχα).

" Η αντίθεση στην προσάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία φαίνεται να είναι το μόνο σημείο όπου οι αντιλήψεις των δύο κοινοτήτων συγκλίνουν, αφού ως μοντέλο λύσης κατατάσσεται τελευταίο και στις δύο κοινότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου