Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Ξεκίνησε η σύνοδος κορυφής του ΟΑΣΕ Σε εξέλιξη η πρώτη σύνοδος κορυφής του ΟΑΣΕ μετά το 1999, παρόντος και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.


Άρχισε σήμερα Τετάρτη στην πρωτεύουσα του Καζακστάν και εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας η -πρώτη από το 1999- σύνοδος κορυφής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, η οποία αναμένεται να εξετάσει ευρύ φάσμα θεμάτων, από το Αφγανιστάν ως την τρομοκρατία και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Η συνάντηση κορυφής του 56μελούς ευρωπαϊκού οργάνου αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον πρόεδρο του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάεφ που αδημονεί να προβληθεί ως σημαντική μορφή στην διεθνή πολιτική κονίστρα.

Το Καζακστάν έγινε εφέτος η πρώτη πρώην σοβιετική δημοκρατία που ανέλαβε την κυλιόμενη προεδρία του ΟΑΣΕ και ο Ναζαρμπάεφ, ο οποίος κυβερνά την κεντρασιατική χώρα τα τελευταία 20 χρόνια, ανυπομονεί να δείξει στον κόσμο την ανακαινισμένη Αστάνα.

Όμως ο ενθουσιασμός στην πρωτεύουσα του Καζακστάν επισκιάστηκε από τις επικρίσεις διεθνών οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δυτικών διπλωματών για τις επιδόσεις της κυβέρνησης της χώρας στο πεδίο των πολιτικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον κάλεσε χθες τις κυβερνήσεις των κρατών της Κεντρικής Ασίας να επεκτείνουν τις δημοκρατικές ελευθερίες και αναφέρθηκε στην περίπτωση ενός φυλακισμένου ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Καζακστάν, του Εβγένι Ζιόβτις, σε συνάντησή της με φοιτητές.

Τριάντα οκτώ αρχηγοί κρατών, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και άλλοι αξιωματούχοι ταξίδεψαν στην παγωμένη πρωτεύουσα του Καζακστάν για να συζητήσουν σχετικά με «επείγουσες προκλήσεις ασφαλείας, περιλαμβανομένων μεταβατικών απειλών όπως η τρομοκρατία και το λαθρεμπόριο, τις πρόσφατες ταραχές στο Κιργιστάν και την κατάσταση στο Αφγανιστάν», αναφέρει ανακοινωθέν του προεδρεύοντος του ΟΑΣΕ, του υπουργού Εξωτερικών του Καζακστάν Κανάτ Σαουνταμπάεφ.

Θα συζητηθούν επίσης αποτελματωμένες μετασοβιετικές συρράξεις, η διένεξη για το Ναγκόρνο Καραμπάχ μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, το ζήτημα της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, που επιδιώκουν να αποσχιστούν από τη Γεωργία, κ.ά. περιφερειακά προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου