Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

«Το 2012 ξεκινά η ανάκαμψη της χώρας»


«Δεν θα χρεοκοπήσουμε. Το 2012 θα μπούμε σε τροχιά ανάκαμψης. Το 2013 θα βγούμε από το μνημόνιο». Με τη φράση αυτή ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου επιχείρησε χθες βράδυ στη Βουλή να διαψεύσει τους φόβους και τις προφητείες περί χρεοκοπίας, λέγοντας πως «δεν υπάρχει πιο διαβρωτική και επικίνδυνη συζήτηση».


Η τοποθέτηση αυτή ήταν το αποκορύφωμα της πενθήμερης συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού του 2011, που ψηφίστηκε μετά τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία μόνο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και σηματοδοτεί σύμφωνα με την κυβέρνηση την αφετηρία μιας νέας πορείας διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Επιπλέον, αποτελεί τόνωση ηθικού στη μουδιασμένη Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, που καλείται τώρα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που παρείχε στην κυβέρνηση, να υπερψηφίσει τα κρίσιμα νομοσχέδια της επόμενης περιόδου.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή ότι «πέταξε τη βόμβα του ελλείμματος» στην κυβέρνησή του και ότι εγκατέλειψε το καράβι, αλλά και στον σημερινό πρόεδρο της Ν.Δ. Α. Σαμαρά, ότι έχει ποντάρει πολιτικά στην αποτυχία της κυβέρνησης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι μία αποτυχία για την Ελλάδα θα σημάνει δυσμενείς εξελίξεις για την Ευρώπη, ενώ σε όλους εκείνους που κατηγορούν το ΔΝΤ τόνισε με νόημα: «Μη σκοτώνουμε τον ταχυδρόμο, τα μαντάτα τα ξέρουμε καλύτερα από τον καθένα».

Το δικό του μίγμα πολιτικής για την επανεκκίνηση της οικονομίας, που περιλαμβάνει «ανάκαμψη τώρα» και «ανάπτυξη αμέσως μετά» πρότεινε, ο Α. Σαμαράς, ο οποίος συνέστησε στην κυβέρνηση ν'Α αλλάξει πολιτική, κάνοντας σαφές πως δεν μπορεί να δώσει συναίνεση: «Συνένοχοι» τόνισε, «στον δρόμο της χρεοκοπίας που έχετε επιβάλει, δεν πρόκειται να γίνουμε». Διευκρίνισε ότι μεμονωμένες διαρθρωτικές αλλαγές τις ψηφίζει η Ν.Δ., γιατί είναι μέρος και του δικού της προγράμματος, αλλά από μόνες τους δεν αρκούν, δηλώνοντας: «Συναίνεση στην ανάκαμψη, όχι συναίνεση στο μνημόνιο». Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε πως δεν είναι αντίθετος στις «στοχευμένες» περικοπές που χτυπούν τη πραγματική σπατάλη, αλλά όχι στις οριζόντιες που χτυπούν τους πάντες. Πρότεινε ακόμη τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις και την αλλαγή του φορολογικού συστήματος.

Τη βεβαιότητά της ότι η χώρα δεν θα μπορέσει ν'Α αποφύγει τη χρεοκοπία εμφανίστηκε η Αλέκα Παπαρήγα: «Η χρεοκοπία της χώρας έχει ήδη ξεκινήσει. Η κρίση δεν μπορεί να τιθασευτεί με οποιοδήποτε μίγμα πολιτικής», υποστήριξε η γ.γ του ΚΚΕ και προέβλεψε χρεοκοπία «είτε ελεγχόμενη είτε άναρχη».

Τη μετάθεση του χρέους για μία δεκαετία πρότεινε ο Γ. Καρατζαφέρης, προκειμένου η χώρα να μπορέσει να ανασάνει. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αναγνώρισε πως το μνημόνιο «μας έχει βάλει τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι», αλλά, όπως τόνισε, «δεν υπάρχει άλλη πρόταση».

«Eτος μηδέν» για την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα, αλλά και απαρχή μεγάλων ανατροπών και κοινωνικών εξεγέρσεων χαρακτήρισε το 2011 ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, ο οποίος πρότεινε τη δημιουργία συστήματος ευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων. Χαρακτήρισε ακόμη την κυβέρνηση Παπανδρέου ως την πιο δεξιά που έχει γνωρίσει ο τόπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου