Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Αύξηση κατά 44% των ασυνεπών επιχειρήσεων το τελευταίο έτος σε σύγκριση με την προηγούμενη εξαετία


Το ποσοστό των ασυνεπών ελληνικών επιχειρήσεων (πτωχεύσεις και καθυστερήσεις πληρωμών), κατά την περίοδο 1/7/2009 - 30/6/2010, αυξήθηκε κατά 43,82% σε σχέση με το μέσο ποσοστό ασυνέπειας των ετών 2003 - 2009, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης της ICAP Group, που βασίστηκε σε ένα δείγμα 213.892 ΑΕ και ΕΠΕ.

Η συνολική αυτή ασυνέπεια επιβεβαιώνεται και από τους επιμέρους κλάδους της Βιομηχανίας, του Εμπορίου και των Υπηρεσιών. Πιο συγκεκριμένα οι ασυνεπείς επιχειρήσεις της Βιομηχανίας αυξήθηκαν κατά 36,70%, οι ασυνεπείς επιχειρήσεις του Εμπορίου αυξήθηκαν κατά 55,19% και οι ασυνεπείς επιχειρήσεις των Υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 34,51%.

Επίσης, τα ευρήματα της μελέτης καταδεικνύουν ότι για τη διάρκεια της περιόδου 1/7/2009-30/6/2010 το 26% των εταιρειών επιδείνωσε την πιστοληπτική ικανότητά του, έναντι του 13% που τη βελτίωσε. Η διαφορά είναι 2,08:1, η οποία σημαίνει ότι για κάθε μία επιχείρηση, που η πιστοληπτική της ικανότητα αναβαθμίστηκε, αντιστοιχούν 2 επιχειρήσεις των οποίων η πιστοληπτική ικανότητα επιδεινώθηκε.

Παρατηρείται ότι κατά την περίοδο 1/7/2009-30/06/2010, οι Εμπορικές Επιχειρήσεις παρουσίασαν συγκριτικά τη σημαντικότερη επιδείνωση της πιστοληπτικής τους ικανότητας, ενώ ακολουθούν οι Βιομηχανικές επιχειρήσεις, και με μικρή διαφορά οι ΑΕ, ΕΠΕ του τομέα των Υπηρεσιών.

Όσον αφορά στη μεταβολή της πιστοληπτικής ικανότητας των επιχειρήσεων, αυτή διαμορφώνεται ανάλογα με τους διαφορετικούς κλάδους δραστηριοποίησης. Έτσι, κατά την περίοδο από 1/7/2009 έως 30/6/2010, το 24% των βιομηχανικών εταιρειών επιδείνωσε την πιστοληπτική του ικανότητα, έναντι του 13% που την αύξησε, του 56% που τη διατήρησε αμετάβλητη και του υπόλοιπου 7% που δεν αξιολογήθηκε. Επίσης, το 29% των εμπορικών εταιρειών επιδείνωσε την πιστοληπτική του ικανότητα, έναντι του 12% που την αύξησε, του 54% που τη διατήρησε αμετάβλητη και του υπόλοιπου 5% που δεν αξιολογήθηκε.

Συγκρίνοντας τα ποσοστά μετακίνησης των εμπορικών επιχειρήσεων με τα αντίστοιχα των βιομηχανικών, παρατηρείται ότι αν και εμφανίζει αυξημένο αριθμό υποβαθμίσεων, παρουσιάζει ταυτόχρονα λιγότερες εταιρείες που διατήρησαν την αξιολόγησή τους. Το 24% των εταιρειών που ανήκουν στον κλάδο των Υπηρεσιών επιδείνωσε την πιστοληπτική του ικανότητα, έναντι του 13% που την αύξησε, του 58% που τη διατήρησε αμετάβλητη και του υπόλοιπου 4% που δεν αξιολογήθηκε. Συγκρίνοντας τις μετακινήσεις των εταιρειών παροχής υπηρεσιών με αυτούς των υπόλοιπων κλάδων, παρατηρείται ότι εμφανίζουν το μικρότερο βαθμό μετακίνησης. Συνεπώς οι εταιρείες των Υπηρεσιών έχουν τη χαμηλότερη μεταβλητότητα όσον αφορά την πιστοληπτική τους ικανότητα.


Ο κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ICAP Group, σε δηλώσεις του αναφέρει ότι είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι η γενικευμένη οικονομική κρίση επηρεάζει έντονα και αρνητικά τις Ελληνικές επιχειρήσεις.

"Τα συμπεράσματα από την μελέτη της ICAP είναι αποκαλυπτικά. Εάν μάλιστα συνυπολογίσουμε και τα στοιχεία από πρόσφατη ανάλυση που κάναμε σε ισολογισμούς 2009 30.000 επιχειρήσεων, όπου συνολικά μειώθηκαν οι πωλήσεις κατά 11% και τα κέρδη προ φόρων κατά 26% σε σύγκριση με το 2008, καθώς και ανάλυση των ισολογισμών εξαμήνου των εισηγμένων εταιρειών από τα οποία διαφαίνεται ότι για πρώτη φορά οι ζημιογόνες εταιρείες ξεπέρασαν τις κερδοφόρες (55% έναντι 45%), τότε αντιλαμβανόμαστε πραγματικά το μέγεθος της κρίσης στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι", αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της ICAP.

Οι λόγοι επιδείνωσης της κατάστασης στις Επιχειρήσεις περιλαμβάνουν την έλλειψη ρευστότητας, τη δυσκολία δανεισμού, την πτώση ζήτησης και συνολικής κατανάλωσης στο εσωτερικό και εξωτερικό, το περίπλοκο ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο, την εκροή κεφαλαίων προς χώρες με χαμηλότερο κόστος εργασίας και ευνοϊκότερο επιχειρηματικό περιβάλλον και την αδυναμία πρόσβασης στις διεθνείς αγορές, αναφέρει ο κ.Κωνσταντέλλος, εκφράζει όμως την αισιοδοξία του ότι η ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας, θα πραγματοποιηθεί κυρίως από τον Ιδιωτικό Τομέα και συνιστά στους Έλληνες επιχειρηματίες και στα ανώτατα στελέχη που διοικούν επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά κινηθεί η πολιτεία, να πάρουν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη των εταιρειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου