Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Ακριβός δανεισμός με τριετή ομόλογα για την Ισπανία


ME «τσουχτερό» επιτόκιο δανείστηκε χθες η Ισπανία με τη δημοπρασία ομολόγων τριετούς διάρκειας. Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο διέψευδε για πολλοστή φορά τα σενάρια που θέλουν τη χώρα του να προσφεύγει στον μηχανισμό οικονομικής στήριξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Η Ισπανία άντλησε 2,458 δισ. ευρώ διαθέτοντας ομόλογα τριετούς ωρίμασης, με επιτόκιο 3,717% έναντι 2,527% της αντίστοιχης δημοπρασίας της 7ης Οκτωβρίου. Η ζήτηση για τα ομόλογα αποδείχθηκε ικανοποιητική, γιατί προσφέρθηκε συνολικά ποσό ύψους 5,599 δισ. ευρώ, ενώ το Yπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας είχε θέσει ως πλαφόν την άντληση 1,75 δισ. ευρώ έως και 2,75 δισ. ευρώ.

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ο Ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο δήλωσε ότι δεν θα χρειαστεί η χώρα του να αξιοποιήσει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό οικονομικής βοήθειας. Πρότεινε την ανάγκη για την επεξεργασία μιας «πολύ πιο ολοκληρωμένης δημοσιονομικής πολιτικής» στην ευρωζώνη. Ο Ισπανός ηγέτης διαπίστωσε ότι η πορεία ισχυροποίησης του ισπανικού τραπεζικού συστήματος δεν έχει ολοκληρωθεί. Μέχρι σήμερα η ισπανική κυβέρνηση «έχει διαθέσει λιγότερα κεφάλαια από ό,τι η Γερμανία, λιγότερα από ό,τι η Γαλλία και φυσικά λιγότερα από ό,τι η Βρετανία, ώστε τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα να έχουν το απαραίτητο επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας», σύμφωνα με τον Λ. Θαπατέρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου