Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Εντός και εκτός Ευρωζώνης


Το  αδιέξοδο φέρνει εκ των πραγμάτων στο προσκήνιο μια συζήτηση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στην περίπτωση που βγει από το ευρώ. 

Η συζήτηση αφορά στο μακροπρόθεσμο όφελος από την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ή αντίστοιχα από την έξοδό της από αυτή, με δεδομένα τα προβλήματα που θα υπάρχουν σε κάθε επιλογή. Ακόμη και οι υποστηρικτές της εξόδου από το ευρώ, όπως ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου κ. Κώστας Λαπαβίτσας που παραχώρησε συνέντευξη στα «Επίκαιρα», παραδέχονται ότι στην αρχή θα υπάρξει αναταραχή από την αλλαγή του νομισματικού κανόνα και ότι για να φανούν τα ευεργετικά αποτελέσματα της εξόδου από την Ευρωζώνη θα πρέπει αυτή να συνοδεύεται από ένα σύνολο μέτρων. Θεωρούν, όμως ότι αν η Ελλάδα χάσει και το πλεονέκτημα της χαμηλής χρηματοδότησης στην Ευρωζώνη, δεν θα έχει πλέον κάποιο προφανές όφελος για να παραμένει σε αυτή. 

Η άλλη άποψη, που φαίνεται να είναι και η επικρατούσα, υποστηρίζει ότι η έξοδος από το ευρώ θα μεγαλώσει το κόστος για την ελληνική οικονομία. Ένα βασικό επιχείρημα των υποστηρικτών της άποψης αυτής είναι ότι η ανταγωνιστικότητα που δίνει στην ελληνική οικονομία η υποτίμηση του νομίσματος είναι βραχυχρόνια, καθώς σύντομα αυτή διαβρώνεται από τις αυξήσεις μισθών που δίνονται για να καλυφθεί η απώλεια αγοραστικής δύναμης για τους εργαζόμενους από τον εισαγόμενο, λόγω της υποτίμησης, πληθωρισμό. Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Νίκος Γκαργκάνας συνηθίζει να λέει ότι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα από την υποτίμηση της δραχμής, που έγινε στις αρχές του 1983 από τον τότε υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Γεράσιμο Αρσένη, χάθηκε μέσα σε εννέα μήνες. Βεβαίως, υπάρχει και η επιλογή της ελεγχόμενης διακύμανσης της δραχμής, την οποία ακολούθησε η Ελλάδα τη δεκαετία του ‘90 για να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων. Όπως, από την άλλη πλευρά, θα υπάρχει, στην περίπτωση εξόδου από το ευρώ, αυξημένο κόστος για την εξυπηρέτηση του χρέους που είναι σχεδόν στο σύνολό του εκφρασμένο σε ευρώ, λόγω της υποτίμησης του νομίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου