Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010
Με ποινή αφαίρεσης της άδειας θα τιμωρούνται οι πρατηριούχοι που εξαπατούν καταναλωτές
Oριστική αφαίρεση άδειας για τα πρατήρια που θα εντοπιστούν να εξαπατούν τον καταναλωτή με «πειραγμένες» αντλίες, ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε χρόνια και πρόστιμα που φτάνουν στο διπλάσιο του ποσοστού κλοπής προβλέπει νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή από το Yπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Αυτό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ντίνος Ρόβλιας μετά από την καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων που ανέδειξε το ζήτημα της κλοπής των καταναλωτών μέσω «πειραγμένων» αντλιών, σε προχθεσινή ανακοίνωσή της.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει πρόστιμο 2% επί του ετήσιου τζίρου όταν ο έλεγχος διαπιστώσει παραβίαση της αντλίας. Το ηλεκτρονικό σύστημα που χρησιμοποιείται εκτιμάται ότι δίνει το περιθώριο κλοπής περίπου 5% του παραδοτέου καυσίμου, ώστε να μην είναι εύκολα αντιληπτό από τον καταναλωτή. Επίσης προβλέπει ότι η παραβίαση θα πρέπει να διαπιστωθεί εν λειτουργία καθώς και ότι η αφαίρεση της άδειας γίνεται μετά από υποτροπή. Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα προβλέπει αφαίρεση άδειας ακόμη και αν διαπιστωθεί ότι έχει αλλάξει απλώς η συνδεσμολογία της αντλίας, χωρίς να εντοπιστεί το ηλεκτρονικό σύστημα κλοπής. Ο κ. Ρόβλιας σημείωσε ακόμη ότι ζητήθηκε η συνδρομή του Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που σύντομα θα εφοδιάσει τους ελεγκτές με ειδικό μηχανισμό εντοπισμού ραδιοκυμάτων ώστε να καθίσταται εύκολος ο εντοπισμός των συστημάτων κλοπής.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές των καυσίμων, ο κ. Ρόβλιας τόνισε ότι υπάρχει άνοδος λόγω της διεθνούς συγκυρίας της τιμής του πετρελαίου και της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου, καθώς και ότι το τελευταίο τρίμηνο η διυλιστηριακή τιμή σημείωσε αύξηση κατά 10 λεπτά, η οποία όμως δεν έχει περάσει στη λιανική τιμή, καθώς εταιρίες εμπορίας και πρατήρια έχουν απορροφήσει μέρος αυτής.
Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν εντοπιστεί εναρμονισμένες πρακτικές στη διαμόρφωση των τιμών και δεν συντρέχει προς το παρόν λόγος επιβολής πλαφόν και πρόσθεσε ότι το υπουργείο έχει στόχο να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα ο ανταγωνισμός στην αγορά, χωρίς να ξεκαθαρίσει εάν οι παρεμβάσεις θα είναι προς την πλευρά των διυλιστηρίων.
Από τις τιμοληψίες του υπουργείου προκύπτει ότι η ελάχιστη τιμή της αμόλυβδης στην Αττική διαμορφώνεται στο 1,498 ευρώ το λίτρο, η μέγιστη στο 1,697 ευρώ το λίτρο, και ο μέσος όρος είναι στο 1,566 ευρώ το λίτρο όταν από την πανελλαδική μέτρηση προκύπτει ότι η ελάχιστη τιμή είναι 1,494 ευρώ το λίτρο, η μέγιστη 1,8 ευρώ το λίτρο και ο μέσος όρος 1,591 ευρώ το λίτρο.
Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων του υπουργείου για τη μείωση των τιμών στην αγορά αλλά και για την πάταξη της νοθείας και λαθρεμπορίας προωθείται η εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος εισροών εκροών στα πρατήρια. Hδη το σύστημα έχει εγκατασταθεί σε περίπου 2.000 πρατήρια αλλά επειδή το κόστος είναι υψηλό (12.000-13.000) ευρώ αναζητείται τρόπος χρηματοδότησης των πρατηριούχων, πιθανώς μέσω του ΕΣΠΑ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου