Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Ο "Φάκελος της Κύπρου" φέρνει πολιτικές αναταράξεις


Πολιτικές αναταράξεις προκαλεί το θέμα της έκδοσης ή μη πορίσματος από την τετραμελή, ad hoc, Επιτροπή της Κυπριακής Βουλής για τον «Φάκελο της Κύπρου».

Ο ΔΗΣΥ με αφορμή τη σύνταξη από τον πρόεδρο της Επιτροπής, βουλευτή της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, προσχεδίου πορίσματος, υποστηρίζει ότι στους όρους εντολής της Επιτροπής δεν υπάρχει πρόνοια για έκδοση πορίσματος. Σύμφωνα με τον ΔΗΣΥ το έργο της Επιτροπής είναι η δημιουργία ιστορικού αρχείου για την περίοδο 1967-1974.

Αντίθετα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Μαρίνος Σιζόπουλος υποστηρίζει ότι με ομόφωνη απόφαση της Βουλής το 1989 καλείται η Επιτροπή να εκδώσει πόρισμα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Χρήστος Πουργουρίδης δήλωσε ότι οι πολιτικοί δεν μπορούν να εκδίδουν πορίσματα και να γράφουν ιστορία. Ο κύριος Πουργουρίδης διερωτήθηκε, «αν μπορείς να λες σε ένα άνθρωπο να σου μιλήσει για αρχειακούς σκοπούς και την ίδια ώρα να ετοιμάζεις πόρισμα». Επίσης, κατήγγειλε «πολιτικές σκοπιμότητες» από κάποιους οι οποίοι ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαίου, προσπαθούν να αποκομίσουν κομματικά και προσωπικά οφέλη.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και μέλος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου τόνισε ότι το κόμμα του υποστήριζε σθεναρά το άνοιγμα του «Φακέλου της Κύπρου» για να φανεί όλη η αλήθεια. Ωστόσο, διερωτήθηκε, «γιατί η Ελλάδα κρύβει την αλήθεια» και δεν παραδίδει στην Επιτροπή της Κυπριακής Βουλής το πρωτογενές υλικό, έγγραφα, καταθέσεις πρωταγωνιστών, πολιτικών και στρατιωτικών και άλλα ντοκουμέντα, που συγκέντρωσε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων. Η σύνταξη πορίσματος χωρίς τα έγγραφα και ντοκουμέντα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων αποτελεί «βάναυση κακοποίηση της ιστορικής αλήθειας», ανέφερε ο κ. Γεωργίου.

Επίσης, ο κ. Γεωργίου σημείωσε ότι η ad hoc Επιτροπή της Κυπριακής Βουλής για τον «Φάκελο της Κύπρου», που άρχισε το έργο της το 2006, δεν είναι Εξεταστική Επιτροπή, όπως ήταν η Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων.

Τις θέσεις του ΔΗΣΥ απέρριψε ο πρόεδρος της Επιτροπής Μαρίνος Σιζόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο στους όρους εντολής της Επιτροπής αναφέρεται σαφώς ότι θα ετοιμαζόταν πόρισμα, «το οποίο θα καταλόγιζε και πολιτικές ευθύνες».

Εμείς, είπε, δεν θα καταλογίσουμε πολιτικές ή ποινικές ευθύνες, αλλά θα καταγράφουμε τα δεδομένα και θα παραθέτουμε τεκμηριωμένα στοιχεία και έγγραφα που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Είπε επίσης ότι για την ετοιμασία του προσχεδίου του πορίσματος ζήτησε βοήθεια από επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου. Πρόσθεσε ότι στο πόρισμα θα καταγράφεται, αν υπάρχει, η διαφωνία από κάποιο μέλος της Επιτροπής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης δήλωσε ότι ο ΔΗΣΥ δημιουργεί θέμα εκ του μηδενός σε ό,τι αφορά το «Φάκελο της Κύπρου».

Ο κ. Κατσουρίδης διερωτήθηκε, «εάν υπάρχει κανένας, που αμφισβητεί ότι η ΕΟΚΑ Β΄ η χούντα και το ΝΑΤΟ έφεραν τους Τούρκους στην Κύπρο». Υποστήριξε επίσης ότι ήταν απόφαση της ολομέλειας της Βουλής το '89 η έκδοση πορίσματος και πρόσθεσε ότι αναφορές για την έκδοση πορίσματος γίνονται επίσης σε επιστολή του προέδρου Χριστόφια, την περίοδο που ήταν πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, προς την τότε πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, όταν ζήτησε το «Φάκελο» της Βουλής των Ελλήνων.

Η ΕΔΕΚ χαρακτήρισε «προφάσεις εν αμαρτίαις» την διαφωνία του ΔΗΣΥ για την έκδοση πορίσματος.

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ Αντώνης Κουταλιανός δήλωσε ότι απαίτηση του κυπριακού ελληνισμού είναι να μάθει όλη την αλήθεια.

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι ήταν βέβαιος από την αρχή πως αντί να γίνει μια αντικειμενική προσπάθεια από την Επιτροπή για το «Φάκελο της Κύπρου», το θέμα θα κομματικοποιείτο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είπε, ξεκίνησε από την αρχή, όταν έστησαν μια επιτροπή στην οποία δεν συμμετείχαν όλα τα κόμματα προσθέτοντας ότι φρόντισαν όλοι ιδιαίτερα για τη μή συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κόμματος.

Σημειώνεται ότι μέλη της ad hoc Επιτροπή της Κυπριακής Βουλής για τον «Φάκελο της Κύπρου», η οποία θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, είναι οι βουλευτές Μαρίνος Σιζόπουλος (ΕΔΕΚ) πρόεδρος, Αριστοφάνης Γεωργίου (ΑΚΕΛ), Γιώργος Γεωργίου (ΔΗΣΥ) και Ζαχαρίας Κουλίας (ΔΗΚΟ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου