Άνισο ανταγωνισμό μεταξύ μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά τη συμπίεση του μισθολογικού κόστους και κατά συνέπεια του κόστους λειτουργίας τους διαβλέπουν οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Παρά το γεγονός ότι στόχος της τρόικας, άρα και της κυβέρνησης, είναι η τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων μέσω της ευελιξίας στα εργασιακά, η άμεση υπογραφή των Ειδικών Επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας μπορεί να γίνει μόλις σε 200 εταιρίες, οι οποίες απασχολούν μόλις το 15% των μισθωτών της χώρας.
Το υπόλοιπο περίπου 90% των επιχειρήσεων της χώρας θα πρέπει είτε να περιμένει να διαπραγματευτεί με το κλαδικό σωματείο είτε να προσπαθήσει να συστήσει σωματείο (κάτι που αφορά περίπου 750.000 επιχειρήσεις σε σύνολο 850.000 που λειτουργούν στην ελληνική επικράτεια), εάν αυτό επιτρέπεται από το καταστατικό του κλαδικού σωματείου (για όσες απασχολούν πάνω από 20 εργαζομένους που δεν ξεπερνούν τις 50.000). Και οι δυο παραπάνω περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες, με αποτέλεσμα ο νόμος να μην μπορεί να στηρίξει την ίδια τη βιωσιμότητά τους.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης επισημαίνει ότι η εφαρμογή των ΕΕΣΣΕ καθίσταται ανενεργή για τους μικρομεσαίους, επισημαίνοντας ότι η περαιτέρω μείωση της αγοραστικής δύναμης και των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα είναι εις βάρος της πλειονότητας των επιχειρήσεων των οποίων διακυβεύεται η βιωσιμότητα.
Με αυτά τα δεδομένα πώς μπορεί να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της χώρας και να στηριχθεί η βιωσιμότητά τους, όταν το 90% περίπου των ελληνικών επιχειρήσεων θα δει τους τζίρους να συντρίβονται υπό το βάρος της ξαφνικής «πτωχοποίησης» των Eλλήνων και της στρέβλωσης του ανταγωνισμού που δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για τις μεγάλες σε μέγεθος και πλήθος εργαζομένων επιχειρήσεις (αφού θα μειωθεί άμεσα το μισθολογικό κόστος τους μέσω των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων) εις βάρος της συντριπτικής πλειονότητας των επιχειρήσεων που δεν διαθέτουν σωματείο εργαζομένων;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου