Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

"Επίθεση" Κ. Μίχαλου κατά του ΣΕΒ


THN έντονη αντίδραση του προέδρου του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου προκάλεσε η πρόταση του ΣΕΒ για κατάργηση της υποχρεωτικής εισφοράς των επιχειρήσεων προς τα επιμελητήρια.


Ο κ. Μίχαλος, αφού ξεκαθάρισε ότι συμφωνεί στην πλειονότητα των προτάσεων του ΣΕΒ, μίλησε για τον «διάβολο που κρύβεται στις λεπτομέρειες» και αναρωτήθηκε:

- «Ποια είναι η σκοπιμότητα της προτεινόμενης απαξίωσης του επιμελητηριακού θεσμού, με ιστορία 90 χρόνων; Δεν θα αποβεί εν τέλει σε βάρος των εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα σ'Α αυτή την κρίσιμη περίοδο, που έτσι θα χάσουν τις άκρως ανταποδοτικές υπηρεσίες που λαμβάνουν από τα επιμελητήρια;

- Ποια είναι η χρησιμότητα της σφαγής του δικαιώματος για εργασία σε πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία; Το κράτος δεν πρέπει να μεριμνά για τις ειδικές κατηγορίες πολιτών του;

- Ποια είναι η χρησιμότητα της κατάργησης των ανώτερων τιμών πώλησης σε χώρους όπου δεν μπορεί να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός, όπως για παράδειγμα τα κυλικεία των πλοίων; Μήπως το κράτος δεν πρέπει να εποπτεύει τις αγορές προς όφελος επιχειρήσεων και καταναλωτών;».

Κάλεσε δε τον ΣΕΒ να επανεξετάσει τις προτάσεις του σημειώνοντας: «Ας δούμε και ας διορθώσουμε πρώτα τα μείζονα προβλήματα, όπως αυτά της γραφειοκρατίας και της υπερβολικής φορολογίας και ας αφήσουμε όπως τους πρέπει σε δευτερεύουσα θέση τα ελάσσονα. Για να μην υπάρχουν και άλλοθι από την κυβέρνηση για τη συνέχιση των λανθασμένων επιλογών της. Πάταξη της γραφειοκρατίας και δραστική μείωση της φορολογίας πρέπει να είναι οι προτεραιότητες».

Σημειώνεται ότι χθες κατατέθηκαν οι προτάσεις του ΣΕΒ για την άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα. Οι σημαντικότερες είναι αυτές που αναφέρονται στην ελαστικοποίηση της απασχόλησης, όπως:

Εξαήμερη εργασία με χορήγηση συμπληρωματικής ανάπαυσης καθώς και συμψηφισμός των υπερωριών με μείωση του ωραρίου εργασίας σε ορίζοντα τετραμήνου περιλαμβάνονται στις προτάσεις. Στα εργασιακά οι προτάσεις του ΣΕΒ προβλέπουν να μειωθεί στο μισό (από 8% σε 4%) το ποσοστό των προσλήψεων που καλύπτεται υποχρεωτικά από ειδικές κατηγορίες εργαζομένων (άτομα με ειδικές ανάγκες, πολύτεκνοι κ.ά.), να αναθεωρηθεί η λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών και να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Τα εμπόδια που καταγράφονται ξεπερνούν τα 230 και εκτείνονται σε όλα τα πεδία της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Μεταξύ αυτών και η υποχρεωτική εγγραφή σε επιμελητήρια και η επιβάρυνση της ετήσιας συνδρομής σε αυτά με το τέλος υπέρ της Κεντρικής Eνωσης Επιμελητηρίων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου