Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Σαράντα χρόνια δημιουργίας σ' ένα μουσικό άλμπουμ για το Ζουλφί Λιβανελί


Ένα νέο άλμπουμ, μια συλλογή από το μακρύ «ταξίδι» του στο χώρο των Τεχνών, που «κλείνει» φέτος τέσσερις δεκαετίες, κυκλοφορεί ο γνωστός Τούρκος καλλιτέχνης, συγγραφέας, αρθογράφος και σκηνοθέτης, Ζουλφί Λιβανελί.

Ο Λιβανελί, γνωστός και ιδιαίτερα δημοφιλής και στο ελληνικό κοινό από τις συνεργασίες του με Έλληνες καλλιτέχνες, έχει συνθέσει περισσότερα από 300 τραγούδια, μία ραψωδία, τριάντα σάουντρακ κινηματογραφικών- και όχι μόνο- ταινιών, έχει γράψει πέντε θεατρικά έργα, μυθιστορήματα κι έχει σκηνοθετήσει τέσσερις ταινίες.

Στο νέο άλμπουμ του Λιβανελί περιλαμβάνονται πολλές από τις πλέον γνωστές δημιουργίες του, από προηγούμενα άλμπουμ του, όπως τα: «Vurulduk Ey Halkim - Ilk Turkuler», «Merhaba, «Nazim Turkusu», «Atlinin Turkusu» και «Gunlerimiz».

Ο Λιβανελί, ο οποίος διετέλεσε στο παρελθόν βουλευτής, δηλώνει, σήμερα, πως μετανιώνει για την απόφασή του να ασχοληθεί με την πολιτική.

«Δεν μπόρεσα να αντισταθώ στις προσκλήσεις και μπήκα στην πολιτική προκειμένου να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στη χώρα. Αλλά, η πολιτική δεν είναι ο κατάλληλος τομέας για μένα», δήλωσε χαρακτηριστικά στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu».

Σημείωσε δε πως θα μπορούσε να είχε γράψει πολλά βιβλία τα χρόνια που ήταν βουλευτής και τόνισε πως η τέχνη κι όχι η πολιτική είναι αυτή, που αφήνει ένα αληθινό σημάδι στη ζωή των ανθρώπων.

Τα βιβλία του Λιβανελί έχουν εκδοθεί σε 29 χώρες κι όπως επισημαίνει ο ίδιος, το μυθιστόρημά του «Mutuluk» πούλησε 200.000 αντίτυπα στην Κίνα. Όπως λέει, θέλει πλέον να διοχετεύσει όλη του την ενέργεια στη συγγραφή βιβλίων.

Ο Λιβανελί, ο οποίος είναι πρέσβης καλής θέλησης της ΟΥΝΕΣΚΟ από το 1996, είναι ευρύτερα γνωστός για τη μείξη παραδοσιακών και σύγχρονων ήχων.

Οι συνθέσεις του κέρδισαν παγκόσμια αναγνώριση κι ερμηνεύτηκαν από διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες, όπως η Τζόαν Μπαέζ, η Μαρία Φαραντούρη, η Χαρούλα Αλεξίου, η Μαρία Ντελ Μαρ Μπονέτ, η Τζόσελιν Σμιθ κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου