Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Συνεχίζεται η ένταση στην Κερατέα


Για δέκατη μέρα συνεχίζεται ο «κλεφτοπόλεμος» μεταξύ ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ και των κατοίκων της Κερατέας, που αντιδρούν στη σχεδιαζόμενη δημιουργία ΧΥΤΑ στη θέση Oβριόκαστρο. Ας σημειωθεί ότι η τοποθεσία ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Λαυρεωτικής, έχει χαρακτηριστεί ως «Τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους» (ΦΕΚ 852/Β/3-9-1980) και είναι ιστορικός και αρχαιολογικός χώρος (ΦΕΚ 107/Β/29-12-1995).


Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου, τις πρώτες πρωινές ώρες (3.30 π.μ.) μεταφέρθηκαν τα οχήματα της κατασκευαστικής εταιρίας με τη συνοδεία των ΜΑΤ. Η αντίδραση των κατοίκων ήταν άμεση, κάνοντας λόγο για αυθαίρετη καταπάτηση των ιδιοκτησιών τους χωρίς να έχει εκτελεστεί απαλλοτρίωση.

Κατά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων ιδιοκτητών και δήμου στο Ειρηνοδικείο Λαυρίου εκδόθηκε προσωρινή διαταγή να σταματήσει κάθε έργο στον χώρο εν όψει της απόφασης, παρ'Α όλα αυτά τα ΜΑΤ παραμένουν, επιδεικνύοντας αδικαιολόγητη βία με χρήση δακρυγόνων και χημικών αδιακρίτως, σε ηλικιωμένους και παιδιά.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο νομάρχης Αν. Αττικής Λεωνίδας Κουρής, ο δήμαρχος Κερατέας Σταύρος Ιατρού και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Κώστας Λεβαντής για το θέμα, ο κ. Κουρής μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί αυτές τις μέρες στην περιοχή κατήγγειλε την εισβολή της αστυνομίας, καθώς και τη βίαιη και απαράδεκτη συμπεριφορά κάποιων από τους αξιωματικούς που ηγούνται των επιχειρήσεων. Επίσης αναφέρθηκε στην πρόταση που κατατέθηκε το 2003, ώστε κάθε περιοχή να διαχειρίζεται τα απορρίμματά της και επισήμανε τις εναλλακτικές προτάσεις - μελέτες που υπάρχουν ώστε να μη δημιουργηθεί μια νέα χωματερή (μελέτη Οικονομόπουλου, πρόταση οικολογικών σωματείων).
 
Ο κ. Στ. Ιατρού αντέκρουσε τις θέσεις της πολιτικής ηγεσίας για το θέμα τονίζοντας: «Λένε ότι θα κάνουν ΧΥΤΥ, ενώ έχουν δημοπρατήσει ΧΥΤΑ. Μας λένε ότι θα επιβληθούν πρόστιμα αν δεν γίνει το έργο, ενώ τα πρόστιμα αφορούν τους ΧΑΔΑ, τους οποίους δεν μας αφήνουν να κλείσουμε, εκβιάζοντάς μας για τους ΧΥΤΑ. Λένε ότι θα χαθούν οι χρηματοδοτήσεις, ενώ μπορούν να πάρουν άλλες χρηματοδοτήσεις για εναλλακτικά έργα». Τέλος, διερωτήθηκε: «Γιατί ενώ το δικαστήριο επιτρέπει στους κατοίκους να πάνε στις ιδιοκτησίες τους, τα ΜΑΤ μάς το απαγορεύουν; Γιατί προστατεύουν αυτοκίνητα και μηχανήματα των εργολάβων που δεν φέρουν αριθμούς κυκλοφορίας;».

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Κ. Λεβαντής τόνισε ότι η πόλη βρίσκεται σε πόλεμο. «Οι κάτοικοι είναι θυμωμένοι και ανεξέλεγκτοι. Eχουμε φτάσει ήδη τις 15 συλλήψεις και όσο οι μέρες περνούν, τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Καθιστούμε υπεύθυνη την πολιτική ηγεσία του τόπου για ό,τι συμβεί από εδώ και πέρα».

Στον τόπο των συγκρούσεων βρέθηκε πριν λίγες ημέρες ο μητροπολίτης Λαυρεωτικής και Μεσογαίας Νικόλαος, ο οποίος έθεσε ζήτημα δημοκρατίας και ελευθερίας έκφρασης, καταγγέλλοντας τη βίαιη συμπεριφορά της αστυνομίας. Σε ομιλία του στους συγκεντρωμένους ο πρ. υπουργός Γ. Βλάχος χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της αστυνομίας απαράδεκτη. Να σημειωθεί ότι ο κ. Βλάχος ήταν παρών τις προηγούμενες μέρες και δέχθηκε την άνευ αιτίας επίθεση των ΜΑΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου