Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Οι εγκέφαλοι των πιλότων μαχητικών αεροσκαφών έχουν μεγαλύτερη δύναμη

Οι πιλότοι των μαχητικών αεροσκαφών μπορεί να χρωστούν  την ικανότητά τους να λειτουργούν υπό πίεση από τον τρόπο που  είναι δομημένοι οι εγκέφαλοί τους .


Μια νέα ερευνητική μελέτη διαπίστωσε διαφορές στη λευκή ουσία και τις συνδέσεις του δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου τους , σε σύγκριση με τους εγκεφάλους υγιών εθελοντών  που  δεν ήταν όμως πιλότοι.


Δεν είναι σαφές κατά πόσον οι πιλότοι έχουν γεννηθεί έτσι, ή έχουν αναπτύξει  αυτές τις διαφορές ως αποτέλεσμα της εκπαίδευσής τους.


Η έρευνα του University College London (UCL), δημοσιεύεται στο Journal of Neuroscience.


Οι πιλότοι των μαχητικών είναι εκπαιδευμένοι να πετούν με υπερηχητικές ταχύτητες σε χαμηλό υψόμετρο, κάτι που  απαιτεί ακριβή έλεγχο με πολύ μικρό περιθώριο λάθους.


Η πειθαρχία θεωρείται ότι είναι στα όρια της ανθρώπινης γνωστικής λειτουργίας, με αποτέλεσμα οι γιατροί του UCL να μελετήσουν την εγκεφαλική λειτουργία τους.


Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 11 πιλότους μαχητικών τύπου Tornado σε δύο τυπικά οπτικά  γνωστικά τεστ για την αξιολόγηση της σκέψης τους.


Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας συγκρίθηκαν με αποτελέσματα που είχαν υγιή άτομα της ίδιας ηλικίας και φύλου, που δεν είχαν όμως την εμπειρία της κυβέρνησης αεροσκαφών.


Οι δύο οπτικές δοκιμασίες μετρούσαν πόσο γρήγορα και με τι ακρίβεια κάποιος μπορεί να ανταποκριθεί στον στόχο του, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης .


Οι πιλότοι βρέθηκαν να ανταποκρίνονται με μεγαλύτερη ακρίβεια από την άλλη ομάδα  στην πρώτη δοκιμή, αλλά δεν υπήρχε καμία διαφορά στη δεύτερη δοκιμή, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι  επιδόσεις του εγκεφάλου τους,ήταν πολύ ιδιαίτερη για ειδικές δοκιμές, λένε οι ερευνητές.


Εξετάζοντας την δομή των εγκεφάλων των μελών των ομάδων που πήραν μέρος στην έρευνα ,βάση των μαγνητικών τους τομογραφιών, o καθηγητής Masud Husain του UCL Ινστιτούτου Νευρολογίας και UCL Ινστιτούτο Γνωστικής Νευροεπιστήμης, είπε ότι την  ικανότητά τους να εκτελούν με μεγαλύτερη ακρίβεια ορισμένα από τα καθήκοντά τους οι πιλότοι  συνδέεται  με διαφορές στην καλωδίωση του δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου τους.


Τα συμπεράσματα δείχνουν ότι ο βέλτιστος γνωστικός ελέγχος συνοδεύεται από δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο - όχι μόνο σε σχετικές  με αυτόν περιοχές του εγκεφάλου, που είναι  μεγαλύτερες, αλλά  με τις διαφορετικές συνδέσεις μεταξύ των βασικών τομέων του.


"Μία ενδιαφέρουσα ερώτηση είναι εάν οι πιλότοι έχουν γεννηθεί έτσι ή η δομή αυτή διαμορφώθηκε με την συνεχή εκπαίδευση - κατάρτισή τους.


«Υπάρχει μια πρόταση πως μπορεί να έχουν γεννηθεί έτσι." συνεχίζει ο καθηγητής Masud Husain


Είπε ακόμα πως η ομάδα  του ελπίζει ότι θα μπορέσει να εξετάσει άλλες επαγγελματικές ομάδες, όπως αστέρες από τον αθλητικό χώρο και τους τραπεζίτες, για να δει  αν υπάρχουν περισσότερες διαφορές στη δομή του εγκεφάλου μεταξύ αυτών των ομάδων.


"Τι τους κάνει διαφορετικούς;" πρόσθεσε. "Υπάρχουν υπογραφές στον εγκέφαλο τους που μπορούμε  να δούμε σε μια σάρωση;"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου