Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Με τους πολιτικούς αρχηγούς θα ζητήσει να συναντηθεί ο πρωθυπουργός, Γ.Παπανδρέου, την ερχόμενη εβδομάδα


Πρόσκληση προς τους πολιτικούς αρχηγούς θα απευθύνει την ερχόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός και ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανακοίνωσε από την Βουλή, στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης του προέδρου του ΛΑΟΣ, «σχετικά με την κινητικότητα μουσουλμανικών κύκλων στην Αθήνα», κατά την συζήτηση της οποίας ο Γ. Καρατζαφέρης, έθεσε το θέμα της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου για τα εργασιακά.

Ταυτόχρονα, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί θα απευθύνουν πρόσκληση για συζήτηση και κατάθεση προτάσεων στους «αντίστοιχους υπεύθυνους» των κομμάτων, εντός των ημερών και δήλωσε «ανοιχτός» στην υιοθέτησή τους, εφόσον αυτές είναι εποικοδομητικές.

Επίσης, ο πρωθυπουργός δήλωσε υπέρμαχος της συναίνεσης, της διαβούλευσης και της συνεννόησης και τόνισε ότι το πολυνομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, είναι προϊόν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και ενσωμάτωσε κοινές θέσεις και προσεγγίσεις.

«Θα δώσουμε μια κρίσιμη μάχη που πιθανώς να μην κλείσει την επόμενη εβδομάδα. Πιθανώς να συνεχίσει μέσα στην ΕΕ, γύρω από τα θέματα της τρέχουσας πολύ σημαντικής εξέλιξης σε ότι αφορά το ευρώ, την Ευρωζώνη αλλά και την οικονομική πορεία της Ευρώπης, αλλά και άλλα θέματα πρώτης προτεραιότητας», είπε ο πρωθυπουργός, συγκεκριμένα, αναγγέλλοντας κάλεσμα προς τους πολιτικούς αρχηγούς, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε, επίσης, την συμφωνία του με την αντίληψη ότι «οι κοινωνικοί εταίροι» - κι εμείς μαζί τους, όπως είπε - «είναι ικανοί να διευθετούν προβλήματα δύσκολα» . Και πιστεύω -ανέφερε - ότι πρέπει να στηρίξουμε τις προσπάθειες διαλόγου, ενώ στις διαπραγματεύσεις για το πολυνομοσχέδιο κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να ενσωματώσουμε δικές τους κοινές θέσεις ή τουλάχιστον κοινές προσεγγίσεις.

«Και το κάναμε με τη λογική ότι γνωρίζουν τα προβλήματα και μέσα στην κρίση θα πρέπει να υπερισχύσει μια αίσθηση ενότητας, συναίνεσης και διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και όχι ευκαιριακής αξιοποίησης μιας πιθανής αδυναμίας, ιδιαίτερα του εργατικού κινήματος, λόγω της κρίσης για να υπάρξουν κερδοσκοπίες και εκμετάλλευση. Αντιθέτως αυτό που χρειάζεται είναι η συνεργασία των εταίρων. Είμαστε και θα είμαστε υπέρμαχοι αυτών των προσπαθειών, πρέπει να ενισχύσουμε την λογική και την πρακτική της διαβούλευσης. Παράλληλα είμαι και έτοιμος να συνεργαστούμε με τα κόμματα για τις μεγάλες υποθέσεις. Σε ότι αφορά αυτό το νομοσχέδιο θα είμαστε ανοιχτοί στις προτάσεις τους και θα ζητήσω από τους υπουργούς, εάν θα ήθελαν και οι αρμόδιοι των κομμάτων, να συζητήσουν να είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τα θέμα που θα προκύψουν» τόνισε.

Ο κ. Καρατζαφέρης, προλογικά της ερώτησής του, έθεσε το θέμα λέγοντας πως τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, ο πρωθυπουργός είχε αφήσει χαραμάδα για συναίνεση «μετά την Τρίτη, όμως δεν φαίνεται να υπάρχει περιθώριο». «Είπατε ότι θα μας καλέσετε και φέρνετε ένα πολύ σκληρό νομοσχέδιο που κινείται τα όρια του κοινοβουλευτισμού» ανέφερε προς τον κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε «Μετά από αυτό τι να έρθουμε να κάνουμε; Να επικυρώσουμε αποφάσεις;» ρώτησε και πρόσθεσε: «Μην βάλετε μπουρλότο ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους, έχουν βρει έναν τρόπο αλληλεγγύης μεταξύ τους. Ο τρόπος υπάρχει. Η αγορά το υποδεικνύει να μην μπουν εμπόδια σε αυτή τη διαδικασία» .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου