Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Δράσεις της Διεθνούς Αμνηστείας για τα ανθρώπινα δικαιώματα


«'Ολοι οι άνθρωποι γεννιούνται ίσοι στην αξιοπρέπεια και στα δικαιώματα...», είναι το 1ο άρθρο της Οικουμενικής Διακήρυξης του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα (10/12/1948).

Στη νέα χιλιετία, μεγάλο ζητούμενο είναι η ζωή με αξιοπρέπεια, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα -η ελευθερία του λόγου, το δικαίωμα της ψήφου, το δικαίωμα στην τροφή, στην εργασία, την υγειονομική περίθαλψη και τη στέγαση- είναι βαρύνουσας σημασίας.

'Ομως, ο χορός της καταπάτησης των δικαιωμάτων καλά κρατεί. Η φτώχεια, η πείνα, οι συρράξεις, η εκμετάλλευση και η εμπορία ανθρώπων είναι μία πραγματικότητα, που δεν αναστέλλεται, παρά τη διεθνή προσπάθεια, η οποία καταβάλλεται από οργανώσεις, φορείς και κράτη, με πρωτοπόρα τη Διεθνή Αμνηστία.

H Διεθνής Αμνηστία αναλαμβάνει δράση για να σταματήσει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που έχουν διαπραχθεί, μέσω της πίεσης της κοινής γνώμης, αλλά και για να προλάβει τις παραβιάσεις πριν διαπραχθούν (π.χ. μέσω αποτελεσματικών διεθνών προτύπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα). Επίσης, προωθεί τον σεβασμό όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέσα από την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Με ποικιλόμορφες δράσεις και στρατηγικές αγωνίζεται, διαρκώς, για να πετύχει αλλαγές και να σταματήσουν οι παραβιάσεις. Για να προστατευτούν οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που βρίσκονται σε κίνδυνο, για να τερματιστούν δραστηριότητες, που μπορούν να οδηγήσουν σε μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για να αντιμετωπιστούν καταστάσεις, που μπορεί να οδηγήσουν σε κρίση, για να καταπολεμηθούν τα βαθύτερα αίτια των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (όπως οι διακρίσεις) και για να δημιουργηθούν νέοι διεθνείς θεσμοί και πρότυπα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επίσης, αγωνίζεται για την ευαισθητοποίηση του κοινού και την ενημέρωσή του σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την εκπαίδευσή του στο ζήτημα και στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να τα προστατεύει και να τα διεκδικεί, καθώς και για να δώσει σε ανθρώπους τρόπους, με τους οποίους να αναλάβουν αποτελεσματική δράση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως.

Σημειώνεται ότι από την ίδρυσή της, το 1961, η Διεθνής Αμνηστία έχει συμβάλλει στην απελευθέρωση περισσότερων από 75.000 κρατούμενων συνείδησης, παρακινώντας χιλιάδες ανθρώπους να στείλουν κάρτες συμπαράστασης ή γράμματα πίεσης προς τις κυβερνήσεις τους.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Μαραθωνίου Γραμμάτων 2010, η Διεθνής Αμνηστία, εως τις 14 του μήνα, δίνει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες ακτιβιστές και ακτιβίστριες, σε όλο τον κόσμο, να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις της.

Εκεί θα γραφούν γράμματα, θα υπογραφούν εκκλήσεις, θα αναληφθεί ηλεκτρονική δράση, με απαίτηση τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κάθε υπογραφή έχει μοναδική δύναμη. Υπενθυμίζει στους ανθρώπους που πέφτουν θύματα παραβιάσεων των δικαιωμάτων τους ότι δεν είναι μόνοι. Πιέζει, παράλληλα, τις κυβερνήσεις, ώστε να σέβονται και να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου