Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010
Νέο θεσμικό πλαίσιο για Κοινωνική Οικονομία και Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Απασχόλησης
Νέο θεσμικό πλαίσιο για την Κοινωνική Οικονομία και τη σύσταση Επιχειρήσεων Κοινωνικής Οικονομίας προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής η Υπουργός Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη παρουσιάζοντας τις πολιτικές απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας για άτομα με αναπηρία και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του Υπουργείου Εργασίας. Οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν αν συσταθούν από ενώσεις φυσικών ή και νομικών προσώπων για την εξυπηρέτηση κοινωνικών σκοπών όπως είναι οι οικιακές υπηρεσίες, υπηρεσίες φροντίδας, η υποστήριξη μειονεκτούντων νέων/κοινωνικής επανένταξης, η δημόσια και οικιακή ασφάλεια, εργασίες συντήρησης, ανακαίνισης, βελτίωσης κτιρίων, βελτίωση αστικού περιβάλλοντος, διαχείριση και λειτουργία καταστημάτων με τοπικό χαρακτήρα, υπηρεσίες προστασίας και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο στοχεύει στην ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας επιχειρηματικότητας στη χώρα, στην ανάσχεση της ανεργίας σε περιοχές έντονης οικονομικής κρίσης και στην προώθηση εναλλακτικών μορφών επιχειρηματικότητας καθώς και στην ενίσχυση της απασχόλησης για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, και στην κοινωνικο-οικονομική τους επανένταξη.
Ακόμη πρόκειται να συσταθεί Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας για την παροχή μικροπιστώσεων και μικροδανείων με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για δράσεις που αποσκοπούν στην ένταξη στην οικονομική ζωή συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, π.χ. ΑΜΕΑ, γυναίκες, νέοι, μακροχρόνια άνεργοι, μετανάστες ή άτομα που κινδυνεύουν από τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Κατά τη διάρκεια του 2011 θα προωθηθούν νέα προγράμματα και Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Απασχόλησης και Προστασίας Ευπαθών Ομάδων, θα δημιουργηθεί νέο θεσμικό πλαίσιο και θα αναβαθμιστεί το Εθνικό Παρατηρητήριο ΑΜΕΑ
Όπως ανέφερε η κ. Κατσέλη εκπονείται ήδη από την ΕΣΑμεΑ μελέτη για αναδιάρθρωση και επέκταση του ρόλου του Εθνικού Παρατηρητηρίου ΑΜΕΑ (συστηματική έρευνα, ανάλυση και παρουσίαση των εξελίξεων και των τάσεων σε τομείς που σχετίζονται με τα 'Ατομα με Αναπηρία, εισήγηση μέτρων, πολιτικών και προγραμμάτων στους αρμόδιους φορείς, επιστημονική υποστήριξη Δημόσιου Τομέα, ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, Ιδιωτικού Τομέα καθώς και άλλων φορέων σε θέματα που αφορούν στα ΑΜΕΑ, δημιουργία τράπεζας πληροφοριών με βάσεις δεδομένων για δράσεις, έργα, στατιστικά στοιχεία και δείκτες που αφορούν στα ΑΜΕΑ κ.ά). [ολοκλήρωση: Απρίλιος 2011].
Εκτός από τη δημιουργία νέων προγραμμάτων θα επιλυθούν κατά τη διάρκεια του επομένου έτους εκκρεμότητες του παρελθόντος. Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει ολοκληρωθεί όπως η εκδίκαση των ενστάσεων της προκήρυξης θέσεων εργασίας για το δημόσιο που πραγματοποιήθηκε με βάση τον ν.2643/1998 το 2008 και προβλέπεται η τοποθέτηση 142 ατόμων.
Αναστέλλεται λόγω αλλαγής των συνθηκών και αποφυγής νομικών εμπλοκών και ταλαιπωρίας όσων είχαν υποβάλει αιτήσεις στην προκήρυξη θέσεων εργασίας του ιδιωτικού τομέα και των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, που πραγματοποιήθηκε με βάση το ν.2643/1998 τον Δεκέμβριο του 2008, και θα ακολουθήσει νέα προκήρυξη στην οποία όσοι είχαν υποβάλει μέχρι σήμερα αυτοδίκαια θα συμπεριληφθούν.
Η υπουργός Εργασίας εξήγγειλε επίσης τη δημιουργία εθνικού προτύπου για τις φιλικές προς ΑΜΕΑ επιχειρήσεις ο σχεδιασμός η υλοποίηση και η προβολή του οποίου θα αναληφθεί από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, σε συνεργασία με τον ΕΛΟΤ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου