Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

H σημερινή oλική έκλειψη της Σελήνης


Η έκλειψη, που άρχισε στις 06:33 (ώρα GMT)  σήμερα το πρωί και η  διάρκειά της ήταν περίπου τρεισήμισι ώρες, ενώ η σκιά της Γης κάλυψε πλήρως τη Σελήνη στις 07:41 (ώρα GMT) και για 72 λεπτά, σύμφωνα με τη NASA. Στην Ελλάδα επειδή η έκλειψη έγινε στη "δύση" του φεγγαριού, δεν ήταν ορατή.
Σε πολλές χώρες εκατομμύρια άνθρωποι είδαν σήμερα το πρωί την ολική έκλειψη της σελήνης μιας και η επόμενη θα γίνει μετά από τρία χρόνια. 
Πιο τυχεροί σε αυτό το φαινόμενο στάθηκαν οι κάτοικοι των περιοχών της Βορείου Αμερικής που μπορούσαν να το διακρίνουν ακόμα και με γυμνό μάτι.


Μια σεληνιακή έκλειψη λαμβάνει χώρα όταν η Γη παρεμβάλλεται (ευθυγραμμίζεται απολύτως) ανάμεσα στη Σελήνη και τον Ήλιο, εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο τις ηλιακές ακτίνες να πέσουν στο φεγγάρι. Καθώς η Σελήνη μετακινείται σταδιακά στη ζώνη της σκιάς, την οποία ρίχνει πάνω της η Γη, ο δορυφόρος αλλάζει βαθμιαία χρώματα, από το γκρι προς το πορτοκαλί ή το βαθύ κόκκινο.

Η αλλαγή χρώματος συμβαίνει, επειδή, έμμεσα, το ηλιακό φως μπορεί ακόμα να φτάσει στο φεγγάρι, περνώντας μέσα από την ατμόσφαιρα της Γης και δημιουργώντας έτσι χρωματικές ανταύγειες πάνω στη Σελήνη. Αντίθετα με τις ηλιακές εκλείψεις, οι σεληνιακές εκλείψεις είναι απολύτως ασφαλείς για παρατήρηση με γυμνά μάτια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου