Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Απάνθρωπες είναι οι συνθήκες στα κέντρα υποδοχής αλλοδαπών της Ελλάδας,καταγγέλει η οργάνωση Human Rights Watch


 Eάν οι ελληνικές αρχές δεν κατορθώσουν να αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική κρίση με τους αλλοδαπούς στα ελληνικά σύνορα, η Frontex πρέπει να τερματίσει τη συνεργασία της με τις ελληνικές αρχές μέχρι να αποκατασταθεί η ανθρώπινη μεταχείρισή τους, υπογραμμίζει η διεθνής οργάνωση «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (Human Rights Watch) στην έκθεσή της με τίτλο «Ελλάδα: Σταματήστε τις Απάνθρωπες Συνθήκες Κράτησης για τους Μετανάστες». Καλεί μάλιστα τις χώρες-μέλη που συνεισφέρουν συνοριοφύλακες στη 175μελή δύναμη Eκτακτης Συνοριακής Επέμβασης (RABIT), που συγκροτήθηκε τον Νοέμβριο, να τους αποσύρουν. Το Παρατηρητήριο αναγνωρίζει ότι οι αλλοδαποί εισέρχονται από την Τουρκία προερχόμενοι από Αφγανιστάν, Ερυθραία, Ιράκ, Συρία, Ιράν, αλλά και Αλγερία και Μαρόκο.


Η Ελλάδα κατηγορείται ότι παρά τις συνεχείς επικρίσεις που δέχεται από τη διεθνή κοινότητα κάνει ελάχιστα για να εξασφαλίσει την κάλυψη των αναγκών και την προστασία των δικαιωμάτων των κρατουμένων, ενώ υπογραμμίζεται η πρόσφατη αλλαγή του νομικού πλαισίου που επιτρέπει παράταση του χρόνου κράτησης αλλοδαπών. Σημειώνεται δε ότι υποχρέωση της Ελλάδας είναι να καταφεύγει σε μέτρα κράτησης μόνον ως λύση εκτάκτου ανάγκης, για τη δε παροχή ασύλου τονίζεται ότι το σύστημα επίσης δεν λειτουργεί με 45.000 αιτήσεις να παραμένουν σε εκκρεμότητα και την Ελλάδα να ικανοποιεί το 0,04% των περιπτώσεων. Το Παρατηρητήριο επισημαίνει ότι στην Ελλάδα κρατούνται επί σειρά μηνών οι μετανάστες που η χώρα στοχεύει να απελάσει ενώ υποστηρίζει ότι αποτρέπονται διά εκβιασμού από το να υποβάλουν αιτήσεις ασύλου.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, κλιμάκιο του οποίου επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις υποδοχής στα ελληνικά σύνορα στις αρχές Δεκεμβρίου, οι συνθήκες που επικρατούν σε αυτές συνιστούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δεσμευτικών διατάξεων του Διεθνούς Δικαίου: Γυναίκες και άντρες στοιβάζονται στα ίδια κελιά, είναι αδύνατον να κοιμηθούν, καθώς δεν υπάρχει χώρος, ενώ οι υποδομές υγιεινής είναι ανύπαρκτες και επικίνδυνες για την υγεία των κρατουμένων. Το Παρατηρητήριο καταγγέλλει ότι εντόπισε κελιά πλημμυρισμένα από λύματα από χαλασμένες τουαλέτες, ενώ στα κέντρα υποδοχής επικρατούσαν συνθήκες έντασης με κρούσματα βίας και βανδαλισμούς κατά των υποδομών.

Τα ασυνόδευτα ανήλικα σε σύνολο 450 λαθρομεταναστών που κρατούνται στο Φυλάκιο Κυπρίνου έφταναν τα 120 (τα 9 κορίτσια).

Το Παρατηρητήριο προτείνει η κατάσταση στην Ελλάδα να τεθεί ως επείγον θέμα στη διάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες, αύριο και μεθαύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου