Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Διαψεύδεται δημοσίευμα των «Times» για τα Μάρμαρα


«Η Ελλάδα προσφέρεται να παραιτηθεί από την απαίτηση των Μαρμάρων του Παρθενώνα» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος που έκανε τον γύρο του κόσμου από τον ιστότοπο του πρακτορείου ειδήσεων «Bloomberg».


Σύμφωνα με την είδηση, σε συνέντευξη του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου στον συντάκτη Michael Binyon της έγκυρης βρετανικής εφημερίδας «Times» –που δημοσιεύτηκε χθες– αναφέρεται πως η Ελλάδα είναι πρόθυμη να τερματιστεί η μακροχρόνια διαμάχη με τη Βρετανία για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, σε αντάλλαγμα με ένα μακροπρόθεσμο δάνειο των γλυπτών.

Αυτή η προσφορά του Eλληνα υπουργού, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, έγινε επειδή η «χώρα του δεν ενδιαφέρεται τόσο για την ιδιοκτησία των θησαυρών του Παρθενώνα, αλλά μέλημά της είναι να ενωθούν με τα υπόλοιπα γλυπτά που αποτελούσαν μέρος του ναού».

Ο συντάκτης απευθύνθηκε για το σχετικό θέμα και στο Βρετανικό Μουσείο, όπου και του ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν λάβει καμία επίσημη προσέγγιση από την Ελλάδα. Αλλά ακόμα και να είχαν λάβει, η θέση τους είναι ειλημμένη πως τα Μάρμαρα θα παραμείνουν στην παγκόσμια συλλογή του Βρετανικού Μουσείου.

Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης αναφορά για το πώς κατέληξαν τα Μάρμαρα στο Λονδίνο από την Αθήνα, που τότε τελούσε υπό οθωμανική κατοχή.

Aμεση ήταν η απάντηση στο δημοσίευμα του γραφείου Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, όπου και σημειώνεται στην ανακοίνωση πως «Ουδέποτε τοποθετήθηκε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, επί του θέματος της ιδιοκτησίας των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη συνάντηση που είχε με το δημοσιογράφο των βρετανικών Τimes».

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΠΟ επισήμανε πως πάγιο αίτημα της ελληνικής πολιτείας και του Υπουργείου Πολιτισμού παραμένει η «μόνιμη επιστροφή των Mαρμάρων του Παρθενώνα στο Nέο Μουσείο της Ακρόπολης. Επίσης η Ελλάδα διατίθεται να προσφέρει στο Βρετανικό Μουσείο κλασικά αριστουργήματα της χώρας για περιοδικές εκθέσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου