Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν για 17η μέρα στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.


Χιλιάδες διαδηλωτές εξακολουθούν να ζητούν την αποχώρηση του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, παραμένοντας στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου και σήμερα Πέμπτη, παρά τις απειλές των αρχών για επιβολή στρατιωτικού νόμου σε περίπτωση «χάους».
Από τα χαράματα κιόλας, οι διαδηλωτές φώναζαν "Ο λαός θέλει την ανατροπή του καθεστώτος" και "Ο Άλαα (ο μεγαλύτερος γιος του Μουμπάρακ) λέει στον μπαμπά ότι ένα τέταρτο του αιώνα είναι αρκετό". Πολλοί κρατούσαν φωτογραφίες των "μαρτύρων", των θυμάτων της εξέγερσης, που ανέρχονται στους 300 ανθρώπους από την αρχή των κινητοποιήσεων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αγνοώντας τις απειλές περί στρατιωτικού νόμου, οι διαδηλωτές στήνουν περισσότερα αντίσκηνα στην πλατεία Ταχρίρ, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών Άχμεντ Αμπούλ Γκέιτ επισείει την απειλή του στρατού πάνω από τα κεφάλια των διαδηλωτών, βεβαιώνοντας ότι ο στρατός θα παρέμβει "σε περίπτωση χάους, για να πάρει την κατάσταση στα χέρια του". Η βρετανική εφημερίδα The Guardian αναφέρει ότι, σύμφωνα με μαρτυρίες Αιγυπτίων, χρεώνεται σε στρατιωτικούς η μυστική κράτηση διαδηλωτών και ο βασανισμός κάποιων εξ αυτών.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Αραμπίγια, ότι η προχωρημένη ηλικία του Χόσνι Μουμπάρακ και η αβεβαιότητα για το ποιος θα τον διαδεχτεί, είναι κάποιοι από τους λόγους της λαϊκής εξέγερσης.

Τα τανκς παραμένουν κοντά στο Αιγυπτιακό Μουσείο, ενώ οι δύο προσβάσεις που οδηγούν στο Κοινοβούλιο έχουν αποκλειστεί.

Δεν θ' ασχοληθεί με την πολιτική ο ακτιβιστής του διαδικτύου Ουάελ Γόνεμ

Ο 30χρονος Γόνεμ, στέλεχος της Google, που κρατήθηκε 12 ημέρες στις υπηρεσίες κρατικής ασφάλειας, αποκάλυψε ότι ήταν ο διαχειριστής της σελίδας του Facebook "Είμαστε όλοι Χάλεντ Σαΐντ". Ο Χάλεντ Σαΐντ ήταν ο νεαρός που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου.

"Υπόσχομαι σε κάθε Αιγύπτιο ότι θα επιστρέψω στην καθημερινότητά μου και ότι δεν θα εμπλακώ στην πολιτική όταν οι Αιγύπτιοι θα έχουν εκπληρώσει το όνειρό τους", έγραψε στο Twitter.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής μάρκετινγκ της Google για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, εγκατεστημένος στο Ντουμπάι, επέστρεψε στο Κάιρο για να συμμετάσχει στην πρώτη από τις μεγάλες διαδηλώσεις ζητώντας την αποχώρηση του Αιγύπτιου προέδρου.

Ο Γόνεμ είπε ότι πέρασε 12 ημέρες κρατούμενος με "δεμένα τα μάτια". Την Τρίτη πήτε θριαμβευτικά στην πλατεία Ταχρίρ. "Δεν είμαι εγώ ο ήρωας, εσείς είστε οι ήρωες που μείνατε εδώ στην πλατεία", είπε στους διαδηλωτές που τον χειροκροτούσαν θερμά. Παρότι δήλωσε ότι δεν θέλει να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης, παραχώρησε μια συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, στην οποία δήλωσε ότι είναι "έτοιμος να πεθάνει" προκειμένου να υπάρξει αλλαγή στην Αίγυπτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου