Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Στην κόψη του ξυραφιού η κατάσταση σε Μπαχρέιν, Λιβύη και Υεμένη

Aνεξέλεγκτη τείνει να γίνει η κατάσταση σε αρκετές χώρες της Β. Αφρικής και Μέσης Ανατολής, με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις να συνεχίζονται αμείωτες σε Μπαχρέιν, Λιβύη αλλά και Υεμένη. Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται Μπαχρέιν και Λιβύη, με τον αριθμό των νεκρών, των τραυματιών, των «αγνοουμένων» και των συλληφθέντων συνεχώς να αυξάνεται και τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί ανήμπορη (ή πιθανώς και απρόθυμη) να αντιδράσει.

Η «Πλατεία του Μαργαριταριού», που βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας, αποτελεί το βασικό «πεδίο των συγκρούσεων» μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας. «Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος. Οι δυνάμεις καταστολής δέχονται τα προνόμια και ο λαός δέχεται τις σφαίρες», ήταν ένα από τα βασικά συνθήματα των διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της ταφής θυμάτων από τις συγκρούσεις με τις αρχές ασφαλείας. Ο πιο σεβαστός σιίτης θρησκευτικής ηγέτης του Μπαχρέιν κατηγόρησε την αστυνομία για «σφαγή», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έκλεισε την πόρτα στον διάλογο, αλλά «σταμάτησε» πριν καλέσει ανοιχτά σε διαδηλώσεις.

Το Yπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ανακοίνωσε πως θα επανεξεταστούν επειγόντως οι πωλήσεις όπλων στο Μπαχρέιν, στις οποίες περιλαμβάνονται δακρυγόνα και εξοπλισμός για την καταστολή ταραχών.
«Δεν θα εγκρίνουμε οποιεσδήποτε εξαγωγές εκτιμάμε ότι μπορεί να προκαλέσουν ή να παρατείνουν περιφερειακές ή εσωτερικές συγκρούσεις, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να διευκολύνουν την εσωτερική καταστολή ή που θα μπορούσαν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο να αντιβαίνουν στα κριτήρια», δήλωσε ο Βρετανός υφ. Εξωτερικών Αλιστερ Μπερτ. Την ανησυχία της για τα επεισόδια στο Μπαχρέιν εξέφρασε και η Τουρκία, καλώντας όλες τις πλευρές να απέχουν από κάθε βίαιη ενέργεια και να ενεργήσουν με γνώμονα την αυτοσυγκράτηση.

Το αντικυβερνητικό κίνημα στη Λιβύη «μετρά» –τουλάχιστον βάσει των ανακοινώσεων της Human Rights Watch– 24 νεκρούς, με ξένα πρακτορεία να υποστηρίζουν ότι η πόλη Αλ Μπάιντα βρίσκεται ουσιαστικά στα χέρια των διαδηλωτών, ενώ στη Βεγγάζη (τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας) ο στρατός προσπαθεί να επιβάλει την τάξη. Οσο για την πρωτεύουσα Λιβύη, εκεί «επικρατούν» οι υποστηρικτές του Μουαμάρ Καντάφι, που συνεχίζουν τις διαδηλώσεις τους υποσχόμενοι ότι θα στηρίξουν μέχρι θανάτου το καθεστώς. Μάλιστα ο Καντάφι εμφανίστηκε χθες με αυτοκινητοπομπή στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης, με το πλήθος των υποστηρικτών του να τον επευφημεί. Ογδοη ημέρα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων χθες στην Υεμένη. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Σαναά, ζητώντας την πτώση του βασιλιά Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με δακρυγόνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου