Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Βγήκαν τα τανκς στους δρόμους του Μπαχρέιν

Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίσθηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας του Μπαχρέιν διέλυσαν τους διαδηλωτές που είχαν καταλάβει την πλατεία Μαργαριταριού στο κέντρο της Μανάμα. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία περισσότερα από 50 τεθωρακισμένα οχήματα κατευθύνονται προς την πλατεία του Μαργαριταριού, ενώ αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για άρματα μάχης και πολλά στρατιωτικά φορτηγά και ασθενοφόρα να κατευθύνονται στο κέντρο της Μανάμα.
Εκατοντάδες αστυνομικοί επιτέθηκαν με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες στους χιλιάδες διαδηλωτές που διανυκτέρευαν στο κέντρο της πρωτεύουσας.

" Δύο άνθρωποι, ο Μαχμούντ Μάκι Αλι, 22 ετών και ο Αλι Μανσούρ Αχμαντ Χόντερ, 52 ετών, σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τις οικογένειές τους.

Επίσης τουλάχιστον 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους τουλάχιστον 10 σοβαρά, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπρόσωπου τύπου του αλ Ουεφάκ, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Συνολικά ο αριθμός των νεκρών στο Μπαχρέιν από τη Δευτέρα οπότε ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις φτάνει τους τέσσερις.

Οι κινητοποιήσεις διοργανώθηκαν μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Facebook όταν νεαροί κάλεσαν σε διαδηλώσεις για να ζητήσουν πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, ακολουθώντας το παράδειγμα της Τυνησίας και της Αιγύπτου.

Ο επικεφαλής του σιιτικού συνασπισμού αλ Ουεφάκ, ο οποίος κατέχει τις 18 από τις 40 έδρες του κοινοβουλίου του Μπαχρέιν, σεΐχης Αλι Σάλμαν δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν "χωρίς να υπάρξει πρόκληση" από τους διαδηλωτές.

Σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο BNA ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών του Μπαχρέιν, ο στρατηγός Τάρεκ αλ Χάσαν, δήλωσε ότι "οι δυνάμεις ασφαλείας εκκένωσαν την πλατεία του Μαργαριταριού (...) αφού εξάντλησαν όλες τις πιθανότητες διαλόγου" με τους διαδηλωτές.

"Εκατοντάδες εγκατέλειψαν από μόνοι τους την πλατεία, ενώ άλλοι αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με το νόμο, γεγονός που έκανε απαραίτητη την επέμβαση προκειμένου να διαλυθούν", πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν τις αρχές του Μπαχρέιν και τους διαδηλωτές "να μην καταφύγουν στη βία", ενώ και η Βρετανία εξέφρασε την "ανησυχία" της για την κατάσταση στη χώρα.

Σημειώνεται ότι το Μπαχρέιν είναι ένας από τους κυριότερους συμμάχους των ΗΠΑ, ενώ στη χώρα έχει τη βάση του και ο πέμπτος στόλος των Ηνωμένων Πολιτείων.

Η ένταση μεταξύ των σουνιτών μουσουλμάνων και των σιιτών κλιμακώθηκε μετά και την ανεξαρτησία του Μπαχρέιν από τη Βρετανία το 1971.

Οι σιίτες υποστηρίζουν ότι είναι περιθωριοποιημένοι και υπόκεινται σε άδικους νόμους.

Ωστόσο το 1999 όταν ο Σεΐχης Χαμάντ έγινε εμίρης η κατάσταση βελτιώθηκε με την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, την επιστροφή των εξόριστων και την κατάργηση της νομοθεσίας που ήθελε την κράτηση υπόπτων για τρία χρόνια χωρίς δίκη.

Το 2001 αποφασίσθηκε η προώθηση μεταρρυθμίσεων για τη μετατροπή του Μπαχρέιν σε συνταγματική μοναρχία και το  2002 ο Σεΐχης Χαμάντ ανακηρύχθηκε βασιλιάς, ενώ λίγο αργότερα αν και δεν επιτρεπόταν η σύσταση πολιτικού κόμματος δίνονταν η άδεια για τη σύσταση πολιτικών οργανώσεων.

Τα αιτήματα των διαδηλωτών είναι :

- Η απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων

- Περισσότερες δουλειές και κατοικίες

-  Ζητούν να είναι πιο αντιπροσωπευτική η  σύσταση του κοινοβουλίου

- Νέο σύνταγμα

- Νέο υπουργικό συμβούλιο στο οποίο δεν θα συμμετέχει ο πρωθυπουργός Σεΐχης Χαλίφα Μπιν Σάλμαν Αλ Χαλίφα, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 40 χρόνια.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου