Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

«Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων» για μία διαφορετική καθημερινότητα


Τη χρήση της τεχνολογίας προς όφελος του περιβάλλοντος, αλλά και μια άλλη αντίληψη για τα καταναλωτικά μας πρότυπα και την καθημερινή μας στάση απέναντι σε όσα συμβαίνουν, προωθεί το “Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων” (ΚΕΑΝ). Τους σκοπούς, την “υπόσταση” και το πώς προέκυψε το ΚΕΑΝ, παρουσίασε ο ιδρυτής και πρόεδρός του, Σταύρος Μηλιώνης, που βρέθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλία.

Το ΚΕΑΝ ξεκίνησε το 2004 από μια μικρή ομάδα – ένα Κύτταρο – “όπου (οι συμμετέχοντες) διεκδικήσαμε μία διαφορετική ζωή και μία διαφορετική καθημερινότητα”.Η ονομασία του ΚΕΑΝ, που ξεκίνησε αρχικά με περίπου 20 άτομα, έχει πολύπλευρη διάσταση. Κι’ αυτό, επειδή η λέξη “Κύτταρο” χρησιμοποιήθηκε, καθώς η ομάδα αριθμούσε λίγα μέλη. Οσο για τις “Εναλλακτικές”, η λέξη επιλέχθηκε διότι “ήταν μια καινούργιας μορφής οργάνωση και έκφραση της Κοινωνίας των Πολιτών, που ήθελαν να εισάγουν μία άλλη αντίληψη και φιλοσοφία για τη χρήση της τεχνολογίας προς όφελος του περιβάλλοντος, για τα καταναλωτικά μας πρότυπα, για την καθημερινή μας στάση απέναντι σε όσα συμβαίνουν”.

Η επόμενη λέξη της ονομασίας της οργάνωσης, “Αναζητήσεις”, αναφέρεται στο ότι ξεκινώντας, τα μέλη της “ήθελαν να κάνουν πράγματα, να αλλάξουν το τοπίο, αλλά το έψαχναν κιόλας”, ενώ η τελευταία λέξη του “παζλ”, “Νέοι”, επιλέχθηκε επειδή η οργάνωση αφορά τους νέους, τις νέες ιδέες και τις νέες τεχνολογίες.

“Κάπως έτσι προέκυψε το ΚΕΑΝ”, λέει ο κ. Μηλιώνης και συμπληρώνει: “Στο ΚΕΑΝ μπορούμε να δούμε δράσεις και πρωτοβουλίες σε διάφορους χώρους, κυρίως στο περιβάλλον βέβαια, αλλά και στον πολιτισμό, στον αθλητισμό για την τρίτη ηλικία”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “ένα από τα πρώτα projects με το οποίο τα μέλη ασχολήθηκαν ήταν αυτό της ‘Πόλης του Μέλλοντος’. Να περιγράψουν, δηλαδή, την πόλη στην οποία θα θέλαμε να ζήσουμε”.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν πολλές εθελοντικές δράσεις, ιδιαίτερα για τα πεύκα που είχαν προσβληθεί από τη βαμβακίαση, αλλά και καθαρισμός πάρκων, παραλιών και αναδασώσεις.

Το 2007 τα μέλη του ΚΕΑΝ ξεκίνησαν δύο μεγάλες καμπάνιες, που πήγαν ιδιαίτερα καλά. Η πρώτη αφορούσε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, που τότε ίσχυε, για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η δεύτερη εκστρατεία αφορούσε την προώθηση της ιδέας των “Πράσινων Στεγών” και βιοκλιματικών κατασκευών για τα κτίρια των πόλεων.

Όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν αρκετές πολιτιστικές παρεμβάσεις, με εκθέσεις ζωγραφικής και Video νέων καλλιτεχνών, προβολές ταινιών, συζητήσεις, συναυλίες, ποιητικές βραδιές, “στη λογική της ενσωμάτωσης της τέχνης στην καθημερινότητά μας” και με επιδίωξη “τη δημιουργία ενός εναλλακτικού μοντέλου διαχείρισης της καθημερινότητας, που θα έχει στο κέντρο του στόχου του την ανάπτυξή της προσωπικότητας και απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων που κρύβει μέσα του κάθε νέος, κάθε άνθρωπος”, επισήμανε ο κ. Μηλιώνης.
Planetbook – Επιτραπέζιο παιχνίδι για το περιβάλλον

To Planetbook είναι το πρώτο επιτραπέζιο παιχνίδι για το περιβάλλον, που το ΚΕΑΝ δημιούργησε με τη στήριξη εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Το παιχνίδι εξελίσσεται πάνω σ’ ένα δένδρο, όπου υπάρχουν τρεις ζώνες: η γκρίζα ζώνη, όπου ο παίκτης δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα που έχουν να κάνουν με γεγονότα που έχουν “πληγώσει τον πλανήτη”, η ζώνη της Ελπίδας και της συμμετοχής, όπου μετέχουν και οι μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας μας (GreenPeace, WWF, Αρχέλων, Μεσόγειος SOS, ΠΑΝΔΟΙΚΟ, Ορνιθολογική και Ευρωπαϊκή Έκφραση) και η ζώνη όπου σώζουμε τον πλανήτη.

Υπάρχουν ακόμη 700 κάρτες ερωτήσεων, όπου ο παίκτης καλείται να απαντήσει σε ερωτήσεις που σχετίζονται με τη Γη, τον Αέρα, το Νερό και τον Ήλιο, αλλά και 50 ερωτήσεις των ΜΚΟ καθώς και κάρτες δράσης, όπου ο παίκτης επιβραβεύεται όταν κάνει μία δράση για το περιβάλλον (π.χ. κλείσει κάποια συσκευή που είναι σε κατάσταση stand by). Νικητής είναι όποιος καταφέρει να “μαζέψει” τα κομμάτια ενός παζλ και να ξαναφτιάξει τη Γη.

“Μέχρι τώρα”, προσθέτει ο ιδρυτής και πρόεδρος του ΚΕΑΝ, “έχουμε επισκεφθεί πάνω από 400 σχολεία σε όλη την Ελλάδα και έχουμε ενημερώσει περί τους 15.000 μαθητές”.

Το παιχνίδι διατίθεται δωρεάν στα σχολεία από το ΚΕΑΝ. Ένα “μότο” που χρησιμοποιούν τα μέλη του ΚΕΑΝ από την πρώτη μέρα ίδρυσής του είναι ότι “τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τον άνθρωπο, μπορούν να επιλυθούν απ’ αυτόν”.

“Όταν δεν ασχολείσαι με το παρκάκι της γειτονιάς σου, όταν περιμένεις το Δήμο ή το Υπουργείο να σου λύσει όλα τα προβλήματα και όταν αυτό δεν γίνει – που συνήθως δεν γίνεται- γκρινιάζεις για τους τεμπέληδες, τους άχρηστους και τους κοπρίτες, τότε δεν βοηθάς”, τονίζει ο κ. Μηλιώνης.

Σημειώνει πως ο καθένας πρέπει να κάνει κάτι. “Πρέπει να βοηθήσεις κι εσύ με το καθημερινό παράδειγμα, να προσπαθήσεις να αλλάξεις νοοτροπίες και αντιλήψεις. Δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, θέλει χρόνο και υπομονή”, υπογραμμίζει και μας καλεί να απορρίψουμε τη στάση της αποχής και του “δεν βαριέσαι”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου